中環 Pici 真係好Chill~裝修好似置身拿坡里街頭嘅意式小酒館開放式廚房+輕鬆音樂氣氛熱鬧而且成晚90%都係外籍客真係好似飛左去歐洲咁✨🥂 今次揀左 tasting menu 包三款前菜+兩款意粉+甜品份量啱啱好又可以一次過試晒當月限定菜式,正!🔸 Mussels Cocotte蕃茄煮青口粒粒夠大隻又飽滿湯底酸酸甜甜又有海水味攞嚟點包食一流開胃!🔸 Healthy Beetroot Salad紅菜頭做主角配埋水牛芝士同新鮮蔬菜酸酸地幾refreshing啱晒夏天食色彩仲好靚打卡一流📸🔸 Calamari Ripieni釀魷魚煙韌得黎唔韌入面餡料豐富配埋個醬汁香口又唔蓋味幾有驚喜~🔸 Tagliatelle Eel & Sea Urchin海膽迷一定要試!每條手工意粉都掛滿超濃海膽醬鰻魚煎到微焦好香好邪惡但好正!層次超豐富🔸 Ravioli Cozze e PatateRavioli超大粒切開係綿密嘅青瓜薯仔餡配番茄醬食落幾有驚喜好有質感!🔸 Lemon Tiramisu用檸檬代替傳統味清新唔膩酸酸甜甜好快就KO~Pici 每月都有新主題成日黎都可有新鮮感
中環 Pici 真係好Chill~
裝修好似置身拿坡里街頭嘅意式小酒館
開放式廚房+輕鬆音樂
氣氛熱鬧
而且成晚90%都係外籍客
真係好似飛左去歐洲咁✨

份量啱啱好
又可以一次過試晒當月限定菜式,正!

🔸 Mussels Cocotte

釀魷魚煙韌得黎唔韌
入面餡料豐富
配埋個醬汁香口又唔蓋味
幾有驚喜~

海膽迷一定要試!
每條手工意粉都掛滿超濃海膽醬

好快就KO~

Pici 每月都有新主題
成日黎都可有新鮮感
2025-07-15
5 分鐘 (堂食)
7月Pici又有新嘅Monthly Special😍 今期以海鮮為主題,帶你品嘗南意風味🌊鍾意食海鮮嘅你一定要嚟試下❤️✨ Tasting Menu ($298pp)✧ 2 Starters, 3 Pasta & 2 Desserts ✧❀ 吞拿魚牛油果他他 (+$15) 🐟吞拿魚粒新鮮惹味,配搭牛油果味道好夾👅 醃洋蔥酸甜爽脆,令口感更豐富🥰❀ 脆炸魷魚筒 (+$20) 🦑魷魚筒質感飽滿彈牙,入面釀滿蔬菜餡,爆晒餡好juicy😍 配埋蕃茄醬食酸酸地好醒胃呢👍🏻❀ 鮮刨黑松露細麵 (素) (+$20) 🍝意粉上鋪滿一片片鮮刨黑松露✨ 將芝士及黑松露完美融合,啖啖鮮香🥰❀ 海膽醬鰻魚闊條麵 (+$42) 🍝闊條麵口感彈牙又掛汁,沾滿鮮香creamy嘅海膽醬😍 最吸睛係表面大大條且肥美嘅鰻魚,外皮微脆,非常惹味😚❀ 青口薯仔意大利雲吞 (+$20) 🥟意大利雲吞皮薄餡多,煙煙韌韌好有咬口👅 咬開入面係青口薯仔餡,比平時食到嘅淨芝士餡無咁膩,同埋鮮味更突出❤️❀ 檸檬提拉米蘇 🍋第一次食檸檬味Tirmaisu😍 表面有層燒過嘅蛋白霜,底層係加入檸檬製成嘅mascarpone cheese及以檸檬
7月Pici又有新嘅Monthly Special😍
今期以海鮮為主題,帶你品嘗南意風味🌊
鍾意食海鮮嘅你一定要嚟試下❤️

✨ Tasting Menu ($298pp)

❀ 吞拿魚牛油果他他 (+$15) 🐟

❀ 脆炸魷魚筒 (+$20) 🦑

❀ 鮮刨黑松露細麵 (素) (+$20) 🍝

❀ 海膽醬鰻魚闊條麵 (+$42) 🍝

❀ 青口薯仔意大利雲吞 (+$20) 🥟

❀ 檸檬提拉米蘇 🍋
第一次食檸檬味Tirmaisu😍 表面有層燒過嘅蛋白霜,底層係加入檸檬製成嘅mascarpone cheese及以檸檬酒浸泡嘅手指餅,酸爽開胃亦好解膩👍🏻

❀ 意式紅莓醬奶凍 🍮
奶凍口感軟滑,配以酸甜嘅紅莓醬味道好夾☺️

❀ Italian Passion ($45) 🍹
❀ Venetian Iced Tea ($45) 🍹
揀咗兩杯水果味mocktail✨ Italian Passion以熱情果為主調嘅梳打水,酸甜清爽😚 Venetian Iced Tea係蜜桃冰茶,充滿桃香😍

Pici最出名就係佢地既手工意粉😍😍佢地仲有每月限定菜式👍🏻👍🏻有新鮮感帶你踏上意大利🇮🇹✈️佢地既餐牌又吾太貴,環境同服務又好好係一間CP值高既意大利餐廳👍🏻👍🏻🌟✨巴馬火腿、莎樂美腸、開心果羊奶芝士🧀火腿油脂分布平均,具有光澤感鹹香味濃郁,有肉質層次感✨莎樂美腸有少少辣味,肉質鮮嫩開心果羊奶芝士,奶香味濃郁加埋有少少開心果顆粒感~~✨香草蕃茄醬青口佢既香草🌿蕃茄醬,好正😍味道👅濃,好鮮,好夾青口青口好新鮮,正👍🏻~~蕃茄汁都好岩沾佢地既餐包😆✨脆炸魷魚筒🦑魷魚筒裏面釀製左餡料啖啖肉,好juicy~~魷魚筒吾會油膩,口感彈牙😆✨青口薯仔意大利雲吞好中意佢既意大利🇮🇹雲吞雲吞皮好感軟熟,入面既食材細嫩加埋特製既蕃茄醬,勁夾‼️✨海膽醬鰻魚闊條麵海膽醬好creamy,味道好濃郁鹹香味道夾雜住奶香鰻魚新鮮,帶點微微焦香加埋醬汁更有層次感😋😋✨提拉米蘇☕️呢個係佢地signature 甜品😍😍大大杯既tiramisu💓💓咖啡味香濃,吾會太甜~~又勁creamy🤤✨檸檬提拉米蘇🍋呢個加強版既檸檬tiramisu清新既檸檬味refresh味蕾檸檬味好香,酸酸甜甜呢個好值得一試😍仲係期間限定~~
Pici最出名就係佢地既手工意粉😍😍
佢地仲有每月限定菜式👍🏻👍🏻有新鮮感
帶你踏上意大利🇮🇹✈️
佢地既餐牌又吾太貴,環境同服務又好好
係一間CP值高既意大利餐廳👍🏻👍🏻🌟

✨巴馬火腿、莎樂美腸、開心果羊奶芝士🧀
火腿油脂分布平均,具有光澤感
鹹香味濃郁,有肉質層次感✨
莎樂美腸有少少辣味,肉質鮮嫩
開心果羊奶芝士,奶香味濃郁
加埋有少少開心果顆粒感~~

✨香草蕃茄醬青口
佢既香草🌿蕃茄醬,好正😍
味道👅濃,好鮮,好夾青口
青口好新鮮,正👍🏻~~
蕃茄汁都好岩沾佢地既餐包😆

✨脆炸魷魚筒🦑
魷魚筒裏面釀製左餡料
啖啖肉,好juicy~~
魷魚筒吾會油膩,口感彈牙😆

✨青口薯仔意大利雲吞
好中意佢既意大利🇮🇹雲吞
雲吞皮好感軟熟,入面既食材細嫩
加埋特製既蕃茄醬,勁夾‼️

✨海膽醬鰻魚闊條麵
海膽醬好creamy,味道好濃郁
鹹香味道夾雜住奶香
鰻魚新鮮,帶點微微焦香
加埋醬汁更有層次感😋😋

✨提拉米蘇☕️
呢個係佢地signature 甜品😍😍
大大杯既tiramisu💓💓
咖啡味香濃,吾會太甜~~
又勁creamy🤤

✨檸檬提拉米蘇🍋
呢個加強版既檸檬tiramisu
清新既檸檬味refresh味蕾
檸檬味好香,酸酸甜甜
呢個好值得一試😍仲係期間限定~~
2025-07-09
2025-07-12 266 瀏覽
𓊔 𓊔 𓊔當七月的暑氣蒸騰,Pici 以地中海之風為香港食客送上一場清涼的味覺洗禮。這家以手工意大利麵聞名的餐廳,每月都有不同的 Monthly Specials 主題。踏入七月,Pici 夏日海鮮盛宴回歸!嚴選當季鮮活海產,融合南意經典烹飪手法,帶客人踏上意大利風味巡禮。雙人套餐($488/2位)從開胃前菜到甜點收尾,無一不展現主廚對海洋鮮味的精準拿捏與創意詮釋。 𓊕 Mussels Cocotte黑青口浸潤在香氣撲鼻的番茄醬汁中,蒜末與辣椒的辛香點綴其間,Marinara醬的酸甜平衡得恰到好處。青口肉質飽滿,一咬鮮味爆發,帶著海洋的淡淡鹹鮮,佐以烤得酥脆的麵包蘸汁,開胃至極。 𓊕 Calamari Ripieni這道脆炸魷魚筒絕非尋常 — 魷魚筒內釀滿櫛瓜、鯷魚、松子與麵包等餡料。魷魚的彈嫩、松子的堅果香與鯷魚的鹹鮮交織,每一口都是夏日南意風味 。𓊕 Ravioli Cozze e Patate 青口薯仔意大利雲吞。手工雲吞皮薄而帶韌性,包裹著綿密內餡再配上鮮味青口,濃郁中透著鮮甜。雲吞邊緣的摺痕完美鎖住餡料精華,是海陸滋味的絕妙融合。 𓊕 Tagliatelle Eel &

𓊔 𓊔 𓊔

𓊕 Mussels Cocotte

𓊕 Calamari Ripieni

𓊕 Ravioli Cozze e Patate

𓊕 Tagliatelle Eel & Sea Urchin
每一根闊條麵都裹著金黃色的濃郁海膽醬。鰻魚肉煎得外皮微脆,肉質細膩無刺,與海膽的奢華甘甜相得益彰。這道菜驚豔得讓人捨不得放下叉子。

𓊕 Lemon Tiramisu
顛覆傳統的檸檬版本提拉米蘇。馬斯卡彭奶酪中混入新鮮檸檬汁,酸甜清新如地中海的微風。檸檬苦酒浸泡的手指餅乾輕盈濕潤,頂層以火輕炙過的糖霜,為夏日甜點寫下完美註解。

𓊕 Panna Cotta
意式奶凍質地如絲綢般順滑,覆盆子醬的酸甜與奶香形成絕妙對比。這道甜點不張揚,卻以純粹的質感征服味蕾。

𓊕 Venetian Iced Tea $55
𓊕 Bellini $95
威尼斯冰茶以檸檬茶為基底,加入香桃與百里香,草本清香消暑解膩;而Bellini則將白桃果泥融入意大利氣泡酒,果香與氣泡在杯中輕舞,為盛宴畫上閃耀句點。

Pici 的夏日海鮮菜單,是一封寫給地中海的情書。從青口的濃烈、魷魚的層次,到海膽鰻魚麵的奢華,每一道菜都精準捕捉了海洋的鮮活靈魂。限定菜式僅在七月供應,若你渴望一場無需機票的南歐風味之旅,這裡的餐桌已為你擺好浪花與陽光。

𓊔 𓊔 𓊔

2025-07-02
5 分鐘 (堂食)
  • Panna  Cotta
2025-07-07 226 瀏覽
意大利麵控的朋友,心裡應該有必到的餐廳,我覺得 - Pici 在他們心目中,會佔一席位。因為,這意大利餐廳出品的意大利麵 Pasta,種類繁多,每月每季每節日,必有限定的主題手制 Pasta 供應。除了 Pasta 之外,這餐廳當然有其他的意大利料理,也做得出色非常。上次與來自內地的親人吃過,她也讚不絕口,說下次再來港時,Pici 會是她首選光顧的餐廳之一。這天,是我第四次來這餐廳了,因為在網上看到他們七月的意大利麵限定,將夏日的海鮮融入經典意粉裡,覺得很合熱愛吃海鮮的我,就相約了一朋友,專程來到 Pici 位於中環鴨巴甸街的分店,品嚐他們的七月限定新意大利麵菜單。這天是週三,是閒日的日子,七時半的時間餐廳已坐無虛席,幸好已預定了坐位,否則又要等位了。這個夏日海鮮盛宴只在七月內供應,菜單確是有點與别不同。先點的是前菜 - 脆炸魷魚筒 Calamari Ripieni,將香草、橄欖和洋蔥碎等釀入鱿魚筒裡再烤焗,再放在濃濃的蕃茄醬汁上,這就是一道香甜的意大利傳統海鮮美味。前菜也點了生牛肉他他 Beef Tartare ,牛肉嫩滑不需太多牙力咀嚼,雖餐廳沒說明是否是和牛級數,但論質素亦不遠矣

這個夏日海鮮盛宴只在七月內供應,菜單確是有點與别不同。

前菜也點了生牛肉他他 Beef Tartare ,牛肉嫩滑不需太多牙力咀嚼,雖餐廳沒說明是否是和牛級數,但論質素亦不遠矣。再加些芝士薄片與橄欖油和一片麵包共吃,又是一道義大利味道。
海膽醬鰻魚闊條麵 Tagliatelle Eel & Sea Urchin,餐廳選用了傳統Tagliatelle 意大利麵,麵身粗闊,加了海膽醬之後,crossover 了半條日式蒲燒鰻魚在面上,即時變了互相配搭之意日fusion 美食,與傳統蕃茄醬蘑菇醬的,有另一番的日式感覺。
青口薯仔意大利雲呑 Ravioli Cozze e patate,雲呑的餡料是薯仔蓉、洋蔥和青口碎,再加一隻藍青口肉在面上,成了碟中的錦上添花,再浮沉在這餐廳的靈魂蕃茄醬汁上,一碟傳統香甜的意大利美味又誕生在眼前了。
我們再點了一碟意式辣肉貓耳朵麵 Orecchiette Nduja,nduja 是義大利非常有名的辣肉香腸,貓耳朶麵也是這店的手做意粉之一,軟硬度廚師掌握得恰當好處。香腸的小許辣味,碰在貓耳朶麵上,打破傳統的義大利麵一貫的香甜味道。
甜品有檸檬提拉米蘇 Lemon Tiramisu,這甜品似乎檸檬的酸味重了一點吧,畢竟吃慣了原味的提拉米蘇,這過濃的酸度,未必能人人合到口味。
好吃的意大利麵,都不外乎其創意,更重要的是麵身軟硬度掌握得要好,軟得來也要有點嚼口。我吃過有些的店,煮得太久而令意大利麵吃來像吃著熟透了的公仔麵一樣,完全不合乎理想。

Pici 這餐廳的意大利麵,做得相當有專業有水準,不愧天天客似雲來,確是有其原因。
2025-07-02
2025-07-25 0 瀏覽
黎到soho區食飯,pici每月定期有更新menu,今期Monthly Specials 主題 好海洋氣息呀,海鮮主題😋秘制肉丸,蕃茄肉醬鋪底,大大粒肉丸,上面有芝士🧀,好香芝士味香草蕃茄醬青口,青口都幾多!百里香,香草,好清新~~每一粒青口沾上個醬,好鮮甜😛脆炸魷魚筒都以香草蕃茄醬做底,魷魚🦑爽脆釀左餡料,口感頗特別青口薯仔意大利雲吞脹卜卜嘅意大利雲吞,每一粒都有青口,浸滿蕃茄醬,雲吞皮柔軟,入面釀入薯仔🥔軟棉棉感覺!海膽醬鰻魚闊條面好大件鰻魚系面,闊條面伴入海膽醬好鮮味帶有一陣陣creamy味道👅闊條面口感軟糯,手工麵條!檸檬提拉米蘇啱曬食飽飽帶黎檸檬🍋酸甜口感,海綿蛋糕底索滿檸檬味,更加之正~鐘意酸酸甜甜嘅,一定要試下意式奶凍上面有濃濃果醬,奶凍好順滑,牛奶味頗濃郁☺️最後仲嗌左兩杯飲品Kiwi Pomenade,以奇異果🥝檸檬🍋做基調!好清新,解渴解膩Venetian Iced Tea,以桃 檸檬🍋甜甜地,好岩女仔飲🥰

香草蕃茄醬青口,青口都幾多!
百里香,香草,好清新~~每一粒青口沾上個醬,好鮮甜😛

脆炸魷魚筒
都以香草蕃茄醬做底,魷魚🦑爽脆釀左餡料,口感頗特別

青口薯仔意大利雲吞

海膽醬鰻魚闊條面
闊條面口感軟糯,手工麵條!

檸檬提拉米蘇

意式奶凍
上面有濃濃果醬,奶凍好順滑,牛奶味頗濃郁☺️

最後仲嗌左兩杯飲品

Venetian Iced Tea,以桃 檸檬🍋
甜甜地,好岩女仔飲🥰

2025-07-18 115 瀏覽
。今次我同朋友黎到位於中環蘇豪區既Pici,呢間餐廳好正,每個月都會有唔同既Monthly Specials主題,今期7月主題係海鮮盛宴,鐘意食海鮮既話一定唔可以錯過。而且裝修好有歐洲特色,復古得黎又典雅,好有氛圍感,座位亦都闊落舒適。-首先我地食青口薯仔意大利雲吞,呢道菜仲有濃厚既蕃茄醬汁,而且意大利雲吞陷料好爆滿,每一啖都好有口感。跟住仲有脆炸魷魚筒,魷魚筒漲卜卜,一睇就知入面餡料滿滿,魷魚筒咬落亦都好有口感,相當唔錯。-另外,我地仲叫左香草蕃茄醬青口,青口份量好多,而且亦都好新鮮,味道都好好食,香草蕃茄醬超入味,真係估唔到原來呢個醬汁同青口係咁夾。接上來就係我期待左好耐既海膽醬鰻魚闊條麵,海膽醬味道好濃郁,而且闊條麵每一條都掛滿醬汁,真係愈食愈惹味,鰻魚亦都好鮮甜肥美,絕對唔可以錯過。-最後既甜品我地分別揀左檸檬提拉米蘇同意式紅莓醬奶凍,提拉米蘇口感綿密,味道清新。而Panna Cottar口感亦都好順滑,酸甜岩岩好。-

2025-07-16
2025-07-18 96 瀏覽
✨Dinner Set For 2 $488 今次黎到PICI食左佢個夏日限定menu!夏日餐廳都會出一啲特別啲嘅菜式♡ Calamari Ripient-魷魚前菜嘅Calamari酸酸甜甜中間釀咗一啲餡料🦑喺入面食落去鹹鹹甜甜幾開胃♡ Tuna Tartare-三文魚他他呢款除咗三文魚之外仲配咗牛油果🥑加埋佢哋嘅麵包一齊食真係一流大堂都係好開胃既菜式 啱晒夏天嘅時候做前菜♡ Ravioli Cozze e Patate-青口意大利雲吞呢個比我想像中更好的青口嘅味道,讓咗入意大利雲吞同甜適中嘅味道有驚喜🍝♡ Tagliatelle Eel & Sea Urchin-海膽鰻魚意粉本身我都好鍾意食海膽!仲要有埋鰻魚喺呢個意粉入面真係啱晒我口味!海膽同鰻魚嘅味道🍝都好夾意粉係偏向硬身既口感~喺呢度菜式嘅特色♡ Drinks🍸Italian passion🍷Moscato D'Asti Ceretto兩杯飲品都幾正Italian passion偏向清新既mocktails呢度個vibe 都幾啱飲酒傾計🍷♡ Dessert•Panna Cotta•Lemon Tiramisu🍋🍸本身都想試最原始
✨Dinner Set For 2 $488
今次黎到PICI食左佢個夏日限定menu!
夏日餐廳都會出一啲特別啲嘅菜式

呢度個vibe 都幾啱飲酒傾計🍷

♡ Dessert
•Panna Cotta
•Lemon Tiramisu
🍋🍸本身都想試最原始嘅甜品不過見到有個咁特別嘅Lemon Tiramisu又揀咗嚟試
檸檬同埋mascarpone cheese又幾清新啱哂夏天食既甜品🍧
成日都話Pici啲pasta好正宗,啱晒鍾意食意粉嘅朋友。而今個月佢哋又有每月限定菜式啦,每次主題都唔同。今次我同friend子就試咗佢哋Tasting Menu,真心覺得CP值好高。環境係歐式風格,帶點浪漫又帶點chill,幾舒服。前菜:Tuna Tartare & Calamari Ripieni吞拿魚他他新鮮得嚟好清爽,調味好開胃。跟住到釀魷魚(Calamari Ripieni),呢個係今個月期間限定!魷魚好彈牙,入面釀咗啲餡,食落好juicy,鮮甜多汁,很不錯。手工Pasta:黑松露扁意粉(Tagliolini Truffle)都係一貫Pici水準,一上檯已經聞到香到不得了,啲松露份量都好足,幫意粉提鮮之餘亦加添幾分矜貴感。龍蝦忌廉意粉(Tagliatelle Creamy Lobster)啱晒鍾意creamy口感嘅人,龍蝦味都幾突出,加埋酸甜茄香,味道平衡得好好鰻魚海膽意粉(Tagliatelle Eel & Sea Urchin)都係限定菜式,海膽creamy,鰻魚肥厚非常,兩樣融合得好好,有啲似係高級壽司店食緊意粉。甜品:Lemon Tiramisu & Mango So

環境係歐式風格,帶點浪漫又帶點chill,幾舒服。

手工Pasta:

甜品:Lemon Tiramisu & Mango Sorbet

檸檬Tiramisu又係今個月限定,酸酸甜甜好fresh,唔會太膩,食到最後都唔會覺得滯。
之後仲有芒果雪葩,清新解膩嘅同時,味道有點似泰式芒果乾,好特別。

飲品:Aperol Spritz & Vermentino Banfi

黎意式餐廳當然要配返杯Aperol Spritz,勁有意大利嘅夏日感,飲落去唔會太甜。另一杯Vermentino白酒就清新易入口,配海鮮意粉好適合。

單據同價錢比大家參考:
大家都知我不嬲鍾意食呢間手工意粉,講緊一個月都食到一次,最近佢又出啲新嘅期間限定,唔講得笑真係值得一試😭一如既往都係要tasting menu ($298/pp) 包2starters 3pastas 2 desserts🫶🏻Calamari Ripieni 係將魷魚塞滿mussel同薯蓉拎去炸,外面炸到微微脆口,入面咬落去係勁鮮!生牛肉他他都特別,呢到嘅調味比較重vinegar味,上面放咗好多shallots同芝士,食落去味道都幾有層次~呢個餐仲包三個pasta,第一份Ravioli Cozze e Patate係期間限定菜式,ravioli皮好滑,入面啲青口係新鮮到傻😛另一款Tagliatelle Eel & Sea Urchin就係用海膽醬做base嘅意粉,當然佢啲意粉係手工意粉,食落去特別有咬口,海膽醬都幾得意,不過比較膩,建議同朋友share~最後仲要咗份Pici fritto,其實pici係一種手工意粉,自己係意大利食過都係比較挺身,比起tagliatelle更有咬口,如果鍾意有咬口嘅意粉建議大家一試!呢份嘅海鮮份量都好多,值得一讚隻蝦好新鮮~自己覺得今次期間限定嘅Lemo

自己覺得今次期間限定嘅Lemon Tiramisu完全值回票價,因為呢個完全還原自己係Amalfi Coast個到食嘅個種風味!佢面頭有火炙過嘅檸檬蛋白霜,用limoncello做base,食落去酸酸地,又食到檸檬嘅香,又夠滑,lady finger夠濕,整體非常出色!
另外tiramisu都一如既往咁正,真係介紹過太多次寫了~

另外推介大家係到飲返shot limoncello,真心係香港飲咗好多藥水limoncello,呢間嘅已經係暫時最貼近意大利飲到個shot 🤫嘢飲整體都唔錯,Italian passion同埋Venetian iced tea都好足料,真係飲到果肉❤️鍾意呢間分店個vibe好熱情,全場都仲係咁多人係pici慶生,一晚6枱生日歌大癲🤣
最近好興手工意粉,有唔少大廚都出黎開自家小店,唔少人慕名而來大排長龍,今日去咗本地一間老牌手工意粉店Pici每月都有唔同Specials主題,踏入7月佢地新推出海鮮狂饗曲第一彈,店員推介下我地叫咗Tasting menu,可以揀兩款前菜、三款Pasta同兩款甜品🌟餐前麵包店員送上黑醋同橄欖油,餐前麵包係用一個小袋仔裝住5塊,外皮微脆內裏軟熟🌟脆炸魷魚筒填得極飽滿既魷魚筒,配合蕃茄醬同青醬,清新酸香幾開胃,健康版炸物🌟吞拿魚牛油果他他吞拿魚粒軟滑有咬口,油潤牛油果入口即溶🌟青口薯仔意大利雲吞夏日特備既第一款主菜,每粒大雲吞上面都有大大舊青口,咬開就有汁液和餡料爆開,內餡同魷魚筒有點相似🌟海膽醬鰻魚闊條麵闊條麵幾彈牙掛汁,食落好強海膽味,比較重口味,鰻魚冇骨幾惹味🌟鮮刨黑松露細麵細麵上佈滿一片片黑松露,口感上非以Al dente為主,反而係比較腍身易咬🌟檸檬Tiramisu清爽消滯既甜品,頂層大量檸檬酸忌廉味爆發,超開胃🌟波子汽水味雪糕諗唔到係意大利餐廳都食到呢款口味雪糕,感覺好似去咗沖繩食西餐咁Fusion,螞蟻人應該好愛

🌟餐前麵包

🌟脆炸魷魚筒

🌟吞拿魚牛油果他他
吞拿魚粒軟滑有咬口,油潤牛油果入口即溶

🌟青口薯仔意大利雲吞

🌟海膽醬鰻魚闊條麵

🌟鮮刨黑松露細麵

🌟檸檬Tiramisu
清爽消滯既甜品,頂層大量檸檬酸忌廉味爆發,超開胃

🌟波子汽水味雪糕
2025-06-20 242 瀏覽
Pici 一直喺我嘅口袋名單入面,終於都有機會去😍 當日7點半左右到達,餐廳是近乎滿座,氣氛很好,而且侍應熱情款待亦令我印象深刻!幾乎不用想就點他們的”Set for two”,只需每人$300內就可有2 starters, 3 pasta, 2 dessert! 我們亦另外再加了2杯特飲~ 🍭Mussels Cocotte🍭Tuna TartareStarter 點了這兩款,青口及吞拿魚他他~ 青口是蕃茄醬汁,吞拿魚他他非常清新~🍭Truffle Short Rib Tagliolini🍭Ravioli al GamberiPasta 點了鮮刨松露紅酒牛小排細扁麵及車厘茄大蝦意大利雲吞😍 兩款都非常出色,手工細扁麵及意大利雲吞皮有獨特口感,十分好吃!🍭Italian passion🍭Kiwi Pomenade飲品是百香果及奇異果,好大杯,十分清新~🍭Tiramisu🍭Sorbet Mandarin甜品不能少了他們的招牌tiramisu~ 咖啡嘅苦澀同 Cream cheese甜度平衡得好好,口感細滑~

🍭Mussels Cocotte
🍭Tuna Tartare

🍭Truffle Short Rib Tagliolini
🍭Ravioli al Gamberi

🍭Italian passion
🍭Kiwi Pomenade
飲品是百香果及奇異果,好大杯,十分清新~

🍭Tiramisu
🍭Sorbet Mandarin

2025-06-19 247 瀏覽
店名: Pici地址: 中環蘇豪鴨巴甸街24-26號地鋪上環站A2出口,行7分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5Pici 每月限定菜式回歸‼️佢哋每月推出限定主題菜式,帶你踏上意大利風味巡禮,五大特選意粉齊聚一堂🥰Set dinner$488吞拿魚牛油果他他❤️❤️❤️❤️❤️+$15這道前菜非常清爽,吞拿魚新鮮度令人滿意,肉質細膩,配上奶滑牛油果剛好平衡了魚的濃郁口感🥰鱈魚薯仔窩夫筒❤️❤️❤️❤️❤️+$20這道創意菜式讓人眼前一亮😝酥脆薯仔窩夫筒包裹著綿密鱈魚餡料,外脆內軟,層次感非常豐富🤩再搭配酸醬汁提升了整體口感,令人忍不住一口接一口😙意大利雲吞雙重奏❤️❤️❤️❤️+$32是一道令人驚喜的主食,雲吞餡料有特色,搭配叼嘅醬汁濃郁而不膩口😌雲吞皮的彈牙口感恰到好處,讓人充分感受到意大利料理的魅力😎卡邦尼漢堡❤️❤️❤️❤️+$32卡邦尼醬與漢堡的結合相當特別,漢堡外脆內軟,入面有通粉,帶有濃郁的煙薰香味,配上香滑卡邦尼醬,整體味道非常濃郁creamy🤪焦糖爆谷意式奶凍❤️❤️❤️❤️+$10這道甜品令人驚艷,意式奶凍的質感如絲般順滑🥰焦糖爆谷則為整道甜品增添了香脆的口感,兩者搭配得非常和諧😌提拉米蘇❤️
店名: Pici

+$32

焦糖爆谷意式奶凍❤️❤️❤️❤️
+$10

提拉米蘇❤️❤️❤️❤️❤️
作為經典甜品,咖啡與芝士嘅比例掌握得不錯,系pici嘅招牌甜品之一,大家一定要試😆

Italian Passion❤️❤️❤️❤️❤️
由百香果、羅勒、檸檬、梳打水組成,帶有百香果嘅香甜,清爽之選😚

Kiwi Pomenade❤️❤️❤️❤️❤️
由奇異果、檸檬、意大利聖沛黎洛西柚梳打水組成,入口清新帶微酸,口感十分fresh😆

Venetian Iced Tea❤️❤️❤️❤️❤️
由冰茶、檸檬、香桃、百里香組成,帶有茶香之外亦有果香😚
有氣氛熱鬧情調西餐廳·Pici每月都有不同主題 今個月主題係ART 食物造型都充滿創意環境有情調 如果有人生日🎂員工會一齊唱生日歌🎶好熱鬧🎉.✨ 意大利雲吞雙重奏 一邊係蘑菇餡 另一邊係肉碎餡雙重奏雙重享受😋.✨ 卡邦尼漢堡 以為係漢堡 點知一切開入面係卡邦尼意粉 真係比佢呃到🤣🤣好有創意🫶🏼包皮炸得好爽脆 卡邦尼好creamy 芝士味香濃 芝士控🧀一定好鐘意❤️.✨ 鱈魚薯仔窩夫筒 雪糕造型好盞鬼 窩夫筒加埋鱈魚薯仔蓉一齊食更滋味.✨ 焦糖爆谷意式奶凍 爆谷🍿的焦糖味岩岩好 入口都好夠脆口意式奶凍質感軟滑 甜度適中👍🏻.✨ 布袋芝士沙律🥗新鮮 布袋芝士味道天然 .✨ Venetian Iced Tea有啖啖的百香果香✨ Moscato d'Asti 375ml (Sweet)
有氣氛熱鬧情調西餐廳·Pici

✨ 布袋芝士
沙律🥗新鮮 布袋芝士味道天然

✨ Venetian Iced Tea
有啖啖的百香果香

識我嘅朋友都知我係PICI常客!每個月都有唔同嘅monthly specials主題🥰次次黎都食到唔同嘅人氣意粉!6月都有好多有新意嘅創意菜式😋前菜嘅鱈魚薯仔窩夫筒震驚咗我契媽嘅味蕾巴馬上臣芝士加上鱈魚原來係咁夾,加上脆筒口感真係一流喔~~~主菜有卡邦尼漢堡 - 雖然佢外表係漢堡,內裏竟然係卡邦尼🫨芝士十足勁邪惡,咸香滿滿之外,仲有炸到金黃嘅「麵包」🤣係我食過最有創意嘅卡邦尼🍝另一味意大利雲吞雙重奏都唔錯😌分享係豬肉同蘑菇餡🥟分量好足~搭配上特製的醬汁,真係好味到不得了✨最後試咗焦糖爆谷意式奶凍,奶凍超滑順,焦糖嘅甜味岩岩好🤏🏻令成個晚餐嘅風味更加平衡😝睇完係咪想即刻黎返個意大利風味巡禮~😋
6月都有好多有新意嘅創意菜式😋

前菜嘅鱈魚薯仔窩夫筒震驚咗我契媽嘅味蕾