2009-07-30
成朝都冇人搵我,老細卻大整蠱臨放lunch前十分鍾就來捉住我...畀人釋放後大家已經走晒,唯有自己一個去搵食。平時一大班人一定唔會走太遠,見今日自己一個就去遠啲,走到上去民園食野,被安排坐出面,好彩有個大風扇吹住。叫了一個牛腩雲吞撈麵,要腩汁(另有豉油可以揀)。牛腩夠腍,而且好入味,食左第一啖立即對整碟麵的期待提高。雲吞就細細粒的,有三四粒。入面的蝦肉同豬肉比例大概一半一半,味道不錯,但啲肉就稍為實左啲。牛腩同雲吞都不錯,真係諗唔到出事的竟然係個麵。麵質方面當然唔係靚麵,唔夠爽口,不過都預左係咁所以冇所謂。問題在於梘水味重得過份,重到苦澀的地步,腩汁又好少唔夠蓋過啲味,食到成個口澀晒,最後即使唔飽都食淨...。走的時候先發現冇現金係身,問老闆娘邊度有櫃員機即刻去攞錢畀佢。佢就話︰「唔緊要啦,你聽日來過先畀錢都冇問題。」雖然係咁,小弟唔想再來過食梘水,即刻去左攞錢畀佢。個麵有點兒過份本應畀個喊臉,不過見所有伙計的服務都好親切,就畀個OK你。