2009-01-14 11 瀏覽
12月20日, 我地山長水遠由炮台山行黎灣仔, 就係為咗食呢間, 經過好多次, 亦話食好多次~ 今日星期六, 驚會好多人, 不過入到去只係有10多人, 仲有好多吉枱, 心知不妙… 以為會好似紅x蟻, 原來只係茶餐廳格局, 所謂港式西餐~ 人客比隔離燒味茶餐廳還少. 睇下餐牌, $99一個2人餐又不算貴, 希望食物水準會好~::: 2人餐 ::: $101選擇都唔少, 餐湯加4樣野再加甜品, 4樣野包括小食, 焗飯, pizza, 蔬菜等選擇, 都要花唔少時間揀~::: 餐湯 :::都係例牌一紅一白, 咁樣我地就可以試晒~ 紅湯甜咗d, 辣味亦唔夠, 似飲緊蕃茄湯, 不過雜菜份量可以~ 白湯好杰, 淡淡地的~::: 瑞士雞翼 :::5隻零零丁丁, 而且又乾又瘦, 真係… 味道好一般, 只不過係用瑞士汁撈, 雞翼應該係烚熟既, 普通過普通~::: 雜菌肉醬焗薯 :::賣相麻麻, 雜菌亦得少量, 不過幾欣賞d鋪滿面既肉醬~ 食落啖啖薯蓉加肉醬, 都扮到高級西餐水準, 唯一彈既都係雜菌唔夠~::: 焗牛魔王飯 :::叫呢個飯要加$2. 餐廳既主打焗飯竟然做得比其他還差! 好普通只係一碟牛仔骨

::: 2人餐 ::: $101

::: 餐湯 :::

::: 瑞士雞翼 :::

::: 雜菌肉醬焗薯 :::

::: 焗牛魔王飯 :::
叫呢個飯要加$2. 餐廳既主打焗飯竟然做得比其他還差! 好普通只係一碟牛仔骨飯淋黑椒汁攞去焗, 汁冇焗完既香, 飯亦冇焗完既乾身脆口感. 成個焗飯都仲係好濕… 用牛仔骨係好, 不過件數少, 2人食一定唔夠~ 以專門去自稱有點勉強…

::: 泰式豬頸肉炒雜菜 :::
d豬頸肉呢? 少得可憐…!! 乾脆叫泰式炒雜菜吧… 除此之外菜係好味既~ 有西蘭花, 豆角, 椰菜, 蘿蔔~ 加埋d泰式醬少少辣, 新鮮得黎開胃~

::: 甜品 :::
似係楊枝甘露布甸~ 面頭有d西柚碎同芒果粒~ 未食過會覺得幾有新意~ 而且都幾好味~ 唔係好食布甸既呀菲都有食晒!

埋單剛好一百唔算貴, 又可以食下同出面茶餐廳唔同既食物. 唯獨食物質素冇驚喜, 焗飯仲有d馬虎… 我地咁既時間去都係冇乜人, 都知道乜事…
餐湯 瑞士雞翼
雜菌肉醬焗薯 焗牛魔王飯