餐廳: 浦和日本料理
資訊:

2021-08-18 1154 瀏覽
已經唔係第一次係呢到食啦,呢晚係星期五,有288、388、488、688四個放題價錢可以選擇。之前食過388嘅,今次試488。呢到最好嘅好處係無限時間,可以慢慢食,雖然係咁話,但都係食咗兩個鐘頭左右。以上嘅2人份刺身拼盤係叫488附送嘅。生蠔好新鮮,配合上面甜甜嘅啫喱(覺得有少少似桃膠),感覺幾清新!海膽都唔錯,唔腥,配合紫菜(冇影到)一齊食,非常之滿足呀!鮑魚感覺似係磯煮鮑魚,口感彈牙入味。其他都唔錯,帶子鮮甜,大蝦刺身都可以,但個人更偏好泰式生蝦(唔記得咗影相,口感彈牙,個汁唔係好辣)。壽司方面,冇咩點叫,只係叫咗海膽、蟹膏同左口魚壽司。呢到嘅海膽壽司都可以,壽司飯唔係好大,蟹膏同左口魚壽司個人就覺得還可以,正正常常。甲殼燒個人覺得入面沙律醬太多,食多兩啖就覺得有啲膩,個人覺得一份兩人食,試下就可以。燒羊架都唔錯,個人比較怕重羊臊味,但呢到燒嘅羊架唔太覺,調味就可以。肉質方面以放題黎算唔錯,唔會話好韌。燒物方面,叫咗雞軟骨、一口牛同牛舌。牛舌調味唔錯,但口感稍韌,不過以放題黎講唔算差。一口牛冇咩特別記憶,雞軟骨串都推薦送酒時食,炸得唔錯,唔會因為追求外脆而炸耐啲,而忽略冷卻後會變硬

以上嘅2人份刺身拼盤係叫488附送嘅。
海膽都唔錯,唔腥,配合紫菜(冇影到)一齊食,非常之滿足呀!
鮑魚感覺似係磯煮鮑魚,口感彈牙入味。

燒物方面,叫咗雞軟骨、一口牛同牛舌。
牛舌調味唔錯,但口感稍韌,不過以放題黎講唔算差。一口牛冇咩特別記憶,雞軟骨串都推薦送酒時食,炸得唔錯,唔會因為追求外脆而炸耐啲,而忽略冷卻後會變硬得滯。

雞泡魚乾!十分推薦!
就咁食都好好食!不斷追加咗幾次。魚乾上嘅燒汁被烤出香咪,外層嘅薄薄脆香與內裏鬆軟嘅層層肉乾,係口腔中咀嚼下,慢慢深透出一絲絲嘅香甜。真係愈食愈上引!配上清酒或白酒,絕對一流!

酒方面:有基本嘅紅白酒、冷熱清酒、啤酒、雞尾酒等,仲有其他基本汽水飲品,但個人冇咩點留意。今次叫得少紅肉,所以都只係叫咗白酒同冷熱清酒。個人覺得杯白酒味道都算係偏甜嘅,用黎餸鮑魚、海膽、生蠔、雞泡魚乾都唔錯,而清酒基本上百搭。

最後,甜品放面,之前有心太軟可以叫,但今次就唔見有。甜品個人叫得唔多,叫咗焦糖燉蛋同Movenpick雪糕。焦糖燉蛋都焦正常唔會中伏嘅一般甜品啦。雪糕有3種味,士多啤梨、朱古力同雲呢拿。

總結黎講,食物質數都唔錯,地方環境就比較窄,一般身形嘅朋友仔就冇問題,但比較大隻啲嘅朋友可能就有機會會覺得唔太方便啦。覺得人手唔係太夠,叫野食有一次舉咗分幾鐘先有人見到,但職員嘅服務係可以嘅,見到佢哋都真係忙嘅。上菜速度都好快,都冇漏單。
2021-07-09
紀念日