中秋節翌日都要返工,仲要唔係輕輕鬆鬆坐到夠鐘果隻,係要同個同事落太古坊主持一天的conference,真要命!午飯時份同佢兩個,太古坊附近好多食肆都因公眾假期,關了門。餘下選擇不多,supersandwiches及鬼佬午餐或老麥是非live and dead situation都不會去吃,行過這裡,喜見這間傳聞中水準不俗的居酒屋還在營業,就二話不說拉了個同事進來,如果不是她一定會去east end或老麥。呢度係居酒屋格局,裝修幾雅致,地方不小,所以有串燒爐都不會有傳統居酒屋的濃烈油煙味。
一時多,人客很少,計及我們二人都係得三檯客。原來這裡有午市套餐供應,價錢六十幾至七十幾,唔算貴,就叫了天婦羅定食、串燒定食、燒肉定食,三款不同類型的日式食物,來試試這裡的水準。三個定食先後送到,賣相全部對辨。串燒有冬菇、長蔥、雞軟骨、雞肉、雞腎等,全部鹽燒,有香味,淮鹽及黑椒灑得均勻,亦燒得治味,好有水準,略縑還不夠十分乾身。其中最欣賞的是長蔥,如果不是下晝還要返工就一定啤啤佢;天婦羅是三隻蝦、冬菇、茄子、蕃薯等,炸皮脆,但未去到鬆脆的境界,看吸油紙亦頗多油,不過炸物非這裡主打,做得這個水準已合理有突。蝦雖然不算大隻,但都新鮮,亦有三隻,不錯的了;燒肉是牛肉,用醬油炒得味道濃,送飯一流,又份量不少,有滿滿一方碟,不知是不是同師傅就快下場有關。
因貪吃,雖然同行的是個女的,但都二人叫三個定食,但其實呢度定食份量都足夠的。天婦羅及燒肉定食跟飯一碗,串燒定食則跟燒飯糰兩個,之外還有前菜、沙律及味噌湯等,結果三份我們全部吃下,到最後是非常的飽。飯是珍珠米,將貸就價也無可厚非。還有兩粒雪米滋作結,總結這餐是吃得頗滿足。雖然午市還有各式十蚊串燒,看師傅功架及手勢是超值,但實在太飽,不能再叫,亦為今晚的下半場留有引子。
埋單二百四十蚊,雖然唔平,但食物有水準,地方企理又好坐,加上今日度度唔開得佢開,在本人心目中加分不少,就算食午市定食都值得推薦。
題外話:午市last order至兩點半,因為師傅會準時落場,亦會收布幔。有個日本仔兩點半左右來到,都不得其門而入,想幫襯要留意。