2020-11-05 3898 瀏覽
幾十年嚟這間的沙嗲炒牛河都是我的至愛。但可惜近幾年,好多次去都令我有不愉快的經歷, 這些不愉快的經歷都是來自 這鋪的 老夥記。 趾高氣揚,要理不理的一傲慢 態度,真令人吃不消。 不過上樑不正,下樑歪。 老闆太子、 都是態度囂張,大聲大大氣。 記得幾年,前市道好的時候 ,有一個 週末 我兩個朋友去晚飯,他要一次過落曬單,不可落第二次單。 真巴閉。前幾天,我特想食我的心頭好 。中午一個人去到。给我落單, 招呼是個子不高的男老伙記。我要了沙嗲乾炒牛河。 平時應該會有功夫茶,酸菜或者花生 給人客。但當天我完全沒,只是給我一杯好多茶葉浮在水面的茶。 我同自己講 算啦。當我等待食物的時候一位中年女夥記 過嚟同我打招呼說……"一個人" 我答 "是", 他再問我要不要花生或者鹹酸菜呀?我搭……好呀,鹹酸菜呀。 之後我見他行開,但好久都沒有拿鹹酸菜過嚟。 我便追問他…… "你又話畀鹹酸菜我?". 你知他怎樣說……"要畀錢㗎喎"。 我火都嚟埋說…… "食嘢梗係要畀錢㗎啦, 幾多錢呀?" 她立刻回答好少錢啫, 但沒有再說幾多錢。我也沒有再追問落去。 後來我叫多一罐可樂。埋單$I42,張單沒有寫明每個it

埋單$I42,張單沒有寫明每個item幾多錢,只是總數$142。 本想再追問,但算啦。

埋單我用信用卡,那個老夥記好冇禮貌的同我講……"唔用得". 我問點解唔用得呀? 他答…… "要食夠$200才可以用信用卡". 這樣我可以理解,但唔係這樣沒有禮貌嘅語氣同人客講嘢㗎嘛。

可能他嫌我一個人消費又少,所以嫌棄。 當時冇别的人客。又話市道唔好,又這樣的服務態度。你叫我點再忍氣吞聲去幫襯,食咗會飛都咁話。
講返碟沙嗲牛河,啲汁太多喇,把啲牛河陷過曬。 味道ok啦, 不過比起以前都係差咗好多。