2023-08-20 756 瀏覽
2023年8月某個平日,約咗朋友去元朗hea行山,去到朋友竟然仲未起身,好啦,我揾間酒樓等佢。Google一下就去呢間大集團既,唔一定好食,但應該比較穩陣。好歹係個食評,先講食物吧飲茶飲茶,最先梗系試下啖茶,自動煮水壺可以煮到100℃,但用嚟煮鐵觀音就太高了。茶葉獨立包裝,似大陸,滾水攤凍少少先泡,茶味都夠,有甘香味,OK。最先嚟既點心係蘿蔔糕,薄薄小小既兩件,比大X樂既大少少,鬆鬆散散,快餐店既味道。之後嚟既係叉燒腸,粉皮較乾硬,叉燒味道正常,豉油偏鹹。之後就係蝦餃燒賣,蝦餃蝦有啲梅,唔彈牙,皮散易爛。燒賣係今餐最好食,肉香彈牙,雖未係最高品但都中上。然後係山竹牛肉,今餐最難食既食物,腐竹硬,牛肉球都硬,仲要臊,仲差過叮叮點心。最後係鳳爪排骨飯,濃味,算好食,可惜油太多,整碗飯都系油,濕立立,比較難入口。埋單75.5,六款點心,一位茶,雖然有啲點心唔足一碟,但性價比依然唔錯。講完食物,想講環境態度,呢啲雖然唔係食物,但絕對係會影響食慾既一環。環境裝修古典,感覺高級,可惜係職員態度同服務水平嚴重低下,令人無法好好享受一餐。一入門,知客位無人,一班茶客係門口等,我一支公,撳飛仔先,撳唔到
好歹係個食評,先講食物吧
最先嚟既點心係蘿蔔糕,薄薄小小既兩件,比大X
樂既大少少,鬆鬆散散,快餐店既味道。
之後嚟既係叉燒腸,粉皮較乾硬,叉燒味道正常,豉油偏鹹。

一入門,知客位無人,一班茶客係門口等,我一支公,撳飛仔先,撳唔到既?搞咗十幾秒,旁邊大媽突然無聲插入撳咗先,雖然嚇一跳,但至少證明部機無壞。又搞一陣先見個職員走出嚟,第一句就話一個撳唔到架,啊,原來係咁,咁點解唔寫出嚟搞到我成個傻仔咁一直撳。
不過職員效率快,一手指住門口叫我坐嗰個孤獨位,幾好,夠獨立無其他人騷擾,就係坐咗呢個位,短短一個鐘睇到好多精彩嘢。
首先見到一堆亂碗碟放滿隔籬枱,好耐都無人收。之後見到自己張孤獨枱得一對碗筷,其他都無。
等一陣,終於有職員過嚟問咩茶,然後就係一輪埋怨,中間夾雜粗口,鬧既唔止係同事,廚房,稻香既office,更甚係鬧催單既茶客,入咗場既客人。
粗口同鬧人既內容不便在此說明,但絕對係兒童不宜,不幸既係,同場等位既有唔少小孩,老人家一家大細。呢啲粗口雖然未必引起不安,但絕對係會引起反感。
目測酒樓內仲有吉枱,職員都至少有六七個,應該人手夠,但奇怪,當日經常出現無人執枱,無人開茶,點心要等30分鐘以上先有,客人催單要被鬧,職員充滿怨氣。到底,呢個係管理問題?職員問題?定系客人問題?
最近好多人講香港既市道一潮死水,夜晚靜英英無人食飯消費,反向一河之隔既深圳餐廳就夜夜笙歌,究竟係咪因為香港無夜市?定系香港既餐廳除咗貴之外,仲要服務質素茶趕客?
大家一齊思考下。
滾水
茶葉茶具