Green Orange

2021-07-24 143 瀏覽
今日係同女朋友慶祝嘅日子,我地見倒Green Orange 嘅搶眼嘅廣告牌,就毫不猶豫咁入咗去試。我地叫咗香煎鵝肝伴紅酒繪梨,紅酒味滲入梨芯,明顯地師傅都以較長時間用心烹調,鵝肝嘅外層已經用猛火煎好,連埋個脆嘅麵包食,非常有口感。跟住就係香煎黑毛豬沙律伴士多啤梨。黑毛豬嘅肉味同士多啤梨嘅酸甜味互相襯托著,係舌尖嘅蠕動下,將濃厚嘅豬味送入喉嚨。再嚟就係蟹肉南瓜濃湯。南瓜味濃湯用料十足,一啖一啖就好似真係食緊南瓜落肚,而且蟹肉嘅鮮味都滲入湯入面,每一口都係新鮮嘅味道,就好似旅行時即叫即整咁。仲有個西班牙紅蝦闊條麵配海鮮湯汁,大大隻手掌咁大嘅紅蝦呈現係眼前,賣相吸引,本身紅蝦嘅味道已經好鮮,加埋海鮮湯汁,令人感到置身外國漁市場。蝦肉亦彈牙有質感,非常值得推薦。