2020-05-27
之前已經有食過上海婆婆336,覺得不錯,可能疫情期間,實在小很多人流,所以搞左個放題優惠.咁我梗係埸機會,去食一食啦. 早早就打電話訂位, 當然..都係好難訂..不過都訂到去到6點鍾已經安排緊入座,很高效率! 仲安排到張卡位同埋近廚房...呢間分店係有左右兩邊, 每邊都係互通, 每邊都有個位係放置左4-5盤食物先給客人. 可自己夾.但食物種類好小, refill得好慢, 有部分食物被夾得好快, 只出一次之後唔再出. 例如生煎包鍋貼*為已為人,請帶上口罩才去夾食物!!!*對於轉左模式既上海婆婆來說,我對出餐速度及準確度我係打左個7折. 我早早就預料到出餐慢,食物不齊等等..請大家耐心等待!不要向員工門發脾氣!! 以下食評是個人口味的comment~想係開頭講左總結先*請大家安心等待或有禮貌對待員工! 佢地只係打工. 無謂比氣人受*上餐效率不快!但不會慢到你食晒成台野食都長時間無野食擺落口!*你點左十樣野食, 可能只會黎7樣.呢個亦都係我預料之內.*呢個價錢, 我完完全全收貨. 野食真係唔差.-雞絲粉皮 - 正常野. 第一次食用花生醬的,之前都食開麻醬. 幾好食! 不過唔夠凍-酒醉毛豆&油
*為已為人,請帶上口罩才去夾食物!!!*
想係開頭講左總結先
*你點左十樣野食, 可能只會黎7樣.呢個亦都係我預料之內.
*呢個價錢, 我完完全全收貨. 野食真係唔差.
-酒醉毛豆&油炆小竹旬&四焙烤麩&手拍黃瓜 - 沒特別. 手指黃瓜沒有手拍. 就咁切條...上汁...
-鎮江小排骨 - 呢碟係自助區夾既,味道不錯
-鎮江肴肉 - 點了兩次都沒來,不過見到有人食.
~~~我們沒有吃牛肉~~~
-回鍋肉 - 好吃! 用新鮮豬腩肉整. 唔太辣. 配薄撐好好食.
-黑醋排骨 - 一定要點喔! 好好吃! 好多肉. 醬汁酸甜好吃.又開胃
-香酥排骨 - 有點!但沒有來呢.
-醬爆雞丁 - 正常味道. 不難食也不是特別到要encore, 但就忍唔住一口接一口咁食.
-宮保雞丁- 有點,但沒有來.
-砂鍋蜃吞雞 - 我們三人食, 點了四人份,只來二人份. 雲吞好足料, 好大粒,好好食.雞煮到好淋.應該係四分一隻雞,連雞腿,好足料! 不過雞肉就有點鞋口.
-松子魚- 超期待的!!!魚應該不是新鮮魚, 但味道好好, 而且無骨.
-醬燒茄子 - 煮得唔夠淋,但係好好食!!!
-欖菜四季豆-好好食!黎得最快既一碟, 清晒成碟.
-小籠包-請大家有心理準備,上海店必吃的小籠包居然等了兩小時都沒有來!不只我地台,好多台都係咁.
不過,我見到佢曾經出現過係自助區,所以我拎左兩籠,先有得食下....好好食!! 同平時水準一樣. 好JUICY
-紅油抄手&麻婆豆腐&上海小雲吞&泡菜鍋貼&上海粗炒&上海湯年糕-有點,但沒有來.
-生煎鍋貼&薄餅&蒸炸饅頭-係自助區拎既.三樣都係大路又好食既野.同出面差唔多啦.可食可唔食.
-炸醬麵&擔擔麵-千奇唔好點呀各位..難食到唔..炸醬無味,湯淡到嘔. 麵條質地好林. 好糊口. 好似BB食糊仔咁
女士最期待的甜品, 我們卻等了兩小時!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-酒釀丸子- 不好吃 酒味淡 小丸子太糊口,唔煙UN. 個"酒釀"我形容係....落左好多玉米粉打出黎既漿...
-酒釀湯丸-有點,沒有來~
-擂沙湯丸-三催四請之下. 1800等到1950先來. 呢碗野煮左...1小時50分鍾...但好食既...
-亮晶晶冰粉 有點.無黎
-豆沙鍋餅-係自助區夾,好好食.
-凍桂花蘆薈-同酒釀小丸子個底一模一樣. 只係加左幾粒細到睇唔到既aloe.