餐廳: Maison ES
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-04-29 1531 瀏覽
事隔兩年再訪灣仔星街法國菜Maison ES,季節限定嘅中法fusion菜相當有驚喜!完美糅合中法特色,從温和法式料理跟濃烈香料中取得平衡,特別欣賞軟彈星斑配厚滑薯蓉+臘腸!夜晚設五道菜$1280/八道菜$1880嘅set menu,包含唔少中法fusion菜式,不過我鍾意嘅星斑都係要單嗌餐廳門面尤如唯美花店,步入餐廳卻別有洞天,裝潢雅致配以復古傢具,燈光柔和,氣氛較為casual,唔會太拘謹~ 更設有半露天座位。自家製麵包超好食!外皮厚身香脆,軟熟富彈性,夠晒熱辣辣,咀嚼間鹹香味慢慢滲岀。蘸軟滑嘅XO醬牛油,澱粉控表示幸福感滿滿,同上次一樣咁好食▪️Sweet Garlic Razor Clams $298以中式蒜蓉粉絲蒸海鮮為靈感嘅前菜,賣相相當精緻!當鮮甜軟彈嘅蟶子 遇上魚子醬同三文魚籽,鮮味尤其突岀。加上豉油泡沫、蔥油、蒜香,又帶幾分家常嘅熟悉感。▪️Crispy Langoustine Wonton $288集蟹粉小籠包及炸雲吞於一身嘅菜式!雲吞用上西式酥皮,外層酥脆唔油膩,包滿軟彈蝦肉。軟綿沾醬混入左大閘蟹膏,蘸埋啫喱狀嘅鎮江醋,真係有幾分食緊蟹粉小籠包嘅感覺~▪️Crispy

Sweet Garlic Razor Clams

Crispy Langoustine Wonton

▪️Crispy Grouper $460
Crispy Grouper

全晚最鍾意嘅一道!配搭夠晒新鮮!厚肉嘅星斑浮遊於薯仔慕絲之中,底部埋藏左臘腸同煙燻八爪魚,仲有塊經烘烤嘅魚皮。星斑滑嫩富彈性,慕絲厚滑,魚皮香脆,口感極之豐富。配上臘肉,風味更為獨特,比想像中搭得多。唯一要挑剔嘅係薯仔慕絲忌廉味較重,較易膩,建議開心share

▪️Chu Hou Beef Filo Pastry & Steak $520

牛扒配gravy就食得多,配中式柱侯汁都係第一次,入口毫無違和感。A3和牛西冷口感軟彈,富肉汁肉味。柱侯牛肉酥以西式嘅酥皮包住軟腍入味嘅牛肉,雖然肉味就無旁邊嘅和牛咁岀,但重口味人士又幾鍾意~ 略嫌酥皮香脆但欠缺層次。

▪️Cherry Chocolate Pebble
Cherry Chocolate Pebble
香濃朱古力mousse包住軟滑嘅栗子蓉,有普洱蛋糕同雪糕作點綴,可惜茶味偏淡。不過酒鬼家姐就幾鍾意超濃酒味嘅cherry~
  • Crispy Grouper