2018-12-03
中同聚會,同學仔揀左呢間喺長沙灣嘅火鍋店。餐廳裝修都幾特別,有小小懷舊feel,估唔到長沙灣有間出色火鍋醬料盤都多選擇,有必備ge生熟蒜蓉,辣椒,蔥等等,值得一讚,竟然有青檸,其他火鍋店好似少見。椰子雞湯底店員好好服務,會留意個鍋,睇水滾未幫落雞件,食得又會同我地講,好細心!! 雞脾口感彈牙唔鞋口,湯底好清好香椰子味,飲左幾碗湯已經飽飽地飲完當然要打邊爐la。到左招牌靚海鮮!嘩!超大隻蟹,肉質很爽滑彈牙,彈牙之餘有咬口,不需任何調味,味道恰到好處,口感不錯,蟹膏的味道仍在口中留戀。肥牛大概涮到5-7成熟就是最好最重牛味,如果全熟反而牛味會減少,牛肉都不會太乾太韌。切得薄薄一片, 烚幾下都已經熟la, 油脂分佈唔錯, 食落唔靭魷魚我的最愛,熟了之後,咬下去爽囗感覺非常過隱! 蠔雖然雞煲味道很濃,也蓋不過它的鮮甜味, 口感也很好 ,爽脆彈牙。豚肉食落較爽, 不會有肥的感覺;蜆一食落口既味道就知海鮮用料全部都係用活既海鮮,完全無腥臭味。食落爽口彈牙。菜都好新鮮,而且洗得好乾淨,冇沙或者 爛葉
椰子雞湯底
飲完當然要打邊爐la。到左招牌靚海鮮!嘩!
魷魚我的最愛,熟了之後,咬下去爽囗感覺非常過隱!
豚肉食落較爽, 不會有肥的感覺;
菜都好新鮮,而且洗得好乾淨,冇沙或者 爛葉