2019-09-20 628 瀏覽
朋友約了去食日本菜,在石門附近商場,平日好少入烏溪沙,放了工坐地鉄,轉火車再轉馬鉄,路程好似繁複,但時間同去尖沙咁差不多,可以考慮多去,人流又較旺區少。餐廳好易找,出了地鉄,行幾分鐘就到。門口最特色是那個掛著的大水桶廚師推介一眼就可以望到室內燈光柔和,魚生櫃在盡頭地方唔算大, 但令人有一種舒適感覺記得要 like, 有著數魚生壽司,日本菜指定動作, 況且價錢算合理, 三百幾蚊有特級壽司拼盤10款吞拿魚腩、 油甘魚 、海膽、 三文魚腩、 帆立貝、 燒左口魚、燒宮崎和牛……,個人覺得吞拿魚腩, 帆立貝、燒宮崎和牛最好,魚腩部分充滿油脂,入口即溶, 帆立貝厚切非常滿足,和牛超正,牛味濃郁,口感醇滑朋友鍾情燒物, 揀了串燒雞翼、燒明太子雞翼、 串燒牛舌, 鹽燒豬腩肉串串燒牛舌令人有驚喜,平時食到的都是切到薄薄,燒完之後,又乾又柴口,但今次味道除了有醃過之外,仲係厚厚肉,入口 juicy ,有咬口感,要讚主食牛肉稻庭稻庭口感和烏冬完全是兩回事,麵身幼細滑溜又帶少許煙韌, 沒有一些粗鞋感覺,牛肉軟綿,湯味鮮甜鰻魚飯鰻魚燒得香口,醬汁味甜,配飯簡直是一流甜品糯米雪糕 價錢合理, 質素唔錯, 有機會去

廚師推介一眼就可以望到

室內燈光柔和,魚生櫃在盡頭

地方唔算大, 但令人有一種舒適感覺

記得要 like, 有著數

主食牛肉稻庭

稻庭口感和烏冬完全是兩回事,

鰻魚飯

鰻魚燒得香口,醬汁味甜,配飯簡直是一流

甜品糯米雪糕

價錢合理, 質素唔錯, 有機會去食過。

• 串燒牛舌
  • 壽司拼盤