無論你是香港或內地人或台灣人,無論現在是春夏或秋冬。火鍋已經成為我們不可或缺的一部分,呢個講法就好像小孩天生要喝奶、女人天生愛shopping。上一代人對我們說,他們吃鹽比我們吃米多;現今的一代卻回應,我們吃火鍋比你們吃鹽多。.相信大家不時都會相約三五知己在火鍋桌上把酒當歌。今日就決定實行任飲任食打邊爐, 食完雞煲、再食海鮮,黎個無限時慢慢傾,慢慢食!!.約左朋友晚上7時多係觀塘店既【倫哥私房菜】既門口等,門面有五光十色既燈睇落好Sharp醒..入面餐廳內已經座無虛席,人氣比想像中旺,可能係由於無限時既關係所以最好都係預先book位, 因為walk-in的話真的是無了期等位都未知幾時可以入座喔。眼見除咗有幾間套房,呢度亦有多張卡位,一班朋友圍住打邊爐傾偈,私隱度夠晒高。坐低後侍應先送上前菜、混醬配料(每位價錢已包醬油費),慢慢調制心水配料。嚐鮮十二式$323連埋加一就可以食到高質食物另外先上四樣可以即刻食既前菜,奉上刺身拼盤、蠔皇鮑魚花膠、蒜蓉粉絲蟶子、麻醬凍豆腐。.🔹蠔皇鮑魚花膠,鮑魚彈牙又入味,花膠亦夠爽口,分量夠晒兩個人食。🔹另外既刺身拼盤包括新鮮三文魚、北寄貝、帶子、八瓜魚、特

嚐鮮十二式$323連埋加一就可以食到高質食物

蠔皇鮑魚花膠

🔹另外既刺身拼盤包括新鮮三文魚、北寄貝、帶子、八瓜魚、特大刺身蝦等。
刺身拼盤

三文魚同特大刺身,它們的肉真的很美味喔,蘸點芥末,吃在嘴里又嫩又滑又鮮!不錯。
刺身拼盤

🔹蒜蓉粉絲蟶子,呢個一人一隻,每一隻呢都好多汁,蟶子的鮮味,全部融入到粉絲到,而蒜蓉味道滲入蟶子之中好好食。
蒜蓉粉絲蟶子

🔹麻醬凍豆腐,吃起來就像是凍豆腐的口感啦~~ 還不錯啦,作為前菜小食,味道上絕對合格,不過麻醬可以再多少少。
麻醬凍豆腐

🔹重頭戲,任添香濃雞煲
平時食雞煲都係自己亂咁嚟多,但倫哥呢度就畀埋個step你,加埋員工嘅溫馨小提示,包你第一啖入口就可以食到熟透又濃味嘅雞肉!重點係雞煲需要前後炒4次,每2分鐘降一格火再炒1次,不可馬虎,但有店員幫幫手都唔大問題既。

任添香濃雞煲

叫左中辣,辣度剛剛好,是我們喜歡既醬汁。好惹味但又唔太辣,食得到入面雞既鮮味,每件雞件同大大舊又多肉,我地食完都覺得幾高質但係想食其他野既話就唔會Encore第醒碟啦。
任添香濃雞煲

🔹店員仲放低左碟牛柏葉同豬皮比我地落埋落去,兩者索埋D汁,好邪惡,好肥啊!但我朋友就話好正好夾呢D味。
牛柏葉同豬皮

牛柏葉同豬皮

食到真係差唔多啦,都已經有一半飽肚感了,雞煲仲有後續,轉湯底打邊爐,仲有多款配料畀你任叫任食!辣上癮,所以點了地要左麻辣湯底,麻辣湯底都好夠麻味,值得Try Try。

🔹好彩每枱都會放底一壺足料既檸檬蕙米水,好讓食完雞煲下一下火,亦都為麻辣湯底做好準備呢。好飲又有益!
檸檬蕙米水

配料實在係花多眼亂,好似有每枱一碟肉質嫰滑的牛頸脊之外,其他配料就有雲吞水餃、響鈴魚皮、倫嫂四寶丸、響鈴、魚皮、各式蔬菜、墨魚滑同蝦滑,全部任叫任食。飲野都係架,自家製涼茶及汽水任飲,食到呢個moment就好滿足了。

瞬刻枱面放滿不同種類食物,睇見都好開心!但另一方面就覺得都好飽呢...
🔹無與倫比牛頸脊
即係本地手切牛頸脊,唔係任食架但份量夠晒兩個人食,每一片都幼嫩軟腍,雪花平均分布,做到入口即溶,仲要係牛味100分,真心都係有質素的。唔洗任何調味已經好好食。
無與倫比牛頸脊

如果追加就要額外加錢 (追加的為中size)!

🔹海鮮拼盤
入面有有貴妃蚌,龍躉片,半隻膏蟹,海蝦,蟶子等等,全部都超級新鮮。我最欣賞就係貴妃蚌,龍躉片。
海鮮拼盤

龍躉片肉好厚身,魚類都已被去骨, 啖啖肉,灼熟後肉質結實有彈性,而且佢既鮮活味道難以形容,貴妃蚌肉厚亦都夠鮮美配上麻辣味一流呀!整盤海鮮都沒有沙喔!

海鮮拼盤

以下火鍋配料都可以免費無限追加,
🔹魚皮同響鈴
好似話係元朗出品自家炸魚皮、響鈴,低鹽少油,所以食多幾件都唔會太有罪咎感。但唔係好夠脆呢。
魚皮同響鈴

🔹另外我大大推介就係手打既墨魚滑同蝦滑
我見有D人都話好好食,但真係好有驚喜,手打可以食到個彈性,手打蝦滑跟手打墨魚滑當中更有蝦肉粒同埋墨魚粒,滿足口感,墨汁同蝦的味道亦非常出,不得了!
手打既墨魚滑同蝦滑

🔹手打四寶丸(墨汁墨丸、墨魚丸、蝦丸、潮州魚蛋),阿媽雲吞水餃,同埋各款丸類
見到佢寫話全部每日新鮮手打製作,味道又真係充滿自家風味。係公仔麵同午餐肉就普普通通啦。!
手打四寶丸

🔹新鮮雜菜盤
精選時令蔬菜親自選購,同樣可以無限添加。食多點也無防。
新鮮雜菜盤

🔹冰粉
最後還有甜品做完美句號。估唔到冰粉做甜品,食完飽到上心口,但好爽啊。
冰粉

一星期又到了中段的時候,心情總是帶點鬱悶,所以吃了頓豐富的,就可以以阻隔那憂鬱的情緒最好不過。去了【倫哥私房菜】打邊爐後,感覺不錯,***無限時***任飲任食放題確實難得,服務上眼見侍應都會盡力照顧每檯食客,食物質素又高,令到我地食到餐豐富滿足既雞煲+火鍋喔。
蠔皇鮑魚花膠
蒜蓉粉絲蟶子