2020-04-20
因為疫情令到飲食業進寒冬,但亦有人大手開店, 仲要在租金貴到超離地的中環區,更令我O咀是居然斗膽開系老牌燒鵝店 隔離 。佢就係近來中環火紅燒鵝店「日日香鵝肉飯店」約埋朋友來食晏,試吓$85 一碗切鵝片飯系乜嘢水準先。當日見到超多人等外賣, 客人可以一邊等, 一面看著肉汁肥美的燒鵝和聞到滷水汁香味,邊等邊流口水。 餐廳超光猛,樓底高,舒適、高級版茶餐廳;店員有禮,令人感覺良好。 金牌滷水鵝片飯 $85別於燒味店的碟頭飯,以大碗飯奉上,主角有金牌滷水鵝片,還有其他配角「滷雞蛋,豆腐、扎肉、咸酸菜、花生」。 滷水汁香馴、甘香;鵝肉入味,鵝肉扎實,脂肪比例不多,靚! 配角味道也恰如其份, 但加入扎肉則有點奇怪。 唯一美中不足是白飯滷水汁太少,原來客人是可以提出多色、多飯等要求的,夠貼心。朋友的 [特選滷味飯] $68睇落相當精彩,有豬大腸,腩肉,紅腸,扎肉、滷雞蛋,豆腐等 價錢合理,佢覺得豬大腸同扎肉有驚喜,滷水汁相當入味,豬大腸爽口、扎肉似魚蛋。甘香滷水汁滲到白飯內, 令他秒殺了整碗飯。 蟲草花燉竹絲雞湯$28 (原價$56) 必點燉湯, 是日燉湯是「竹絲雞燉蟲草花湯」燉湯超熱,用上滋陰
金牌滷水鵝片飯 $85
滷水汁香馴、甘香;鵝肉入味,鵝肉扎實,脂肪比例不多,靚!
甘香滷水汁滲到白飯內, 令他秒殺了整碗飯。
蟲草花燉竹絲雞湯$28 (原價$56)
必點燉湯, 是日燉湯是「竹絲雞燉蟲草花湯」
燉湯超熱,用上滋陰竹絲雞,燥底都岩飲,湯頭清澈;味濃超甜 ,真材實料,$28咁抵,唔飲你會後悔。