6天前
中環威靈頓街,出名係美食嘅一級戰區,冇啲實力都好難立足。喺呢條街嘅地庫,就藏住一間由日本過江龍,冠軍級拉麵大師林隆臣先生創立嘅「立体派」(Ramen Cubism)。 餐廳個名靈感嚟自畢加索嘅藝術運動,未食都已經感受到一份藝術氣息。 今次專程嚟試下佢嘅出品,睇下係咪真係咁有「立体感」!🖼️ 環境篇:摩登和風,打卡一流嘅拉麵竇唔好以為地庫就一定又暗又窄,一落到去「立体派」反而有種豁然開朗嘅感覺。店內用咗大量木材元素,配上牆身嘅油畫同精緻嘅日本陶瓷碗碟,營造出一個好溫馨又帶點摩登嘅和風空間。燈光柔和,坐得舒服,無論係情侶撐枱腳定係三五知己聚會都非常適合,絕對係一個可以放鬆心情,慢慢享受一碗好麵嘅地方。🍜 食物篇:傳統與創新嘅完美結合睇完張單,今次嘅主角明顯係兩款風格截然不同嘅拉麵,再配搭幾款人氣小食,可以話係一次過試勻店家嘅招牌同創意之作。✨ 招牌實力之作:雞醬油拉麵 ($158)呢碗「雞醬油拉麵」可以話係店舖嘅實力擔當。一上枱,嗰三款唔同嘅叉燒已經非常吸睛! 湯底與麵條:湯底用咗日本產雞、新鮮花蛤同蜆貝,再配搭醬油同味醂熬製,飲落去係一種清澈而有深度嘅鮮甜,完全唔係死鹹,飲完成個人好舒服。
🖼️ 環境篇:摩登和風,打卡一流嘅拉麵竇
🍜 食物篇:傳統與創新嘅完美結合
✨ 招牌實力之作:雞醬油拉麵 ($158)
湯底與麵條:湯底用咗日本產雞、新鮮花蛤同蜆貝,再配搭醬油同味醂熬製,飲落去係一種清澈而有深度嘅鮮甜,完全唔係死鹹,飲完成個人好舒服。 麵條係自家製嘅中等粗度麵,口感煙韌彈牙,掛湯能力一流,每一啖都索滿湯嘅精華。
三重奏叉燒:呢碗麵最精彩嘅地方,就係有三款唔同嘅肉!
1. 柚子雞叉燒:用阿波尾雞胸肉以柚子皮醃製,肉質彈牙得嚟帶有清新嘅柚子香,好開胃。
2. 香草火炙雞叉燒: 雞腿肉連皮用香草醃完再火炙,雞皮焦香,肉質嫩滑多汁。
3. 火炙北海道十勝豚肉:肥瘦適中嘅豚肉梅頭,經過火炙之後油香四溢,入口即溶。
總結:呢碗麵由湯底、麵條到配料都睇得出大師嘅功架,層次感非常豐富,每一啖都有新發現,158蚊絕對值回票價。
☕ 下午茶限定驚喜:泡沫雞白湯拉麵套餐 ($106)
另一碗「泡沫雞白湯拉麵」就完全係另一種風格,淨係個樣已經呃到唔少菲林!
外觀與口感:成碗麵睇落好似一杯精緻嘅Cappuccino,面頭舖滿細膩綿密嘅蛋白泡沫,再灑上七味粉點綴,賣相滿分。將泡沫同湯攪勻之後,湯底變得更加順滑。佢嘅雞白湯底本身已經非常濃郁,充滿雞嘅鮮香,但又唔會油膩。
配料: 配料有低溫慢煮叉燒,肉質軟腍。呢個配搭相對簡單,主角完全落喺個湯同泡沫嘅創意之上。
套餐體驗:呢個係下午茶時段 (14:30-18:00) 限定,單點$98,我哋加咗$8轉配「木村完熟白桃汽水」,成個套餐$106,喺中環地段嚟講,算係一個幾抵玩嘅下午茶體驗。白桃汽水嘅清甜,正好中和咗雞白湯嘅濃郁,係一個唔錯嘅配搭。
🐙 佐酒小食之選
汁煮厚切叉燒 ($58):如果覺得拉麵嘅叉燒唔夠喉,呢個絕對係必點。厚切嘅豚肉炆得非常軟腍入味,醬汁甜鹹適中,油香十足,用嚟送啤酒簡直一流!
章魚小丸子 ($58):外皮炸得香脆,內裏保持到軟糯嘅質感,中間嘅章魚粒亦夠彈牙,係水準之作。
總結:冠軍級數,名不虛傳 🏆
總括嚟講,「立体派」絕對唔係浪得虛名。由餐廳環境、服務,到最重要嘅食物質素,都體現到冠軍級拉麵大師林隆臣嘅功力同執著。佢唔單止守住傳統拉麵嘅靈魂——濃郁而有層次嘅湯底,仲不斷加入好似「泡沫拉麵」呢啲充滿藝術感同玩味嘅新元素,令食客每次嚟都有新鮮感。
雖然價錢喺拉麵界嚟講屬於中上水平,但考慮到佢位處中環黃金地段,加上用料上乘同埋大師級嘅創意,CP值其實相當唔錯。無論你係一個追求正宗風味嘅拉麵迷,定係鍾意試新嘢、愛打卡嘅潮人,我都非常推薦你嚟「立体派」體驗一下呢場味覺嘅藝術盛宴!