生日🎂月份,一定要同朋友一齊嚟食好啲野,於是我哋就揀咗「一鍋堂」,呢間位於旺角嘅任食火鍋店,質量新鮮,選擇多樣,實在夠吸引。😋🍲👨🏼‍🍳首先,嚟到湯底嘅選擇,我哋揀咗嗰個「咸菜胡椒豬肚湯」,清新嘅湯底為接下來豐富嘅火鍋打咗個好基礎,鹹中帶鮮,香氣四溢。 😍🍲接著我哋試咗「美國安格斯牛肉」,肉優質,肥瘦適中,整個口感醇厚,食落好有肉汁,實在太好食啦! 🥩🤤跟住,係「封門柳」,海鮮新鮮得㗎,蝦嘅口感實在太好,試落好似剛由海洋捉返嚟咁。🍤👀之後,「手切牛肴肉、牛舌」登場,每一片牛肉都咬落好有口感,呷一口,滿口都係牛味,又腍又味美,食得我指頭都唔捨得放。😋👍🏽尤其震撼嘅「花雕浸安格斯牛肉」,更係喺脂肪同肌肉之間找到完美嘅平衡,西班牙粟飼豬肉鮮嫩多汁,爆脆啲花雕酒,將口感提昇到另一層次。🥃🍖最後,當然唔少得「醬爆瀨尿牛丸」,加熱後將牛丸放入口中,味道香而不膩,回味無窮。🐮💦「一鍋堂」就係一個味覺驚喜嘅所在,值得再同朋友嚟一次。呢度嘅食物同服務都好讚,次次都叫人流連忘返,坐立不安等待下次嘅野味大餐!😃👍🏽👍🏽