2016-08-22 337 瀏覽
最近完成左一份短期既臨時工作,忙碌左一個多月,都冇時間食餐好既,辛苦左咁耐,梗係想搵個好朋友聚一聚,食翻餐好既慰勞下自己啦,結果我既好朋友話帶我去大排檔食晚餐🤔心諗大排檔雖然都好正好有鑊氣,但我想食得舒服d精緻d喎,黎到先知原來好朋友所指既係呢間西餐大排檔😂一行入黎比門口既一個大紅花牌吸引住,感覺好懷舊既香港情懷,燈光好舒服柔和,而且餐廳好寧靜,好適合兩三人小聚。睇左陣餐牌,見到二人餐都幾多野食,而且仲有我地2個都最鍾意既凍海鮮,就叫呢個啦!海鮮拼盤有兩款生蠔、鮮蝦、鮑魚、帶子同蟶子刺身5款海鮮,並配上3款醬汁,分別係香草辣汁、日式味噌醬同豉油芥辣,各有特色。海鮮以大量冰保持冰凍,而且每款都新鮮味美,前方較大既生蠔食落好creamy,而後面既則海水味同蠔味較濃,值得一讚既係鮑魚處理得幾好,好軟滑唔會過韌。黑松露蘑菇湯,有別平時飲既忌廉湯,呢款湯既菇味非常濃郁,每飲一啖湯都有啖啖蘑菇碎,而黑松露既味道亦增添左一份香氣。黑松露年糕,另一道黑松露既菜式,一般食年糕都係韓式辣醬炒,今次用忌廉汁配黑松露既味道溫和得多,而且用西式醬汁配年糕原來都幾夾。燒牛脷配蜜糖芥辣,平時食燒牛脷質感都係較爽口,

燈光好舒服柔和,而且餐廳好寧靜,好適合兩三人小聚。
燒牛脷配蜜糖芥辣,平時食燒牛脷質感都係較爽口,都呢到既肉質就做得好腍滑,而且外表煎到金黃色,外脆內軟牛味十足。
紐西蘭羊T骨,羊味香濃而唔會羶到難以入口,質感係帶點嚼勁有咬口,侍應仲提供左薄荷醬,果然同羊肉非常配合。
美國慢燒牛肉眼,侍應介紹告知係以低溫慢煮數小時以保持牛肉既肉質鮮嫩,一試果然係夠嫩滑,大概係4成既熟度,不過美中不足既係欠缺左平時煎牛扒既焦香同香脆既外皮。
藍莓芝士餅,食左咁多道菜都好飽,幸好呢個芝士餅唔係死實既質感,而係非常輕盈軟滑,唔會令人感覺太飽膩,為美味既晚餐劃上完美句點。
最後多謝好朋友介紹我黎,令我體驗左另類既大排檔風味,值得一讚既係侍應們都好有禮貌同專業,會細心講解菜式既特點,而且亦時刻留意到顧客既需要,所以呢餐食得好滿意。