2017-09-30
啱啱上一餐係The Point 食唔飽...突然之間痴咗線想食蠔食牛扒。黎就嚟啦咁就去咗之前都食過嘅蠔吧啦!畢竟香港地方細舖租貴坐得迫夾啲一定要架啦,但係氣氛係唔錯嘅👍🏼結果我哋一嚟就嗌左呢度最抵嘅蠔一打(開埋都係$10😱),再嚟就揀咗西冷同埋粟米片...仲唔夠仲有個闊條麵!(真係懷疑我哋有冇食到上一餐😂)第一道黎闊條麵,👍🏼好味 麵質真係煮得唔錯,鍾意呢一個口感唔會太硬又有𡁻口,味道適中唔會太咸再嚟西冷牛扒12安士! 👍🏼👍🏼好好味,識食一定食西冷,牛有牛味啲肥香到不得了!開頭睇落12安士好細件,結果三個人食每人都食到34件!我係一個好注重配菜嘅人,因為我覺得配菜可以睇得出一個廚房有冇心去煮,呢個牛扒嘅配菜冇令到我失望,雖然唔係話非常好食但係所有配菜都全部都食晒,加埋個薯蓉陪我下一道菜真係一流!Tortilla Chips 粟米片係下一道菜本人之前對呢個菜色冇乜好感但呢個真心好食👍🏼我攞咗薯蓉再陪佢底嘅肉醬汁真係絕配黎左三道菜,但係個蠔都仲未到,冇理由食咗熱先食凍架,我諗緊係咪咁細心見到我哋食緊熱暈咁蠔就遲啲到呢🤔(當然唔係啦係漏咗單)本來仲諗住飲過白酒配蠔,再飲紅酒配牛扒,結果紅酒
再嚟西冷牛扒12安士!
Tortilla Chips 粟米片係下一道菜
黎左三道菜,但係個蠔都仲未到,冇理由食咗熱先食凍架,我諗緊係咪咁細心見到我哋食緊熱暈咁蠔就遲啲到呢🤔(當然唔係啦係漏咗單)本來仲諗住飲過白酒配蠔,再飲紅酒配牛扒,結果紅酒就冇飲到啦😅最尾都係帶咗兩杯Riesling .
呢隻蠔唔算話係好好食,但$10你想點😅其中有兩隻特別creamy (懷疑佢混左第二個品種)為咗求證我哋叫多咗一打😂兩個人食兩打蠔加埋riesling夫復何求呢!
今次真係終於食飽啦$8xx買單。覺得合理值得再嚟👍🏼
同場加映美女與野獸主題曲~正