2016-03-07 255 瀏覽
想食雞煲加埋打邊爐喺香港根本唔難,坊間有大大小小,不同類型的雞煲實在太多太多。今天就諗住去佐敦渡船街那邊三條食街逛逛睇下有乜新發現。。。行入文蔚街就見到間啱啱開張冇耐嘅三喜,門面光猛整潔,從街大玻璃看見入面座無虛席,心想可以試試。。一入去坐低,就聞到不同雞煲嘅味道,見到椰子雞煲好香好香,旁邊嗰枱三四個女仔就討論緊佢地試緊台灣九尾雞煲有幾好食同埋個湯好清甜好飲。既然一場黎到,我就試下我最心儀嘅花鵰雞煲。。一坐低,應該係三喜nice老闆娘招待我,我話食火煱,佢就給我不同醬料加添(埋單先知冇收醬料錢)同埋介紹不同類別嘅雞煲,但係動搖唔到我嘅最愛花鵰雞煲。三喜花鵰雞煲,全隻雞用花鵰浸住上枱,完隻舖排得好靚,足以証明廚師用心嘅地方,個煲好清甜也帶用酒香,平時一飲就知有冇加味精,佢地應該冇乜落,不過食完再講先。。。花鵰雞雞肉好滑加上酒味,足以再三回味,近期難得一遇用心做嘅花鵰雞煲,再試下其他火煱配料先得,眼見火煱紙上大同小異嘅配料中俾我發現少有嘅手切安格斯肥牛,雞子同鵝腸,所有配料價錢標格不高,所以本住試下心態再點埋來做個食評。安格斯牛肉(大): 肥美肉質鮮味滾完唔嚡,重肉味。食完成碟都唔夠喉,抵

座無虛席
,心想可以試試。。

一入去坐低,就聞到不同雞煲嘅味道
有幾好食同埋個湯好清甜好飲
。既然一場黎到,我就試下我最心儀嘅花鵰雞煲
。。

同埋介紹不同類別嘅雞煲,但係動搖唔到我嘅最愛花鵰雞煲

三喜花鵰雞煲
,全隻雞用花鵰浸住上枱
,佢地應該冇乜落,不過食完再講先。。。

花鵰雞雞肉好滑加上酒味
,足以再三回味
安格斯肥牛
雞子同

安格斯牛肉(大): 肥美肉質鮮味滾完唔嚡,重肉味。食完成碟都唔夠喉,抵讚!

雞子:新鮮美味,滾完係口咬爆出黎嘅感覺好過引

鵝腸:肥美,唔係急凍雪藏味食唔到,食落超爽口,掂呀!
係我最愛。

環境光猛舒適整潔
樓面仲看見佢地嘅招牌小炒海報,仲以為只賣雞煲火煱添,原來唔係,眼見三四枱客人品嘗小炒,下次再黎試下先得
。老闆娘同伙記態度很好,同食客有溝通,值得一讚三喜用心之處

我等左成晚先寫這個食評係因為食完火煱後感覺有冇口渴感覺
,竟然完全沒有這種感覺
,足以証明廚師高藝一流
,調味方面嘅力量
。三喜帶俾我歡喜
,我必定再來。。。
備註,下次再黎要訂枱先,因為走時有四五個人响門口等緊位。仲有仲有三喜冇收加一服務費添呀,又慳番少少
下次叫多個餸。
花鵰雞煲