2008-12-10
餐廳內有附近返工既年青人之外,大部份都係公公婆婆,老公話我知美孚好多上海人,好多時都聽到老一輩既街坊用上海話傾計,而我老公都係半個上海人.我地坐2 人位,開了一壺香片茶,可以把茶具洗一洗,我地選擇一個午飯套餐,酸辣湯+咕嚕肉配白飯酸辣湯又幾好味喎,唔會太辣,酸度就適中,湯內有好多木耳好爽口,咕嚕肉顏色好鮮艷,肉既外皮帶脆,肉質好林唔韌,唔會骨多肉少,而且用了新鮮菠蘿肉做配菜,更突顯酸甜味,好食好食~~~另加兩個小食,生煎包+紅油炒手生煎包落單之前,我都問一問係咪即叫即煎,唔係既話寧願唔食,正實左係即叫即煎!!咬落熱辣辣,包底小小脆,加上餡料肉碎真係絕配,好好食~~~包夠軟身,肉碎夠味,加上熱辣辣新鮮出爐,就係我想要既生煎包紅油炒手加上甜豉油辣油,搞雪佢,反而唔會好辣好嗆,又唔會好鹹,有時太辣都食唔到其他既味,外皮滑嘟嘟,好好食.我覺得lee度d食物連公公婆婆都好啱食,唔會太韌太辣,唔知係咪lee個原因,吸引好多老一輩既"省hea人"嚟食.
酸辣湯+咕嚕肉配白飯
菠蘿肉做配菜,更突顯酸甜味,好食好食~~~
另加兩個小食,生煎包+紅油炒手
生煎包落單之前,我都問一問係咪即叫即煎,唔係既話寧願唔食,
包夠軟身,肉碎夠味,加上熱辣辣新鮮出爐,就係我想要既生煎包
有時太辣都食唔到其他既味,外皮滑嘟嘟,好好食.
吸引好多老一輩既"省hea人"嚟食.