今晚同朋友黎開尖沙咀, 一早已經book左位黎 韓珍 試試呢度既韓燒喇~~ 地點就係帝國中心咋, 幾方便 店面幾大 幾寬敞 ~ 但同時枱與枱之間 又有返一層層間隔, 私隱度不錯啊 環境亦都好乾淨同光猛~~ 比起舊印象中既韓燒店 呢度的確係整潔好多!! 本來我地比 八色珍味拼盤 吸引住, 點知落單個陣 員工反而recommend我地試 八方美人set 因為呢個set 除左有八色珍味拼盤有既肉類之外, 仲有埋海鮮 價錢仲平d !! 所以我地都改左叫呢個set喇 XDD set既食物黎之前, 員工就先送上前菜~ 呢度既前菜 真心好豐富同多元化!!! 包括:: 6款韓式泡菜+麻醬沙律+鐵板蛋薄餅(呢個最特別 !!) 然後 店家自製既醬汁 都有3款啊~~ 蛋薄餅用上鐵板上, 熱辣辣的, 蛋既質感亦都好香滑, 入面仲有三色椒 唔會太油, 好好味!! 另外 好鐘意呢度既泡菜!!! 因為辣度都算幾勁下!! 所以食得好過癮 每次食到覺得頂唔順既時候 就可以食返沙律菜中和下, 又或者食件蓮藕都得~ 然後好快 主角就上枱了! 八方美人 $588 係一個for 2-3人分享既 牛肉+豬肉+雞肉+海鮮套餐
地點就係帝國中心咋, 幾方便
本來我地比 八色珍味拼盤 吸引住, 點知落單個陣
員工反而recommend我地試 八方美人set
價錢仲平d !! 所以我地都改左叫呢個set喇 XDD
前菜
set既食物黎之前, 員工就先送上前菜~
呢度既前菜 真心好豐富同多元化!!!
前菜
然後 店家自製既醬汁 都有3款啊~~
前菜
唔會太油, 好好味!!
然後好快 主角就上枱了! 八方美人 $588
係一個for 2-3人分享既 牛肉+豬肉+雞肉+海鮮套餐, 包括有::
牛舌, 雪花牛肉, 豬頸肉, 豬護心肉, 豬頰肉, 醬油雞肉, 烤大蝦x2, 鮮鮑魚x2
牛舌
牛舌 係唔太厚既厚切黎 >v< 口感不錯~~ 仲有令人滿足的油脂感
雪花牛肉
呢一個牛味超濃郁! 同時有返適當油脂感, 整體係好正!!!
醬油雞肉
提提大家, 雞肉係一條條咁上既
燒到咁上下就要剪開佢黎燒先燒得平均同快熟好多啊~
同朋友一致覺得雞肉醃得好入味 好出色
另外細細粒咁燒, 令到外圍好香脆, 係非常值得推介的一款呢
豬頸肉
正常質素, 不過不失
豬護心
豬護心
呢個部位係屬於有口感的一款, 而唔係走軟腍路線
如果鐘意食比較軟腍口感既朋友 就未必會鐘意呢一款啊

豬頰肉
竟然有少少一咬即化feel呢! 不過就略嫌少少乾身, 覺得豬頸肉比較好食~
大蝦
好容易就燒得好香喇!! 肉質亦都夠彈牙, 幾好~~
雞脾菇
唔好放過拌碟既 雞脾菇 呀!! 剪開佢地黎燒, 一樣好好食!
鮑魚
本身對於鮑魚無乜特別期望, 但一食竟然有驚喜
(btw大家燒鮑魚個陣要專心d ... 我同朋友燒得太耐
後來可能因為個殼有少少水份既關係, 成件鮑魚突然自己飛脫左出黎!!
所以大家要小心留意住唔好燒得過耐呀... 有需要亦可以搵店內職員幫手, 佢地都好樂意的)
原來鮑魚本身有被璣燒過呢, 所以食入口甜甜地的 好好味!!
長韓式雞蛋卷
明明2個人食咁多就已經好飽... 但為食既我地 見到menu上既蛋卷又心郁郁
最後都係叫埋... 最最最後都係食唔晒 要打包拎走 LOL
長韓式雞蛋卷$158
足足有成50cm長!!! 寫就寫係二人份, 但係我同朋友都覺得起碼要3個人先會食得晒!
長韓式雞蛋卷
呢個蛋卷好特別 因為入面既餡料竟然係高麗菜黎架 !!
另外仲有d蟹籽同香蔥 ~ 所以雖然好大份 但食落都唔覺好膩既 ~~
而且今餐食左咁多肉 呢份咁多菜就正好中和返
蛋卷面頭係沙律醬同木魚絲啊~ 覺得沙律醬可以再多d !!
最後 想讚一讚呢度既員工 佢地都幾主動會幫下客人
特別係見到某d肉 我地唔係好知要點燒既時候 佢地會自動過左黎幫手
不過佢地唔識講中文, 大家可以用英文/韓文/做手勢 同佢地溝通呢~
(唔使怕 佢地都好醒目 好快會知你有咩需要喔)
整體食物質素不錯, 係會回頭的一間韓燒店
2020-01-04
雞脾菇