2020-10-08 902 瀏覽
呢晚唔想煮飯,簡簡單單落街食碗麵。呢間銘興山西刀削麵顧名思義,主打刀削麵,估唔到呢間嘅刀削麵食法同配搭都好多變化!除左湯麵,仲有熱拌同涼拌揀,選擇好多樣化,而且仲見到廚房嘅師傅即削即煮,非常新鮮!麵款四五十蚊就有交易,加$9可以雙拼,價錢親民,心大心細完一輪,最後叫咗一桌子食物!等候期間,見到枱上面放咗一大樽醃蘿蔔任食,醃蘿蔔酸酸甜甜好開胃,我都食咗幾碟,哈哈。熱拌刀削麵(金沙骨,金錢肚雙拼 $61)初次食熱拌刀削麵,即刻深得我心。刀削麵由於手削出來,厚度未必一致,所以食起嚟好有口感,煙煙靭靭,拌上青瓜絲,花生,芝麻醬,蔥花及擔擔醬,味道惹味!配料另上,金沙骨有兩大舊,外面炸得酥脆,肉質依然嫩滑,唔會太油。金錢肚鹵得入味,雙拼份量比想像中慷慨!上湯刀削麵(蒜泥牛展,豬頸肉$57)第一次嚟,所以都點咗一碗湯麵試試真功夫。湯底好清甜,刀削麵浸住湯都仍然保持咬口,不愧係招牌,不過論彈牙度,始終都係拌麵優勝。蒜泥牛展及豬頸肉都係另上,每款配料都可以選擇辣度,我就揀咗牛展小辣,豬頸肉走辣。牛展好軟腍,味道帶少少麻辣,非常惹味!豬頸肉邊燒到焦香,微微帶脆,都唔錯!我哋冇食中午,食完兩大碗都仲未滿足

熱拌刀削麵(金沙骨,金錢肚雙拼 $61)

上湯刀削麵(蒜泥牛展,豬頸肉$57)

我哋冇食中午,食完兩大碗都仲未滿足,老公就點多幾個小食分享。
涼拌海蜇($40)
海蜇份量偏少,而且切得較為碎,反而青瓜絲仲多過海蜇,性價比唔高。

花雕醉雞($46)
雞肉唔算嫩滑,但好入味,食到陣陣酒香,如果隻蛋都可以再入味D就更好啦。