2018-05-07 1193 瀏覽
今日終於小編衝出元朗!去左中環同大家搵好西食。今次既主角,就係一間叫做Pici既意粉屋,佢最著明既記係手工做既意粉。首先介紹下前菜先,我地叫左Beef Tartar同埋肉丸。Beef Tartar就由芝士,生牛肉,同埋磨菇組成。牛肉好有嚼口,但又唔難咬,連埋d芝士同磨菇一齊食,好開胃。而肉丸就十分出色,肉唔會太乾好難入口,而且入面有薯蓉,令再佢好滑口。蕃茄好甜,好新鮮,就算就咁飲d汁都可以。主菜就叫左海鮮牛油果意粉,黑松露意粉同意大利雲吞。海鮮牛油果意粉係有蜆肉,有小小失望,但係蜆肉幾厚,冇咩調味令到佢保持左鮮味,意粉就有十分大量既牛油味,好香!最出色既係呢到既意粉做到好似拉面咁,真係好彈牙!黑松露意粉就算我之前係taste of hk既pici攤位試過,我地都決定翻炒。因為佢既黑松露醬好香,但又冇平價黑松露果種汽油味。黑松露亦都十分夠料。最後就係意大利雲吞,我地係親眼睇住佢猜皮,放粉,打蛋。重點都係d皮,彈牙到好似食緊拉面咁,一切開蛋漿流哂出泥。可惜冇咩肉碎,同埋得兩舊。不過整體上呢間野都可以得閒再泥下,因為我地食佢既套餐,每人$280就有兩個前菜,三個主菜同兩個甜品,兩個人食就夠哂

首先介紹下前菜先,我地叫左Beef Tartar同埋肉丸。

主菜就叫左海鮮牛油果意粉,黑松露意粉同意大利雲吞。

不過整體上呢間野都可以得閒再泥下,因為我地食佢既套餐,每人$280就有兩個前菜,三個主菜同兩個甜品,兩個人食就夠哂啦。

Pici
地址:中環蘇豪鴨巴甸街24-26號地舖
2018-05-05
$280 (宵夜)