2019-07-25 411 瀏覽
遲來的生日飯當然揀我最喜歡的日本菜,今次揀咗間幾有趣的日本餐廳,除咗日本菜外仲可以揾到其他菜式,例如上海及泰國菜式。餐廳寬敞,座位闊落,環境舒服。順帶一提餐廳不提供訂位服務,而當日六點半到達餐廳不用等位,但到七點半就見門外開始等位。雖然餐廳以日本菜為主但小籠包確實不錯,皮薄餡靚,肉汁鮮甜,餡料不會有大量肥膏,不油不膩,但緊記要襯熱食。串燒燒得香脆不會乾每件壽司除新鮮外仲有新穎嘅配搭,三文魚加上香草、吞拿魚加上黑白芝麻、帶子加上黑松露醬、左口魚裙邊加上千島醬,而當中嘅Kikusan卷係青瓜卷加上海膽、免治拖羅及三文魚籽,整個拼盤都味道不錯。野菜天婦羅炸得鬆脆,內裡的洋蔥、青椒及紅蘿蔔絲鮮甜唔會炸到乾憎憎,炸豆腐嫩滑豆味濃,芝麻醬汁香濃。可惜烏冬有少許硬不夠煙韌。外皮煎得香脆,內裡煙韌。加上花生、砂糖及黑芝麻非常香口。

豚肉小籠包

煙肉日本年糕(左)、雞腎(右)
串燒燒得香脆不會乾

壽司拼盤

野菜天婦羅餅豆腐冷烏冬配芝麻汁

花生黑芝麻驢打滾
外皮煎得香脆,內裡煙韌。加上花生、砂糖及黑芝麻非常香口。
2019-07-23
豚肉小籠包