2011-11-03
之前用$38買左尼度嘅$88四道菜晚餐, 包括餐湯, 主菜, 甜品同埋飲品各一客餐湯我地揀左意大利菜湯, 睇上黎好似幾多料, 但望真啲其實好碎濕濕, 啲湯又稀又無乜味反而塊三角蒜蓉牛油厚多士就不得不讚, 蒜香味濃又唔油腻主菜有兩款揀, 美式BBQ豬仔骨&香燒鴛鴦扒, 同N先生一人叫一樣個餐牌括住"配薯菜", 但原來响團購網果度寫住"可配以薯菜, 白飯或意粉另外原來"主菜可配汁料包括洋蔥汁、黑椒汁或照燒汁", 我都係之後睇番團購網先發現但係餐牌無寫明不特止, 連侍應生都無問過我地想要配咩汁同咩配菜N先生一見到碟美式BBQ豬仔骨同香燒鴛鴦扒, 即刻彈左句:"乜咁似下午茶餐嘅!", 頓時心感不妙食落發現真係似下午茶貨式, N先生果然講得無錯, 豬仔骨唔夠juicy, 不過味道選不錯豬扒同雞扒煎到有啲金黄, 都幾香口, 不過同啲so-called洋葱汁真係唔太夾, 唔點汁反而仲好味野飲方面, 朱古力雪泡一啲都唔好味, 得個苦字又淡茂茂, 相反杯士多啤梨雪泡就好香士多啤梨味, 正!當我地飲完杯雪泡又埋左單, 諗住起身走人果陣, 有個侍應生突然截住我地, 我心諗:唔通俾少左錢?!原來唔係, 只係我
反而塊三角蒜蓉牛油厚多士就不得不讚, 蒜香味濃又唔油腻
原來唔係, 只係我地太心急走人, 完全唔記得仲有個甜品未食, 多得尼個好好人嘅侍應哥哥
我地先不至於錯過左個滑溜又奶味香濃嘅鮮忌廉奶凍, 雖然個面有啲痘皮, 但係真係好好味, 唔食就走寶喇
而個好人又細心嘅侍應哥哥, 亦令我同N先生對維亞軒留低左良好嘅印象
至於環境方面, 地方偌大, 空間感十足, 係gathering嘅好地方, 但衛生方面就要加把勁改善下