2024-01-20
上環呢間親民級的法國餐廳裝修好復古 好令人輕鬆自在🤩而service都非常好 好熱情 亦好樂於推介同介紹菜式俾我地認識👍🏻🔸Pissaladiere(Focaccia bread, Caramelized onion, Anchovies & Olives) 軟柔的Focaccia上舖上滿滿一層炒至軟化的焦糖洋蔥,再配上鹹香的鯷魚,甜味與鮮味完美結合🤩🔸Crunchy Green Beans SaladNuts Shallots & Shave Mushroon爽脆法邊豆,蘑菇,配上紅葱頭醋汁,清爽清甜又帶上一點辛辣,係一道好好既開胃菜👍🏻🔸Tuna Carpaccio with Coriander Chimichurri我很喜歡的一道前菜,完全靠著吞拿魚的肉質與切工,每一片都要切到有如透明般的薄片,配上Chimichurri青醬,酸酸辣辣,雖說是異國風味,但我覺得阿根廷青醬也很適合配上任何海鮮😳🔸Slow Cooked Beef CheekBaby Carrots, Mashed Potatoes & Herb慢煮牛肉面頰紅酒汁,牛面頰肉肉中間更夾著一層層的骨膠原,入口即溶,簡直就係
裝修好復古 好令人輕鬆自在🤩
🔸Pissaladiere
🔸Crunchy Green Beans Salad
🔸Slow Cooked Beef Cheek
慢煮牛肉面頰紅酒汁,牛面頰肉肉中間更夾著一層層的骨膠原,入口即溶,簡直就係吃肉的享受🤪
牛面頰外皮煎至香脆,而入面一切開已經好淋,好juicy,配上薯蓉以及紅酒汁,十分惹味😆
🔸Rigatoni Truffle
上台前,已經聞到Truffle 既香氣,Rigatoni pasta好Al dente, 配上忌廉truffle sauce, 真係唔錯既一道main dish👍🏻
🔸Season Fruit Pavlova
Whipped Vanilla Cream, Ice cream & Fruit Coulis
Pavlova用蛋清和砂糖打發後用低温烤制的蛋白蛋糕
而下面再涂抹上厚厚vanilla忌廉和雪糕 可以品嘗到酥脆的外殼,配上餐廳自家制酸酸甜甜的覆盆子醬🩷
口感非常的輕盈、细腻🤩