2021-12-24
今日食韓國菜,不過唔係烤肉係食串燒。去到旺角好容易就見到間餐廳,因為門口有一個好大嘅霓虹燈牌寫住「韓川」。我哋揀咗幾款串燒:七里香(雞尾)、羊肉、台灣腸、豬頸肉、雞中翼、墨魚咀、雞髀菇同埋韭菜,食串燒冇理由唔飲酒架,望到牆上面一幅幅嘅海報,Oh ! My God 🥰 孔劉!原來係孔劉啤,唔該半打!😂因為而家做緊優惠($100/6支)咁抵無理由唔叫。我哋仲叫咗蒜蓉燒茄子、椒鹽雞翼尖嚟到送啤酒👍🏻最後我哋揀咗芝士蕃茄雜錦海鮮泡菜湯烏冬做壓軸,職員同我哋講,呢個湯烏冬係用咗三款芝士,所以會好濃嘅芝士味,我聽完之後好期待😍串燒 - 有三款沾醬(韓式辣醬、燒肉醬,蜂蜜芥末醬)喺香港應該好難食到燒七里香,所以我特登揀咗,食落口好似食雞髀肉咁,好香好好食,因為佢哋處理嗰雞尾嘅時候係用咗好多心機(拆骨、清潔等工序)羊肉唔騷,墨魚咀好大粒……蒜蓉燒茄子 - 唔會燒到個茄子好乾身,仲有啲水份,蒜蓉味好香,我想叫碗白飯嚟送飯😂椒鹽雞翼尖 - 呢個餸就真係一流而且佢揸到好香好趣有少少蒜蓉味,重點係一啲都唔油膩👍🏻芝士蕃茄雜錦海鮮泡菜湯烏冬 - 石鍋裝住烏冬啲湯仲滾,一夾係啲烏冬就呈現拉絲既芝士(心心眼出現😍)
芝士蕃茄雜錦海鮮泡菜湯烏冬 - 石鍋裝住烏冬啲湯仲滾,一夾係啲烏冬就呈現拉絲既芝士(心心眼出現😍)碗烏冬好多材料,有一串雜錦魚糕、長蟹柳、蝦、青口、蜆…… 當蕃茄遇上芝士一定Match,再遇上泡菜簡直係Perfect Match!食到唔停口,真係好食😋