2024-07-24 106 瀏覽
今日同屋企人加1歲既bb共5大1小去飲早茶,環境我覺得唔錯唔會太迫又唔太多人,沖茶好方便又唔洗叫人加水舉手舉攰都無人理,佢地會有部車係身邊加水好方便,早茶好平好多孖寶同早晨套餐,我叫21樣食物加外買盒同茶位,金額共$300叫完食物坐左一陣唔洗等好,食物都好快送到,食物係好熱🥵食物味道尚可,榴蓮酥唔錯👍,包類食物都唔錯bb食左包包、菜同粥佢都好鍾意❤️食,我自己就好鍾意食鳳爪拼金錢肚,不過雲耳蒸滑雞就一般下次再去食
叫完食物坐左一陣唔洗等好,食物都好快送到,食物係好熱🥵
下次再去食
2023-12-05 721 瀏覽
以前久唔久都會嚟呢度飲茶,以前啲點心好食好多啲炸嘢同炒嘢都好好食,但,今日去到酒樓,唔單止服務員小,服務員仲唔係咁友善,咁就唔應該收加一服務費啦!都無服務😆😆😆客人會心裡平衡d😆😆😆佢係有一樣嘢好,你飲晒啲茶,唔使佢哋嚟斟茶,佢哋有部水機喺你張枱隔離,個茶壺冇水,個水壺會自己refill! 呢個真係直得讚👍🏼👍🏼👍🏼可以防止發生好多叫滾水淥親嘅意外,又唔洗叫餐死都無人理!不過,食物質素一定要改善!
以前久唔久都會嚟呢度飲茶,
以前啲點心好食好多
啲炸嘢同炒嘢都好好食,
但,今日去到酒樓,唔單止服務員小,
服務員仲唔係咁友善,
咁就唔應該收加一服務費啦!
都無服務😆😆😆
客人會心裡平衡d😆😆😆
佢係有一樣嘢好,你飲晒啲茶,唔使佢哋嚟斟茶,
呢個真係直得讚👍🏼👍🏼👍🏼
可以防止發生好多叫滾水淥親嘅意外,
又唔洗叫餐死都無人理!
不過,食物質素一定要改善!
兔仔奶皇包
藥膳雞腳
小龍包
燒賣
蒸年糕
藥膳雞腳
2023-08-20 756 瀏覽
2023年8月某個平日,約咗朋友去元朗hea行山,去到朋友竟然仲未起身,好啦,我揾間酒樓等佢。Google一下就去呢間大集團既,唔一定好食,但應該比較穩陣。好歹係個食評,先講食物吧飲茶飲茶,最先梗系試下啖茶,自動煮水壺可以煮到100℃,但用嚟煮鐵觀音就太高了。茶葉獨立包裝,似大陸,滾水攤凍少少先泡,茶味都夠,有甘香味,OK。最先嚟既點心係蘿蔔糕,薄薄小小既兩件,比大X樂既大少少,鬆鬆散散,快餐店既味道。之後嚟既係叉燒腸,粉皮較乾硬,叉燒味道正常,豉油偏鹹。之後就係蝦餃燒賣,蝦餃蝦有啲梅,唔彈牙,皮散易爛。燒賣係今餐最好食,肉香彈牙,雖未係最高品但都中上。然後係山竹牛肉,今餐最難食既食物,腐竹硬,牛肉球都硬,仲要臊,仲差過叮叮點心。最後係鳳爪排骨飯,濃味,算好食,可惜油太多,整碗飯都系油,濕立立,比較難入口。埋單75.5,六款點心,一位茶,雖然有啲點心唔足一碟,但性價比依然唔錯。講完食物,想講環境態度,呢啲雖然唔係食物,但絕對係會影響食慾既一環。環境裝修古典,感覺高級,可惜係職員態度同服務水平嚴重低下,令人無法好好享受一餐。一入門,知客位無人,一班茶客係門口等,我一支公,撳飛仔先,撳唔到
好歹係個食評,先講食物吧
最先嚟既點心係蘿蔔糕,薄薄小小既兩件,比大X
樂既大少少,鬆鬆散散,快餐店既味道。
之後嚟既係叉燒腸,粉皮較乾硬,叉燒味道正常,豉油偏鹹。

一入門,知客位無人,一班茶客係門口等,我一支公,撳飛仔先,撳唔到既?搞咗十幾秒,旁邊大媽突然無聲插入撳咗先,雖然嚇一跳,但至少證明部機無壞。又搞一陣先見個職員走出嚟,第一句就話一個撳唔到架,啊,原來係咁,咁點解唔寫出嚟搞到我成個傻仔咁一直撳。
不過職員效率快,一手指住門口叫我坐嗰個孤獨位,幾好,夠獨立無其他人騷擾,就係坐咗呢個位,短短一個鐘睇到好多精彩嘢。
首先見到一堆亂碗碟放滿隔籬枱,好耐都無人收。之後見到自己張孤獨枱得一對碗筷,其他都無。
等一陣,終於有職員過嚟問咩茶,然後就係一輪埋怨,中間夾雜粗口,鬧既唔止係同事,廚房,稻香既office,更甚係鬧催單既茶客,入咗場既客人。
粗口同鬧人既內容不便在此說明,但絕對係兒童不宜,不幸既係,同場等位既有唔少小孩,老人家一家大細。呢啲粗口雖然未必引起不安,但絕對係會引起反感。
目測酒樓內仲有吉枱,職員都至少有六七個,應該人手夠,但奇怪,當日經常出現無人執枱,無人開茶,點心要等30分鐘以上先有,客人催單要被鬧,職員充滿怨氣。到底,呢個係管理問題?職員問題?定系客人問題?
最近好多人講香港既市道一潮死水,夜晚靜英英無人食飯消費,反向一河之隔既深圳餐廳就夜夜笙歌,究竟係咪因為香港無夜市?定系香港既餐廳除咗貴之外,仲要服務質素茶趕客?
大家一齊思考下。
滾水
食咗腐竹既山竹牛肉
食咗幾啖既鳳爪排骨飯
點心紙
蝦餃燒賣
太耐無飲茶, 呢間平時成日經過, 但未試過, 今日突然想飲茶, 一於入去試下☺️☺️一入即刻有位, 唔洗等👍坐位旁有茶水熱爐, 自己fill茶水, 自行掃QR落單, 眼見得兩個侍應走全場, 好唔夠人咁蝦餃皇上枱熱辣辣的, 皮薄, 晶凝通透, 裡面舊蝦大大粒爽口彈牙, 冇乜雪味👍👍功夫小籠包外皮夠薄, 唔小心篤穿左, 即刻飲哂d湯汁先😆餡肉都好香翡翠鮮蝦腸每次食腸粉, 姨姨淋豉油一定會叫佢多豉油🤣皮算薄, 蝦都係大大隻, 爽口豉汁蒸鳳爪好入味, 入到口好快就骨肉分離, 勁正原蝦燒賣皇大大粒, 好咬口, 頗足料

一入即刻有位, 唔洗等👍

蝦餃皇

功夫小籠包
外皮夠薄, 唔小心篤穿左, 即刻飲哂d湯汁先😆
餡肉都好香

翡翠鮮蝦腸
每次食腸粉, 姨姨淋豉油一定會叫佢多豉油🤣
皮算薄, 蝦都係大大隻, 爽口

豉汁蒸鳳爪
好入味, 入到口好快就骨肉分離, 勁正

原蝦燒賣皇
大大粒, 好咬口, 頗足料

2023-03-05 736 瀏覽
唔怪得之星期日去飲茶竟然唔駛等位。1. 食物味道-星洲炒米完全沒味,連豉油都無落,唔熱又油。雞粥味道正常但真係要好小心食,碎骨多到離譜。老人家真心唔建議食。死左唔知咩事。乳鴿應該係老鴿…..2. 服務 - 叫左乳鴿諗住問亞姐有冇淮鹽,點知佢聽到都走左去,又唔答有冇。3. 結賬 - 好彩有睇下張單,埋65號枱變咗埋68號枱,差啲就比多錢成間茶樓不知所謂.同以前嗰個稻坊差太遠了。另外一提,嗰隻門重到老人家根本開唔到。見到有個老人家自己去搵位差啲就夾到手.
唔怪得之星期日去飲茶竟然唔駛等位。
2023-02-19 595 瀏覽
稻香$1雞煲出左甘多次,襯今日有時間可以試吓而且星期日都可以享用黎個優惠算唔錯8:45入座眼見都好多位,上菜好快個雞煲多汁但唔夠味,雞件細舊無乜肉但係$1食4舊鮑魚都無咩要求啦4舊鮑魚算大隻👍單點左娃娃菜+美國肥牛(有9-10片)2個人埋單$130
稻香$1雞煲出左甘多次,襯今日有時間可以試吓
而且星期日都可以享用黎個優惠算唔錯
8:45入座眼見都好多位,上菜好快
雞煲多汁但唔夠味,雞件細舊無乜肉
但係$1食4舊鮑魚都無咩要求啦

4舊鮑魚算大隻👍
單點左娃娃菜+美國肥牛(有9-10片)

2個人埋單$130
相隔一星期後試埋個一蚊海皇酸菜魚煲🤪🤪今次去到明顯多左人,可能多咗人知道有一蚊呢一個優惠🤭🤭上次食咗一蚊鮑魚雞煲,今次個酸菜魚煲嚟到嘅時候都比我想像中好,一眼望埋去都好似幾多魚同埋配料🤭🤭🤭👍🏻蝦有三隻,唔算好大隻,啲肉唔算係好靚🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️蜆有五隻,但係佢個廣告圖有六隻,可能係執少咗隻俾我哋啦🫢🫢但多左一隻蝦🫢🤔蜆都幾好食!冇沙👍🏻👍🏻貴妃蚌都有六隻,唔算係大粒,記得唔好淥太耐!好食👍🏻👍🏻👍🏻魚真係重點!正呀!好食!又夠多!🤭🤭發現仲有啲薯粉喺底😮😮唔錯喎!搞到成個煲都好豐富😬😬😬個酸菜魚嘅湯底有少少鹹,大概加咗四次水左右就會開始淡味,酸菜都唔係話好酸!個湯係幾好飲嘅😋😋😋追加左一份蝦滑,正喎👍🏻👍🏻推薦!真心覺得好食,都幾香蝦味,明顯打得唔錯👍🏻👍🏻👍🏻再加埋粉絲,最鍾意打邊爐食粉絲,索到晒啲湯汁😋😋份量都幾多😆唔錯$1酸菜魚鍋真係抵,加上火鍋配料有6折就算加埋茶錢、服務費,一個鍋兩個餸岩岩好夠飽👍🏻兩個人$88.5🤩🤩就算想食好啲加多兩個餸都唔會係貴😝😝比較埋鮑魚雞煲同酸菜魚煲,個人認為酸菜魚煲再抵食啲👍🏻👍🏻👍🏻
相隔一星期後試埋個一蚊海皇酸菜魚煲🤪🤪
今次去到明顯多左人,可能多咗人知道有一蚊呢一個優惠🤭🤭

蝦有三隻,唔算好大隻,啲肉唔算係好靚🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️

貴妃蚌都有六隻,唔算係大粒,記得唔好淥太耐!
好食👍🏻👍🏻👍🏻

魚真係重點!正呀!好食!又夠多!🤭🤭

發現仲有啲薯粉喺底😮😮唔錯喎!搞到成個煲都好豐富😬😬😬

$1酸菜魚鍋真係抵,加上火鍋配料有6折
就算加埋茶錢、服務費,一個鍋兩個餸岩岩好夠飽👍🏻
兩個人$88.5🤩🤩就算想食好啲加多兩個餸都唔會係貴😝😝

2023-02-18
$45 (宵夜)
2023-02-15 153 瀏覽
稻香出左個8:30pm宵夜$1鮑魚雞煲星期六都有呢個優惠👍🏻唔洗等,都有d人因為呢個優惠黎食🤤🤤雞既份量真係唔算多,細舊冇乜肉,有碎骨湯底唔辣少鹹以雞煲黎計,雞就真係麻麻地,不過真係$1仲想點🤭🤭4粒鮑魚真心正👍🏻👍🏻唔算細粒!幾有咬口!唔錯咼👍🏻👍🏻👍🏻煲既配料唔算好多,有3塊枝竹同芫茜,極少八角辣椒蔥火鍋配料有6折👍🏻感覺良好d😆😆雙拼丸- 蝦丸&墨魚丸各3粒👍🏻蝦丸唔錯有咬口,好食 可以一試👍🏻墨魚丸就普通,冇乜墨魚味冇乜咬口粉絲超正👍🏻份量都多,必食!!!追加埋雪場蟹柳,有8條,細細條,好食😋推薦兩個人食左$113.5😆😆😆超抵👍🏻要試埋佢個海王酸菜魚煲先得🤫🤫
稻香出左個8:30pm宵夜$1鮑魚雞煲
星期六都有呢個優惠👍🏻
唔洗等,都有d人因為呢個優惠黎食🤤🤤

雞既份量真係唔算多,細舊冇乜肉,有碎骨
湯底唔辣少鹹
雞煲黎計,雞就真係麻麻地,不過真係$1仲想點🤭🤭

煲既配料唔算好多,有3塊枝竹同芫茜,極少八角辣椒蔥
火鍋配料有6折👍🏻感覺良好d😆😆

粉絲超正👍🏻份量都多,必食!!!

追加埋雪場蟹柳,有8條,細細條,好食😋推薦

2023-02-11
$57 (宵夜)
上網見人談論嘅$1雞煲,話淨係計埋茶錢兩個人$29走得,即管去同朋友一試。原來要8:30先開始入座,餓死我。$1雞煲d雞真係一分錢一分貨,少到離譜,佢寫原價要$168,好想知$168果煲係咪都係咁少😂不過雖然好少雞,但有4隻鮑魚,都唔錯,幾好味!雞煲味道都好好食,唔會太辣,咸香味重,係衰在雞份量少左d。不過$1算係咁😂另外叫左汽水,有半價同一碟滑牛,所以火鍋料都有6折。滑牛好好食,份量都幾多,厚肉彈牙,我覺得抵食過肥牛果d, 肥牛又薄又少,唔抵食。埋單$78,其實係食唔飽,純粹黎實測報告一下🤭🤭🤭🤭唔知佢會唔會蝕到入肉呢?不過我見好多人都瘋狂點野食,得我一個只係叫一碟料🤭🤭🤭

原來要8:30先開始入座,餓死我。

不過雖然好少雞,但有4隻鮑魚,都唔錯,幾好味!

另外叫左汽水,有半價
同一碟滑牛,所以火鍋料都有6折。

埋單$78,其實係食唔飽,純粹黎實測報告一下🤭🤭🤭🤭

唔知佢會唔會蝕到入肉呢?
不過我見好多人都瘋狂點野食,得我一個只係叫一碟料🤭🤭🤭
2023-02-08
$39 (宵夜)
2023-02-08 185 瀏覽
多得朋友既分享,宵夜時間有$1海皇酸菜魚煲或鮮鮑魚雞煲🤩差唔多晚上8:30開始多人,準時8:30開始放人入座火鍋配料6折🔥🔥🔥酒水半價🔥🔥🔥元朗稻香勝在地方大,一啲都唔迫,坐得舒適👍🏻一如以往都係呢部自助機,每張枱都有一部👍🏻自動裝水,煲水,倒水,一應俱全👍🏻👍🏻酸菜魚鍋🤤配料足👍🏻👍🏻唔算辣,個湯都幾好飲,酸度岩岩好,會越煲越鹹。除左魚片多以外,仲有2隻大蝦-都幾實肉!有咬口👍🏻6隻蜆-正呀👍🏻鮮甜脹卜卜6隻貴妃蚌-彈牙👍🏻唔算大粒仲有少少薯粉係底🔥🔥🔥魚片多,夠滑!冇骨!推薦👍🏻👍🏻👍🏻火鍋配料6折!叫左4樣野,墨魚滑,雪場蟹柳,雙拼餃(雲吞&韮菜餃<不過黎錯左水餃>),粉絲墨魚滑好好食👍🏻幾香口,推薦雲吞同水餃就冇乜特別雪場蟹柳有9條,唔算長唔算粗,正常水平👍🏻粉絲都幾多,索埋個湯底🤤超正🤤🤤🤤推薦👍🏻👍🏻總結:$1真心抵👍🏻👍🏻👍🏻加上火鍋配料6折,兩個人食都只係$145 抵
多得朋友既分享,宵夜時間有$1海皇酸菜魚煲或鮮鮑魚雞煲🤩
差唔多晚上8:30開始多人,準時8:30開始放人入座
火鍋配料6折🔥🔥🔥
酒水半價🔥🔥🔥

元朗稻香勝在地方大,一啲都唔迫,坐得舒適👍🏻

除左魚片多以外,仲有
2隻大蝦-都幾實肉!有咬口👍🏻
6隻蜆-正呀👍🏻鮮甜脹卜卜
6隻貴妃蚌-彈牙👍🏻唔算大粒
仲有少少薯粉係底🔥🔥🔥

魚片多,夠滑!冇骨!推薦👍🏻👍🏻👍🏻

火鍋配料6折!

墨魚滑好好食👍🏻幾香口,推薦

雲吞同水餃就冇乜特別

雪場蟹柳有9條,唔算長唔算粗,正常水平👍🏻
粉絲都幾多,索埋個湯底🤤超正🤤🤤🤤推薦👍🏻👍🏻

2023-02-05
$72.5 (宵夜)
2023-01-28 142 瀏覽
新年點都要同長輩去嘆吓茶,我朋友話俾我聽呢度乳鴿好食,梗係要試一試啦,冇令我失望乳鴿非常Juice個皮好脆,又啱啱整出嚟,熱辣辣非常好食。但係令我失望嘅係小籠包,雖然皮薄,但係一上枱小籠包啲汁已經流晒出嚟,其實應該係倒汗水, 同埋服務欠佳,#元朗稻香點心冇俾醬油,直接問侍應取,有少少微言 ,下次食乳鴿都係外賣算🤪
新年點都要同長輩去嘆吓茶,
我朋友話俾我聽呢度乳鴿好食,
梗係要試一試啦,
冇令我失望乳鴿非常Juice個皮好脆,
又啱啱整出嚟,熱辣辣非常好食。
但係令我失望嘅係小籠包,
雖然皮薄,
但係一上枱小籠包啲汁已經流晒出嚟,
其實應該係倒汗水,
同埋服務欠佳,#元朗稻香
點心冇俾醬油,
直接問侍應取,有少少微言 ,
下次食乳鴿都係外賣算🤪
生日叫左個八人餐 失禮哂親友們上菜慢到一個點,叫咩無咩,本身套餐有乳豬之後同我講廚房唔夠,得半份 另外嗰半補燒雞。。。。算 照食 點知隻燒雞凍嘅 係咪五個鐘頭前燒定架之後仲精彩 有個所謂龍蝦之士伊面 個芝士汁竟然有益力多乳酸菌味 難食到食左啖就算 甜到入心嗰隻 之後黎翅 feel到 屎雲身雞湯同水嘅比例係8:2 咸到醒哂 總結!呢間嘢都幾創新
生日叫左個八人餐 失禮哂親友們
上菜慢到一個點,叫咩無咩,本身套餐有乳豬
之後同我講廚房唔夠,得半份 另外嗰半補燒雞。。。。
算 照食 點知隻燒雞凍嘅 係咪五個鐘頭前燒定架
之後黎翅 feel到 屎雲身雞湯同水嘅比例係8:2
咸到醒哂
總結!呢間嘢都幾創新
2022-07-02 509 瀏覽
最近週末都和屋企人離到呢度飲茶。價格適宜,味道唔錯,最方便嘅係自動煲水呢一點心得我地心。必點嘅係佢嘅燒賣,上邊仲有半粒鵪鶉蛋同埋啲蟹籽,而且佢嘅炸豆腐都非常之好味,外脆內嫩。唯一覺得不足嘅係,佢嘅廁所係喺走路,外面,而且唔太衛生。
唯一覺得不足嘅係,佢嘅廁所係喺走路,外面,而且唔太衛生。
諗住都有一段時間無食過稻香,所以同家人決定今晚幫襯。於外賣平台落咗個2人套餐,呢個餐本身其實係幾抵食,因為跟餐有一個小食,3個小菜及2個飯。小食叫咗胡麻粉皮,呢個幾好味,而且份量都唔少。3個小菜分別叫咗鮮果咕嚕肉,花膠珍菌燒豆腐,及魚香茄子煲。咕嚕肉的肉質可以接受,份量亦算OK。花膠珍菌豆腐的花膠量真係唔少,豆腐及珍菌OK好食。最期待的魚香茄子,可惜稻香搞錯咗,出咗另一款小菜,真係有啲失望,因為好耐無食過魚香茄子!

小食叫咗胡麻粉皮,呢個幾好味,而且份量都唔少。

3個小菜分別叫咗鮮果咕嚕肉,花膠珍菌燒豆腐,及魚香茄子煲。

咕嚕肉的肉質可以接受,份量亦算OK。
花膠珍菌豆腐的花膠量真係唔少,豆腐及珍菌OK好食。
2022-05-24
外賣送餐
2021-12-29 345 瀏覽
今日嚟到呢間酒樓有我最愛嘅奶黃馬拉卷,好好食,好香奶黃味蝦餃亦好大粒飽滿,有大大粒蝦另外叫咗個套餐係蝦球伊麵加家鄉煎薄撐,蝦球伊麵鹹咗少少不過都好好食,好夠味。個煎薄撐就不過不失,都香口。

今日嚟到呢間酒樓有我最愛嘅奶黃馬拉卷,好好食,好香奶黃味
蝦餃亦好大粒飽滿,有大大粒蝦