《泓一拉麵》舞茸鹽味拉麵🍜📍太子汝州街21號英來大廈地下E號舖以《泓一拉麵》嘅名氣,一推出期間限定,一眾拉麵迷立刻蜂擁而至,每時段只限15碗。今日都等左好一陣,不過都好彩食得到,印象中我係尾3或尾4碗。我入左去冇耐,入多幾個客就賣晒。<<舞茸鹽味拉麵🍜>>香味 (4/5)滿滿嘅菇味,非常香。湯 (5/5)呢碗麵最好係個湯同舞茸 (都頗多) 好夾,有一體化嘅感覺,唔會話湯還湯,菇還菇嘅感覺。麵條 (3/5)麵,我覺得唔多夾。熟呢間店嘅麵友,都知佢玩兩種麵,高加水同低加水。佢用左低加水嗰款,麵體太硬,我覺得高加水麵會夾d。最好係白麵,平打,煮腍d會更好。配料 (3/5)叉燒另上,新嘗試,更能帶出高級感,叉燒本身好香好食。不過如果可以附帶少少醬料,如黑醋醬配住食會更理想。溏心蛋,滿滿嘅苦味 (我都係第一次係咁),估計係料理酒放多左?荀,非常多渣,enjoy 唔到。印象中以前食煮干,豚雞白,同雞鹽都冇跟荀,今次係我第一次食呢間店嘅荀,非常麻麻。整體 - 小推薦,始終係期間限定,泓一支持者點都應該試試,但改進空間頗大。如果碗麵好食,我離開時就會諗幾時返轉頭食,呢碗
《泓一拉麵》舞茸鹽味拉麵🍜
📍太子汝州街21號英來大廈地下E號舖
<<舞茸鹽味拉麵🍜>>
舞茸鹽味拉麵🍜

香味 (4/5)
滿滿嘅菇味,非常香。
湯 (5/5)

麵條 (3/5)
配料 (3/5)

如果碗麵好食,我離開時就會諗幾時返轉頭食,呢碗就冇咁諗,試過就算。我都係最鍾意呢道嘅醬油煮干。
2025-05-20
20 分鐘 (堂食)
舞茸鹽味拉麵🍜