2021-10-13
我前幾日上午唔使上堂,下午去上堂之前自己去食咗一餐好味嘅Omakase做lunch。Shimoumi Lunch Omakase $880🥗田園沙律用左澳洲沙律菜同車厘茄,清新開胃。🌱前菜分別有秋葵、水藴草同埋煙鴨胸。我最鍾意就係水藴草,帶有黏黏地而爽口嘅口感,食落酸酸地好開胃。🥚蟹肉茶碗蒸充滿蛋香同好滑,有埋蟹肉同菇就更香。🍣刺身有六款,依次為:石鯛魚 可以配上酸汁食用。深海池魚肉質鮮嫩肥美,有齒頰留香嘅油分。日本英鱒 加薑蓉食用。雖然賣相似三文魚但師傅強調唔係三文魚,食落味道同三文魚截然不同,比較淡口。醬油粒章魚 有醬油粒同芝麻調味好,唔洗點醬,食落彈牙。鮑魚師傅建議同飯一齊食,飯入面都仲撈左啲鮑魚粒,鮑魚好彈牙,入味,好食。黑松露燒帶子大大塊嘅香脆紫菜包住好大隻鮮甜帶子,帶子入面再夾住黑松露,咬落去有多重味覺享受。🍣壽司銀鱈魚上面有少少醬油粒,食落油脂感重。赤蝦上面有少少蝦膏,食落鮮甜,口感鮮嫩。天然拖羅脂肪感豐富。海鰻魚味道濃郁。左口魚燒過,咬落會爆汁。北海道海膽海膽甘甜,入口細膩。🍱迷你海鮮丼今次係拖羅丼,上面有筋子。啲筋子係由師傅每日親自醃制,食落比較爽脆同埋甜少少,配埋拖
Shimoumi Lunch Omakase $880
🥗田園沙律
用左澳洲沙律菜同車厘茄,清新開胃。
🌱前菜
🥚蟹肉茶碗蒸
充滿蛋香同好滑,有埋蟹肉同菇就更香。
🍣刺身
有六款,依次為:
石鯛魚
可以配上酸汁食用。
深海池魚
肉質鮮嫩肥美,有齒頰留香嘅油分。
日本英鱒
醬油粒章魚
有醬油粒同芝麻調味好,唔洗點醬,食落彈牙。
鮑魚
黑松露燒帶子
🍣壽司
銀鱈魚
上面有少少醬油粒,食落油脂感重。
赤蝦
上面有少少蝦膏,食落鮮甜,口感鮮嫩。
天然拖羅
脂肪感豐富。
海鰻魚
味道濃郁。
左口魚
燒過,咬落會爆汁。
北海道海膽
海膽甘甜,入口細膩。
🍱迷你海鮮丼
今次係拖羅丼,上面有筋子。啲筋子係由師傅每日親自醃制,食落比較爽脆同埋甜少少,配埋拖羅蓉同醋飯好好食。
🥣麵豉湯
🍨甜品
最後嘅甜品係益力多雪糕。