2020-02-23 725 瀏覽
晚上大約6時半與太太到客香村食晚飯,客人不算太多,被安排坐了張4人檯。當點菜後,約10分鐘餸菜已送到檯上,老實講,味道的確唔錯,飯後還有糖水送,真的不錯。但是激氣的事情出現,大約7時半左右,當時店內的2至4人檯已滿,其實還有3-4張大檯的。突然有4位客人進來,當時的店員完全沒有考慮安排坐大檯或其他位置,而直指我和太太張4人檯,其實我地都係剛剛食完,正想飲多啖茶、坐多一陣就走。但店員二話不說便收拾埋我地檯上的碗碟,連茶杯都收埋,我即時眼都突埋。當然我地都醒目即時起身結數,以免阻人做生意啦,但去到結數處竟然被客香村的肥胖老闆娘話左句"食完都唔走" 。嘩...咩事呀,我地都無話唔走,岩岩食完飯,飲多啖茶都得掛,我地見有客人、店員收拾晒檯上碗碟、連茶杯,我地都無奈起身結數啦,我強調當時仲有3-4張大檯,而2-4人檯同樣用餐完畢的不只我地。真係激死人,食餐飯都咁受氣,你估得你一間飯店咩,所以我發誓以後都唔會再幫襯客香村。
2020-02-15