2022-11-30 66 瀏覽
📍<<KATANA by SAKEH>>中環士丹頓街8號地舖This past Happy Friday,約左朋友去中環一間想試好耐既日式餐廳飲杯野順便食埋飯,好耐都冇食過一啲有質素嘅食物啊今次好大期望🍑😍餐廳喺電梯cross士丹利街既交界,外牆白色一橦好搶眼👍🏻我地六點半去時聽到店員對其他walk-in 客講話今日已經full booked🫣how lucky 🍀 we are .燈光加上店舖內既裝修特別帶動到氣氛,我地一坐底就叫左支300ml既君之井 山廢純米吟清酒飲住先,再慢慢叫野食嚕💯‼️✏️開胃菜生蠔 和牛他他 梅水晶第一樣小食我地就叫左牛黎先有少少咬勁,再到軟滑,點埋個酸酸既他他汁幾開胃💯梅水晶 梅水晶即係軟骨再配梅子醬●下面再用紫菜同青瓜絲墊住,一手就可以拎住成件包落口味道濃郁又有爽脆既口感,我覺得係我食過最好味嘅梅水晶💯‼️‼️‼️生蠔呢樣係我的最愛見我單獨放佢一張大頭照就知道,簡直想食佢一打。覺得非常美味,充滿海洋的鮮味鹹淡得宜食落去啖啖肉,簡直係舌尖上的高潮。💯💯💯‼️‼️‼️✏️小食及主食燒鷄翼 我好想食雞翼,朋友又麻麻,咁我就只係叫燒一隻。雞翼本身
📍<<KATANA by SAKEH>>
中環士丹頓街8號地舖

✏️開胃菜
生蠔 和牛他他 梅水晶

梅水晶

生蠔

✏️小食及主食
燒鷄翼

我好想食雞翼,朋友又麻麻,咁我就只係叫燒一隻。雞翼本身已經用鹽醃過,食前唔點任何野都好夠味。
雜菌天婦羅

朋友就好喜歡吃天婦羅,我就麻麻了
天婦羅係有金菇、冬菇、雞脾菇、秋葵、南瓜等食材,素素的,食落幾舒服。
冷烏冬
冷烏冬口感彈牙煙韌,可以加wasabi 落去個烏冬汁入面提鮮,烏冬一嗦入口都幾滑溜,個汁認為係比平時嘅冷烏冬濃味左,但合我口味💯‼️
牛湯茶漬飯

第二 round 既主食我地要左茶漬飯,個茶漬飯食落就比較清新,熱熱地暖下個胃好舒服。
燒鱈魚干

一早就應該叫鱈魚干先,真係好適合用黎送酒呢 鱈魚干燒到脆卜卜有d似魚餅乾。

總括嚟講呢間餐廳服務態度好,地方乾淨有氣氛地點亦都非常就腳再去下場飲番杯
所有嘢都幾乎完美價錢其實亦都唔算太貴慢慢食慢慢品嚐又有米酒$1000都唔使
超級高嘅食物質素非常推介👍🏻💯‼️記得一定要訂位‼️

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

#日式料理 #中環 #中環美食
#中上環 #中上環美食分享