2017-05-25 556 瀏覽
減緊肥既你有無發現無論你點努力,放工未返到屋企食晚飯之前呢段時間最難捱呢?我通常放工搭車返屋企大概要成個鐘,有時個肚咕嚕咕嚕咁叫,真係好難忍!所以我以前經過車站都會食番一、兩份魚蛋、魚肉燒賣或者腸粉,咪睇呢啲嘢好似份量唔多唔會肥得去邊,其實分分鐘鐘啲卡路里就等如一碗飯。之前睇過一啲報導,混醬豬腸粉可以高達400-600卡。如果每日食一餐,五日就會重一磅;而5粒魚肉燒賣就等如一碗飯(即大約300卡)。(吓?!我一食就食10粒.....咁咪等如兩碗飯?!) 所以宜家我都係放工前飲一杯清水先離開,一來可以補充係冷氣房流失既水份,二來又可以頂肚餓。不過如果真係想食啲嘢,三角飯團可以係一個好選擇,因為一個都只係164卡路里。大圍鐵路站內早前開咗一間華御結,售賣好多款三角飯糰。我今日就試咗和風燒牛肉口味。其實我最初都唔抱任任期望,因為我以前試過便利店果啲,一係啲飯雪到硬繃繃,一係啲餡就變壞咗。但係估唔到呢個和風燒牛肉飯糰啲飯一啲都唔硬,入面仲有塊有日式醬汁既牛肉(都唔細塊架);而且紫菜食先拆開,所以唔會腍晒。(講到拆開個包裝,雖然包裝紙有教點拆開,但我次次都整爛塊紫菜,今次終於成功喇!)最重要係食

)最重要係食耐感覺啲食材新鮮,唔會係擺咗好耐無人買果啲。

好多人都會以為食飯會肥,但如果食啲唔頂得肚餓又勁肥既嘢,我就寧願食啲飽肚啲既食物。如果你下次兩餐之間想食少少嘢頂肚飯,不妨試一試三角飯糰啦,又好味,又低卡。
2017-05-25
2 分鐘 (外賣自取)
$16 (其他)