2025-02-19
今日我去咗荃灣商場一間米芝越式湯粉店,想試下佢哋嘅新出菜式,於是我叫咗胡椒椰子雞鍋,搭配河粉,而我朋友就叫咗火車頭湯金邊粉,裡面有牛丸、牛筋、牛肉片、黑椒扎肉同埋牛肉丸!首先,講下我嘅胡椒椰子雞鍋。鍋上來時,湯底散發出濃郁嘅椰子香味,顏色白皙。雞肉煮得剛好,肉質嫩滑,帶有胡椒嘅香氣,食落去有一種溫暖嘅感覺,真係好適合寒冷嘅日子!搭配上河粉,河粉吸收咗湯底嘅味道,滑滑嘅口感真係好正!至於我朋友嘅火車頭湯金邊粉,當佢上桌時,碗裡面真係好豐富,牛丸、牛筋、牛肉片、黑椒扎肉同埋牛肉丸,真係一碗滿滿嘅牛味!牛丸口感彈牙,牛筋軟滑,牛肉片鮮嫩多汁,每一樣都好有層次感。佢嘅湯底味道濃郁,唔會太鹹,正好襯托出肉類嘅鮮味!再講一講我哋叫嘅馬拉盞炒芽菜,呢道菜炒得好香,芽菜保持住脆口感,馬拉盞醬汁味道獨特,帶有一啲微辣,真係一個好開胃嘅小菜!飲品方面,我試咗玫瑰龍眼茶,茶味清香,龍眼嘅甜味襯托得剛剛好,飲完之後有一種放鬆嘅感覺,真係好舒服。朋友叫咗三色凍檸樂,裡面有青檸、檸檬同埋金橘,顏色靚又清新,酸酸甜甜嘅味道好適合配合辣味嘅菜,飲下去真係好解膩。最後,甜品方面我哋叫咗椰汁斑斕糕,呢個糕點滑滑嘅,椰汁味
最後,甜品方面我哋叫咗椰汁斑斕糕,呢個糕點滑滑嘅,椰汁味濃郁,斑斕葉色澤翠綠,食落去有一種清新嘅感覺,唔會太甜,真係一個好完美嘅收尾。