晚上10點收工,諗住落去附近呢間茶餐廳食個粉麵當晚飯,點知一入舖就發現有d熱(天文台表示當時晚上10點溫度為28度),估計室溫有30度,已經有d唔開心,諗住已經太夜唔想搵第二間茶餐廳,快d食就走,返屋企瞓,當時坐係收銀對面張檯,個收銀員(原來又係侍應)係收銀位,行都唔行過o黎就大聲問我食乜,就叫了一碟雲吞撈麵加杯凍檸茶,期後拋張單及pad到我張檯。最後坐了不足15分鐘就急急腳走,唔係因為d食品難食(食品ok啦)或者係我趕時間,而係因為舖頭已經唔係大,以為客人講o野大聲,但奇怪的聲音會走動,多事搵下點解就發現原來d侍應(3女1男)送食品到客人時係度大聲吹水,雖然侍應係講廣東話,但佢o地有強國人的大聲講o野feel(討厭),我估算15分鐘內有1分鐘係比較靜,因為呢一分鐘,4位侍應做緊收銀、執檯、運餐具入廚房,才能靜o左一靜。普遍來講,只有侍應招待客人入舖頭至大聲一點(例如日本食店),或者是客人真的講o野大聲,才會覺得嘈,但呢班侍應o既大聲吹水真的討厭,就好似係以前的大牌檔feel,d侍應大聲講o野係因為環境嘈吵,但他們不會成日講,相反呢一班侍應15分鐘內吹水吹足14分鐘,討厭+討厭。

,多事搵下點解
就發現原來d侍應(3女1男)送食品到客人時係度大聲吹水
,雖然侍應係講廣東話,但佢o地有強國人的大聲講o野feel

題外話/補充資料: 如果各位係有弱聽或者喜歡帶headphone聽住歌食飯的話,呢間d食物都算ok;但如果各位係真的急受唔到長時間有班侍應係度不停走來走去大聲吹水的話,就請各位自己三思啦,唔信的話可以落去呢間舖頭試一下亦無妨,相信一試難忘。 希望大家可不可以提供有關店舖的投訴電話,反映意見。
2012-10-22