2016-02-19 1251 瀏覽
一月尾正當為揾好地方同老友食團年飯而煩惱之際, 好友介紹了這間餐廳給我。當然我二話不說即時上嚟openrice睇下有嘜介紹及食評啦。點知......發現食評只得一個, 亦只介紹了午餐而且相片不多......我開始有些疑問🤔我於是就問問好友關於這店的資料, 經了解後先知道他們除了menu外, 晚飯亦提供私房菜, 以日,意,法菜作主導。大家只需要提供想食的及budget比店主, 他就會為你悉心安排。是次因友人想食皇帝蟹, 我就一星期前book咗6位以每人大約$800-$1000 budget比店主安排。大約一天半後店主就以我們的喜好提供了以下的menuysterx2Sashimi: 海膽 深海池魚 超大帶子 Scampi蝦 皇帝蟹三吃: 鹽燒蟹腳 棷皇煮蟹身 蛋白蒸蟹蓋 青蘋果醬烤豬背骨 炭燒牛扒 鵝肝煲仔飯當晚各位好友就帶備香檳,日本清酒一同期望的團年飯局 (順便一提這𥚃自帶酒水是免開瓶費的, 絕對是酒朋好友相聚的好地方)。頭盤先來了日本及法國生蠔, 法國就選用了Gillardeau, 日本那隻就忘記了名字(唔知xx蠣)......😅之後就到sashimi😋, 先嚟一板無得輸嘅北海道海膽

是次因友人想食皇帝蟹, 我就一星期前book咗6位以每人大約$800-$1000 budget比店主安排。大約一天半後店主就以我們的喜好提供了以下的menu:

Oysterx2

之後就到sashimi😋, 先嚟一板無得輸嘅北海道海膽, 後嚟刺身拼盤, 由於農曆新年將至, 主廚就以金箔點綴寓意金銀滿屋, 盤滿鉢滿💰💰👍。

值得一提隻帶子真係明不虛傳的超大, 足足有手掌咁大, 非常鮮甜, 大滿足 !!

再來就係我地今晚嘅主角~~King Crab !! 新鮮活蟹即劏即煮, 蟹腳鹽燒; 蟹蓋用蛋白蒸, 蛋白加上清酒帶起蟹香, 香滑美味👍; 超贊的是椰皇煮蟹身, 蟹肉的鮮味加椰香真係滋味無窮😋😋

是夜最驚喜的是這道青蘋果醬烤豬背骨, 豬背骨烤得火喉剛好, 骨香肉嫩, 加上主廚秘制的鮮青蘋果醬, 沾上來吃, 醬的酸味中和了豬肉的油份, 食落十分清新一點油膩也不覺👍👍

之後的beef ribs, 鵝肝煲仔飯也是水準之作 !!

最後以草梅,車厘子作完美句號。

當晩大家就在笑聲中, 飲飽食醉, 大滿足地捧著肚子離去😄😄
2016-02-06
慶祝紀念