2023-08-14
朋友生日想食鐵板燒,前晚就同佢黎到銅鑼灣嘅<虎鐵>食生日飯慶祝🎉餐廳環境整潔舒適,可惜當晚滿座了,我地冇被安排坐喺吧枱。雖然冇得親眼睇住廚師食,但都唔影響我地對美食嘅期待😍我地點咗主廚推介套餐 ($3,180 御人樣)。點餐後店員就呈上意大利玫瑰花茶,少見日本餐廳提供花茶,又幾特別喎和牛薄燒卷沙律🥗前菜已經有和牛食了!! 和牛燒得幾香口,而且肉質嫩滑,油脂豐富,入口即溶。沙律菜、車厘茄同埋青瓜絲等都新鮮爽脆,配上柚子醋,開胃又美味蟹肉海膽松露溏心蛋🥚賣相精緻吸睛,蛋殼中有滑溜嘅溏心蛋,仲混入咗松露及鮮甜蟹肉,上面放上海膽同食用金箔,令成道菜式添上貴氣,啖啖滋味滿足澳洲黑邊大鮑魚鮑魚勁新鮮😍 而且大隻又厚肉,肉質爽甜,口感彈牙,配埋特調嘅海苔醬,味道幾夾,亦將鮑魚嘅鮮味昇華到另一個層次👍 之後再食飽魚肝,味道鹹鮮濃郁,又係另一種風味法國藍龍蝦龍蝦好生猛新鮮😝 龍蝦肉肉質細膩嫩滑、爽口鮮甜。師傅用上龍蝦膏及海膽煮成醬汁,令入口充滿濃濃嘅龍蝦鮮味。而食用玫瑰花🌹為擺盤起畫龍點睛之效,好睇又好食呀!日本熊本A5和牛厚燒/西班牙黑毛豬柳🐷A5和牛油脂甘香,食落肉嫩多汁,肉香味濃,
A5和牛油脂甘香,食落肉嫩多汁,肉香味濃,配搭埋香脆蒜片一齊食,口感層次豐富。而西班牙黑毛豬柳肉質柔嫩,肉汁豐富。兩道菜均配有香煎野菜,包括大啡菇🍄、茄子🍆同南瓜,都有助減輕油膩感
食咗咁多濃味野,呢個時候飲碗熱湯清清味蕾同暖下胃就最適合不過😌 呢碗鯛魚湯好足料,有新鮮龍蝦、滑嫩豆腐、鮮甜帶子同埋真姬菇等,味道鮮甜味美😋
上枱個陣香噴噴🤤 炒飯份量十足,飯粒炒至乾身飽滿,好夠鑊氣。黑松露嘅獨特香氣與和牛嘅脂香完美結合,每一口都讓人欲罷不能
喺鐵板燒梳芙厘,第一次見又係第一次食,而上菜個陣仲有火焰表演睇🙈 梳芙厘質地鬆軟香甜,且富空氣感,配搭紅豆雪糕,再淋上黑糖醬及紅豆粒,一冷一熱喺口中相互交織,係款幾特別嘅甜品