2021-07-01 40 瀏覽
2021.6.6(日)$438朋友話同我慶生,只講去佐敦文乜樓,都知道美食林立既舊區,我自己行先左1個圈懷緬一下,行到憶食尚臘味煲仔飯。心想,如果係厘間就好啦,門內門外都優雅舒適。剛巧朋友來電原來就係厘間,真係心靈相通。朋友點左蟲草花燉雞湯:蟲草花/紅棗/龍眼肉/沙蔘/玉竹/杞子/豬肉粒/新鮮雞肉足料,味濃,此湯降血壓,抗衰老,提升免疫力,手腳冰冷最啱飲瑤柱蛋白海皇炒飯足料,啖啖蝦肉/蛋白/青瓜粒,平日不沾米飯的我,吃了3碗。這白米很高質素並且粒粒軟硬適中,每一啖都有窩心的滋味,點解師傅咁細心蝦球撈手工麵新鮮的大蝦,爽脆的青瓜絲,配上手工麵。看似很平凡,但靈魂在個撈麵醬汁,偷偷地細細聲問左師父個秘訣: 原來係鮑魚汁/雞湯/香蒜油(記住唔好話比其他人聽)時令蔬菜朋友唔食菜,但今日我話事,我要佢食菜,色澤是吸引了她並且唔油膩,另外有一碟頭抽蠔油,果然佢食左半碟菜,原來佢鐘意碟蠔油但唔會偏鹹玄米茶很特別,非一般,甚至極少餐廳用這貴價茶招待客人服務員的熱情招待,使我們已計劃必須再來一次,因為見到餐單有秘制臘腸臘肉。I will be back感謝店主安排我在這舒服角落,享受慶生午宴
2021.6.6(日)$438
足料,味濃,此湯降血壓,抗衰老,提升免疫力,手腳冰冷最啱飲

瑤柱蛋白海皇炒飯

蝦球撈手工麵

時令蔬菜

玄米茶
很特別,非一般,甚至極少餐廳用這貴價茶招待客人

I will be back

感謝店主安排我在這舒服角落,享受慶生午宴

2021-06-06
慶祝紀念