今晚朋友約了去一間在上環永樂街的上樓西班牙餐廳聚舊。朋友知我是路癡話特別揀間近地鐵站口又易搵的餐廳聚聚,出了上環A2出口轉右,過咗馬路行幾步就見到CS TOWER,餐廳在3樓,可能是商業區掛,7點到連埋我哋都係4枱客。我們被安排坐喺近窗卡位,店內裝修都有點特色,大個金金屬大鐘,整體感覺有點舊式歐洲火車站感覺,電視屏就播緊D西班牙美食及旅遊片段,背景播放輕微的西班牙音樂,整體氣氛都令人很Relax。食物方面朋友點了每人一份西班牙海鮮濃湯、幾款TAPAS、烤乳豬、松葉蟹意粉同一份朱古力布朗尼窩夫。整體嚟講味道很好,西班牙海鮮濃湯有D似龍蝦湯味道,帶子口感很好; TAPAS方面特別要讚份蒜片蝦,蒜味濃、蝦彈牙、香草包點醬最好味,最重要係唔會太多油。朋友特別推薦一定要試乳豬,可能是用慢煮方式,相對其他餐廳的西班牙烤乳豬,依度的肉質會保持到鮮嫩多汁,外皮能保護西班牙烤乳豬的一貫脆度,配合烤菠蘿一齊食更正。松葉蟹意粉芝士味同海鮮味都好足,好味。報告完畢,這間叫 LA POSTRE 的西班牙餐廳,值得同大家推介下。

松葉蟹意粉
松葉蟹意粉