2015-12-21 216 瀏覽
呢幾日天寒地凍,最好就係同朋友圍埋一齊十下十下。聽聞係大角咀有間叫《前家樂》嘅火窩店,經濟又好味,所以行完奥海城後特意前來。經過匯豐中心行五分鐘左右,就可以搵到。好彩時間尚早,唔洗排隊就可以入去,唔洗捱寒風。呢度除咗有傳統打邊爐,仲有雞煲同水煮魚,機於同行朋友好辣,就揀咗招牌麻辣雞煲(微辣)。雞煲一黎到就香氣撲鼻,好不容易先等到五分鐘食得。雞肉嫩滑,聽年輕老闆講,店舖係採用三黃雞,味道鮮美,煮耐咗亦唔會變老。前家樂最正嘅係可以選擇芫荽同洋蔥嘅份量,由於極愛芫荽同洋蔥,當然係選擇多芫荽同多洋蔥啦~呢度嘅配料無論肉類同蔬菜都非常新鮮。推介三色餃子,水餃,雲吞同韮菜餃。水餃爽口,麻油味香,雲吞嘅蝦彈牙,韮菜餃味道濃, 全部餡料非常新鮮。老闆推薦嘅生蠔都好好味。生蠔肥美大隻, 淥到蠔邊輕微卷曲,就係蠔剛剛熟,一口咬落,勁juicy,蠔味濃,正。另一推介,竹笙同蔬菜盤,打邊爐一定要有蔬菜,既健康,亦飽肚。竹笙爽口,吸盡了雞煲的精華。蔬菜盤種類豐富,瓜,果,莖,葉,根,菌類全部都有,唔會清一色,睇得出老闆嘅用心。最後係手切肥牛肉,肉質鮮嫩,無筋,脂肪平均,成為我們全晚最快掃清嘅一樣配料。不得不讚係

呢度嘅配料無論肉類同蔬菜都非常新鮮。

不得不讚係,年輕老闆虛心接受食客嘅意見。埋單時竟然抽空過黎問我們對整餐嘅感覺。我地亦樂意道出感覺,看得出老闆用心。大家下次幫襯時,不妨俾吓意思,令呢位有heart嘅年青人做到最好啦~