2019-03-22
7點幾喺尖沙咀,行經過一間日本居酒屋,除左無日本人行出黎之外,真心好有日本風情XD。感覺上裝潢唔錯,時間尚早呢間餐廳都已經差不多全院滿座,我諗應該唔錯。呢度非常之多野食,多到我地好想叫哂佢,可惜我地都係眼闊肚窄GE朋友,所以我地最後都只係就住肚量而叫。原條成田醬炭火燒鰻魚飯唔好講笑,一上嚟真心嚇左嚇,因為無諗過條鰻魚可以咁大條,足足有我GE上手臂咁長,大條都不特止,仲要好!厚!身!唔知同炭火燒鰻魚有無關係,魚肉好滑嫩,炭燒時搽上一層層GE鰻魚汁,燒鰻魚內外都好香同好濃鰻魚汁味,好份味,而且好味,拌住飯食一流。火焰北海道帆立貝蟹膏卷除左係呢度食過呢款卷外,暫時未係其他地方食過。帆立貝舖左係帆立貝上面,蟹膏味重,而且唔會好腥,又或者因為唔新鮮而出哂水,帆立貝鮮甜,味道唔會太重,所以同蟹膏都幾夾。而下面ge反卷就夾住蟹柳、青瓜等,反卷大小剛好,可以一口食哂,而且飯唔會渣得太鬆散,唔錯唔錯。日本生蠔大大隻,非常肥美,好重海水味,好creamy,正呀。脆軟殼蟹卷呢個反卷同樣正正子,軟殼蟹炸得好香脆可口,佢上面再鋪左蟹籽同沙律醬脆卜,而反卷入面再有蟹肉同蟹膏,鐘意食蟹GE朋友一定唔可以錯過。 鐵板
原條成田醬炭火燒鰻魚飯
火焰北海道帆立貝蟹膏卷
日本生蠔
大大隻,非常肥美,好重海水味,好creamy,正呀。
脆軟殼蟹卷
鐵板蒜片香煎厚切牛舌
超級厚切版,充滿蒜香嘅味道,牛舌咬落勁有口感,送酒送飯完全一流
燒油甘魚鮫
油甘魚燒過黎,所以魚皮好香脆可口,而魚肉都幾滑,如果俾多幾件我就好Lo~~~
總括嚟講呢間鋪頭質素很好,裝修都唔錯充滿居酒屋風味,下次一定要叫一大班人黎食再試多D菜款先!