2017-08-19 104 瀏覽
仲記得細個個陣,媽咪時常都帶我去食日式鐵板燒,因為全部食材都係煮到全熟,咁就唔怕會食到生冷野,到而家長大左食日本菜生熟食物都會食,反而鐵板燒真係好耐無食過,今日帶左媽咪去食鐵板燒晚餐,真係令我勾起唔少情懷回憶餐廳位於亞士厘道既大廈上樓鋪,都幾容易就搵到,可能今日係閒日,所以一入餐廳就即可入座,我地被安排坐二人枱,餐廳除左獨立二人枱之外,仲有廚師前面既吧枱位,可以睇住廚師一顯功架餐牌除左有散叫菜式之外,仲有套餐選擇,我地唔想煩就叫左個鐵板燒特選二人套餐話咁快就上第一道前菜,火炙呑拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁,沙律配紅梅汁第一次食,食落微酸又易入口,清新得黎又幾開胃食完沙律後就食一小塊既呑拿魚腩,經煎熟後聞到好香,入口軟熟帶油份,底層係爽脆無味既白海藻,點埋柚子醋一口食有酸酸味道,而且減少左油膩度,螺肉鮮味度高,煙韌口感,唔錯為依個充滿回憶既鐵板燒打開美麗既序幕,又點止沙律咁簡單,依道意大利多士配蕃茄他他,多士咬落香脆帶濃郁既牛油香,蕃茄拌煙三文魚粒整成既他他配食,有濃郁既蕃茄香,帶微酸味道幾醒胃食多士伴湯飲先至係完美組合,我地兩人一齊揀感左松露蘑菇湯,旁邊放左一小份黑松露,先將黑松露放

食多士伴湯飲先至係完美組合,我地兩人一齊揀感左松露蘑菇湯,旁邊放左一小份黑松露,先將黑松露放入湯中一齊拌匀再飲,好香濃既松露味,口感順滑無渣,飲完一D漏既感覺都無,唔錯啊

開始食我地既主菜啦,翡翠鮑魚配柚子醋汁既賣相好吸睛,鮑魚口感好軟熟,韌度有餘,食完一口再切小塊翠肉瓜,味道清新帶陣陣菊花香,確實值得推介

另一道西班牙紅蝦配蕃茄辣汁,依隻紅蝦食落比一般既蝦更重蝦味,點少少蕃茄辣汁令鮮甜度提升左,蕃茄辣汁甜甜地惹味又開胃,旁邊係蝦膏炒蛋,入口好香蝦膏味,鹹度適中,估唔到依個蝦膏炒蛋味道會出奇地夾,而側邊係炒蝦腳,口感酥脆可口,有D似蝦米脆脆,幾得意

套餐中有三款肉類可揀,我地揀左和牛肉眼心同牛舌心,兩款分別都配岩鹽同芥末調味,肉眼咬落肉質較實,肉味幾濃,咬個時軟熟兼有油甘香,食個時有陣陣既邪惡感

而牛舌心件件厚切,熟度啱啱好,入口爽嫩有咬口

等到頸都長既
牛肉薄燒終於黎啦,旁邊一樣配岩鹽同芥末,薄燒味道香濃,煎得好軟熟,一入口就好多肉汁湧出,入面捲住牛蒡漬同芥末昆布,牛蒡既香味同爽脆昆布既配搭整體好夾兼好食

差不多食到尾聲,依碗小女子炒飯一人一碗份量都幾多,炒得有穫氣,粒粒飯都好分明,食落甜甜地幾香口

食咁多肉,食返個炒雜菜清減一下,芽菜、香菇、椰菜一齊炒,清香得黎唔太油膩

為依餐畫上句號前,食甜品在所難免,發酵蘋果撻係凍食甜點,蘋果味濃郁且一D都唔甜,好似食緊蘋味一樣,柚子雪芭味道清爽酸甜,好解膩,食飽飲啖茶就回家去,今餐我地都好滿意,無論味道、服務一樣讚!