2017-05-29 472 瀏覽
香港仔魚蛋粉手轆魚麵彈牙好味好多年前因為係旺角區上班, 久不久就會去香港仔魚蛋粉度食最近再去, 係因為想帶媽咪去食, 因為媽咪平時唔食魚而因為佢唔食魚, 身體出現狀況, 醫生說她身體缺乏了一種營養, 忘記是什麼名稱只記得醫生叫她要多吃魚及菜, 少吃肉, 平時很愛吃肉的她, 也只好常常提醒她不要吃太多但是魚, 她真的不肯吃, 所以帶佢食手轆魚麵, 佢又肯食喎~哈哈~~手轆魚麵都幾大碗, 對我來說是剛剛好, 手轆魚麵彈牙加埋D芽菜, 一邊食一邊索索聲~又彈牙又爽口通常都會 $12 加碟菜, 健康D 又大碟, 抵食有時也會吃魚蛋河粉, 不過多數都是吃手轆魚麵, 因為唔係度度有得食
香港仔魚蛋粉手轆魚麵彈牙好味
好多年前因為係旺角區上班, 久不久就會去香港仔魚蛋粉度食
最近再去, 係因為想帶媽咪去食, 因為媽咪平時唔食魚
香港仔魚蛋粉魚麵彈牙好味
通常都會 $12 加碟菜, 健康D 又大碟, 抵食
題外話/補充資料: 通常都會 $12 加碟菜, 健康D 又大碟, 抵食
2017-05-16
5 分鐘 (堂食)
香港仔魚蛋粉魚麵彈牙好味
  • 魚麵
2017-05-05 277 瀏覽
落單要熱檸水,送錯熱檸茶,侍應d態度差爆,好似唔想換咁。餐具污糟,叫杯水浸下都要叫幾次,淨係態度已冇下次。焗飯細,唔值呢個價,比出面食的size細一半。食得唔開心,唔會再嚟
焗飯細,唔值呢個價,比出面食的size細一半。
食得唔開心,唔會再嚟
2017-05-05
2017-04-28 144 瀏覽
The service is very bad. The waitress is rude and no smile. Use the cloth she uses to clean the table to clean their shoes. The taste of food is ok but all that makes you want to go back.
2017-04-01 155 瀏覽
今日同朋友係旺角行街不知不覺就12點。好夜但又好肚餓,好多鋪頭都山左。不過好彩禁啱經過呢間鋪頭所以就同朋友入咗去食。朋友同我都好鍾意食魚蛋粉但就偏偏未食過衣間。平時都已經有聽過呢間鋪頭嘅名但係就未試過。今日試咗,覺得其實真係好好味大家都可以去食下。魚蛋粉嘅質素來講佢算高而且店員服務質素真係好好。鍾意講求質素所以其實質素好又有好味嘅嘢吃。幫襯下又何樂而不為呢?個姐姐真心好人,問佢推薦啲乜野佢唔會推薦特別貴嘅嘢而係真心覺得好味嘅嘢食。我整跌咗2-3次筷子同匙羹佢又幫我執又冇怪我。叫我小心d。好有人情味。💕💕💕💕💕💕💕💕
年初三,一行五人去食魚蛋粉,其餘四人為遊客。估唔到魚蛋粉可以做得咁差!同n年前的水準冇得比。湯淡而無味,d辣油好似用左好耐,而且d侍應冇禮貌,落單時乜都得,又話比水我地,提佢時竟然黑我地面,落單後竟然夠贍喝我地自己斟水!而且好大聲話自己好忙,離譜!真心覺得呢間店一個字,差!其實冇,一早可以講,等大家唔好有expectation . 仲有地下好dirty ..... 又多水,油,自問以前幫襯多年,估唔到佢地可以淪落至此,不會再來!新年流流,d員工可以咁對客人,不知所謂!實在氣憤!
2017-01-30
2016-11-13 253 瀏覽
食物質素差,最出名嘅魚旦粉完全唔得,推介嘅豬手面完全無味,間嘢好唔得囉服務質素差到爆,不止漏落單,叫咗杯凍飲收嘅價錢竟然不一樣,仲賴個員工新嚟。以後都唔好幫襯。

以後都唔好幫襯。
2016-10-30 277 瀏覽
魚蛋粉是香港長久以來其中一種傳統美食,但這所名為香港仔魚蛋的店,將這個印象統統醜化。當有客人坐在四人卡位的兩面,你只是在其身邊行來行去講,'可唔可以可坐在一邊',不敢正面的講,人家點知你是否同我說,再者當食客不動時,又加一句,'都唔知D人點解咁鈡意坐兩面'。咁都只可以怪你入坐時管理不善,我入來坐低係消費唔係受氣。另外,有一員工放低茶餐的炒蛋在客人枱上,那枱的客人並沒有話不是他的,但過了10分鐘後,當有一個職員再到哪台前時,佢check 單後就講一句'唔係呢張呀',就將哪炒蛋放到後一張枱嘅父女面前話這是你的!!!Oh my God,果對父女都唔知比咩反應。最後,講食物,食了片頭河,片頭冇味,湯是用魚粉開,紫菜是黃色的......唉!算吧!
  • 一無是處
2016-10-16 237 瀏覽
下午12點幾嚟到叫咗一個牛肚粗面同埋炸魚皮牛肚粗面個湯底幾濃郁,食完之後又唔會覺得好口乾,d麺都幾爽,冇乜鹼水味!!!魚皮好脆,份量都幾多,點買啲湯食真係好夾!!!!!
下午12點幾嚟到叫咗一個牛肚粗面同埋炸魚皮

魚皮好脆,份量都幾多,點買啲湯食真係好夾!!!!!
2016-10-16
2016-09-12 294 瀏覽
住旺角的好处是,下课晚了地铁一出来,想吃什么夜宵都可以满足。之前去金华冰厅的时候路过过这家店。抱着试试看的心态进去了。因为晚了所以人不多。招牌是鱼蛋粉不过提供的食物种类非常多。我考虑了很久选择了金牌牛杂粉(因为自己在家烧鱼蛋面吃得次数太多了……),端上来之后很惊艳:有牛肠、牛肝、牛肚和一种我不太敢辨认的部位(可能是肺),配合桌上的辣油,量大又好吃!!!倾力推荐!!!(牛肠比较肥,我吃的时候把中间的脂肪都去掉了)还会再来吃这个菜……念念不忘……服务一般般,环境也一般般,好吃就好(。
  • 金牌牛杂粉
2016-08-01 216 瀏覽
嘢食食物同圖差距太大叫間嘢個名魚蛋粉但嘢飲跟餐要加10蚊走蔥走凍又叫跟食到成肚氣never come again嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲
嘢食食物同圖差距太大
叫間嘢個名魚蛋粉但嘢飲跟餐要加10蚊
走蔥走凍又叫跟
食到成肚氣
never come again
嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲嬲
2016-04-27 226 瀏覽
今日下午我們去咗旺角西洋菜南街嘅「香港仔魚蛋粉」食下午茶!我們叫咗常餐B:炸菜鷄絲出前一丁配煎蛋同法式香草蒜蓉牛油厚多士常餐D:午餐肉煎雙蛋出前一丁配法式香草蒜蓉牛油厚多士、燒汁鷄扒大碗飯同招牌魚蛋粉!常餐B:炸菜鷄絲出前一丁配煎蛋同法式香草蒜蓉牛油厚多士嘅炸菜絲味道唔係好鹹,鷄絲嘅肉質都幾嫩滑,不過鷄絲嘅份量就少咗啲!常餐D:午餐肉煎雙蛋出前一丁配法式香草蒜蓉牛油厚多士嘅麵質好爽口彈牙,厚多士嘅口感都幾豐富,蒜蓉嘅味道亦幾惹味!燒汁鷄扒大碗飯嘅鷄扒肉質好嫩滑,不過燒汁嘅味道就鹹咗啲啲!招牌魚蛋粉嘅河粉都幾軟滑,唔會好腍,魚湯底嘅味道好鮮味,魚蛋亦好鮮甜彈牙!
今日下午我們去咗旺角西洋菜南街嘅「香港仔魚蛋粉」食下午茶!
厚多士嘅口感都幾豐富,蒜蓉嘅味道亦幾惹味!
燒汁鷄扒大碗飯嘅鷄扒肉質好嫩滑,
不過燒汁嘅味道就鹹咗啲啲!招牌魚蛋粉嘅河粉都幾軟滑,
唔會好腍,魚湯底嘅味道好鮮味,魚蛋亦好鮮甜彈牙!
炸菜鷄絲出前一丁配煎蛋同法式香草蒜蓉牛油厚多士
午餐肉煎雙蛋出前一丁配法式香草蒜蓉牛油厚多士
燒汁鷄扒大碗飯
招牌魚蛋粉
2016-04-19 313 瀏覽
很久沒有在吃過香港仔魚蛋的招牌墨丸河了,今天路過旺角店,決定來一碗,看看質素是否依然不俗。坐下,翻閱菜牌,大開眼界,數年前只賣粉麵及茶餐,除了那些,還有非常觸目的海膽刺身(粉麵店出售海膽刺身,就算以今天眼光看亦具相當創意)。今天幫襯,食物選擇較當年翻了兩倍不止!嘆一句揾食艱難,身處黃金地段旺角,既要繳交昂貴租金,又要面對激競爭,增加食物項目,吸引多些有着不同愛好的食客幫襯,實在無可厚非,惟廚房工作量增加不少,增加出品會否對原來有售的食物質素,實在是未知知數!點了他們的招牌墨魚丸河粉,測試一下質素有否倒退。招牌墨魚丸河粉 HK$33份量充足,墨丸5粒。粉 - 好的河粉需要具備兩大元素,第一,口感要滑漏而略帶丁點煙韌,第二,要有米味而不帶糠味。這裏的兩者皆備,不俗!湯 - 呈白色,較淡口,味帶魚鮮及非常輕微的豆青味,估計主要用料是魚及黃豆,這湯雖淡,但不嗆喉,較那些味精濃湯可愛多了。如果大家喝這湯時認為味道太淡,可為這湯添點魚露,湯便馬上變得濃鮮。墨魚丸 - 非常鮮甜,用料真的很新鮮,而且打得爽滑,丸中夾有爽脆的墨魚肉,惟吃不到肥豬肉的甘香,但已屬佳品。小弟認為,如果這裏的丸在原有用料上再

點了他們的招牌墨魚丸河粉,測試一下質素有否倒退。

招牌墨魚丸河粉 HK$33

份量充足,墨丸5粒。

墨魚丸 - 非常鮮甜,用料真的很新鮮,而且打得爽滑,丸中夾有爽脆的墨魚肉,惟吃不到肥豬肉的甘香,但已屬佳品。小弟認為,如果這裏的丸在原有用料上再加入丁點肥肉,一些馬蹄,整顆便可變為上上貨色。
總結: 整體質素而言,香港仔魚蛋的墨丸及湯粉都並無倒退,雖然出品數目翻了兩倍,但原有的出品還是繞具質素。
2016-03-14
香港仔魚蛋粉旺角西洋菜南街242-244號地下早餐不要吃得太Heavy, 由於我地幾個都喜歡吃丸的,既然香港仔魚蛋粉出名魚蛋就來碗魚蛋麵同碗淨墨魚丸雲吞啦,再來碟腩撈粗,好地道又夠壓韻.....哈哈!!這裡上湯奶白色應該用了唔少奶魚,入口幾香,加上佢地上檯都比好多蔥同菜甫,味道正濃,而魚蛋同墨丸都OK彈牙,早餐咁肚餓點會失禮呢!原汁牛腩撈好大碟,粗麵也彈牙,上湯味道偏淡,牛腩好夠肥,也夠林,份量好足,這個價錢佢夠膽收都叫交到課!菜心同熱OT正正常常無野好講....哈!----------------淨墨魚丸+雲吞 $43魚蛋麵 $30原汁牛腩撈 $42菜心 $18熱OT $10----------------味道 4/5環境 3/5服務 2/5衛生 3/5抵食 2/5總評分 7/10----------------

香港仔魚蛋粉

旺角西洋菜南街242-244號地下

魚蛋麵
淨墨魚丸+雲吞

菜心同熱OT正正常常無野好講....哈!

淨墨魚丸+雲吞 $43

總評分 7/10
菜心
熱OT
2016-02-11
$52 (早餐)
淨墨魚丸+雲吞
2015-05-09 288 瀏覽
今日喺呢邊做完野~要搵個地方坐坐同醫下個肚仔~見心中冇咩心水,路經此舖見有位就入去了~行入去空調好足夠~感覺好舒服, 服務員問左我几多位後,望都唔望就求其指左我一張枱,最後我搵左個可以睇到電視的卡位坐下~!坐底左就冇人理我,唯有自己睇餐牌,呢到粥粉面飯乜都有,選擇好多~最後我就識下佢秘製豬軟骨米線同炸魚皮秘製豬軟骨米線 -秘製豬軟骨入口感覺好奇怪,豬軟骨本身係濃郁的漿油味,煮得唔算太淋,骨頭唔夠軟,肉質就入口即化~米線本身係清湯底加上紅色的漿汁,原來係茄汁,相信係想做到酸酸甜甜的感覺,同豬軟骨的漿汁味有少少唔係咁夾~米線份量勁多~絕對可以醫肚~!且煮得唔會太淋,唔錯~炸魚皮 – 入口有d硬,而且一d都唔脆,好似炸起左好耐咁~而且得三5件,有點令人失望!!可能唔係放飯時間~可以慢慢坐~一邊食一邊睇電影,就算食完服務員姐姐都唔會即時過黎清理~感覺唔錯~!總括黎講..簡簡單單~坐得又舒服有電視睇!唔錯的KILL TIME 好地方~!值得再去~!
今日喺呢邊做完野~要搵個地方坐坐同醫下個肚仔~
見心中冇咩心水,路經此舖見有位就入去了~

最後我搵左個可以睇到電視的卡位坐下~!
最後我就識下佢秘製豬軟骨米線同炸魚皮
可能唔係放飯時間~可以慢慢坐~
一邊食一邊睇電影,就算食完服務員姐姐都唔會即時過黎清理~
感覺唔錯~!
2015-03-11
2014-08-15 203 瀏覽
某平日到太子行街, 想吃吃平價tea, 特意選一些平日較weekend便宜的地方食... 步過香港仔魚蛋粉, 就進去試試可我沒要到魚蛋粉, 吸引到我的卻是避風塘炒飯~超香口惹味的避風塘口味, 着實是蒜香, 又似XO醬香, 也像是有點點蝦醬香, 不知有沒形容錯~~ 總之就是好味,  只是有點兒太辣飯粒均勻沾色, 粒粒好味, 餸料下的不吝嗇, 生菜絲, 蝦粒, 菜心片, 炒香蒜.... 一啖一口吃起來甚是滋味來香港仔魚蛋粉吃炒飯, 其實也沒錯啊!
步過香港仔魚蛋粉, 就進去試試
可我沒要到魚蛋粉, 吸引到我的卻是避風塘炒飯~

來香港仔魚蛋粉吃炒飯, 其實也沒錯啊!
題外話/補充資料: 這店算是受自由行歡迎, 吵耳就是了~
下午茶