2023-01-18
最近行過中環,見到有間型格餐廳-KATANA🤍原來係一間日式串燒Bar🍢「KATANA」係武土刀嘅意思😎 餐廳以武士做主題,牆畫充滿日本風🎌好似有Q版武士達摩😍KATANA絕對係食串燒飲酒嘅好地方🍢除咗串燒外,亦有多款食物提供🥳今次試咗以下食物:🍘紫菜芝士年糕🐔雞心🐔雞肝🐔雞腎🐔鷄翼🐮厚切牛脷芯🐮免治牛肉棒🐮牛橫隔膜🥒翠玉瓜🍤海之盛天婦羅🍚牛湯茶漬飯食材大部分來自日本🇯🇵餐廳以鳥燒為招牌菜式,有好多唔同部位嘅串燒🐓有啲亦好特別,好似雞蠔肉、雞頸肉、雞心椗、雞冠等等🐔我試咗雞心、雞肝、雞腎同鷄翼,燒得惹味香口😚除咗雞肉外,串燒仲有海鮮、牛肉、豬肉、蔬菜…好多選擇🤩串燒全部香噴噴,用咗唔同調味料醃製,夠晒滋味🥳除咗串燒外,餐廳亦有多款前菜、主食、天婦羅等,天婦羅有好多選擇,我叫咗海之盛天婦羅,就每樣都有啲🍤天婦羅整得金黃色,香脆可口😛🍶安藝虎土佐錦純米吟釀食住串燒飲酒就夠晒嘆🥃餐廳有多款酒類提供,今次我就飲咗Sake🍶試咗安藝虎土佐錦無濾過純米吟釀🤩散發住陣陣蜜瓜同香蕉🍈🍌口感爽香,平衡度出色,後韻爽潔🥰醇雅酒體中有淡雅辛口感,配搭串燒一流🥳
今次試咗以下食物:
🍘紫菜芝士年糕