2012-06-17
其實一直都無食食評, 打 BLOG呢 D習慣嘅,不過尋日去呢間法國餐廳 (BIEN DINING)之後,見今日又得閒真係忍唔住要獻一獻醜喇 事緣係咁嘅,尋日番工諗住開開心心就可以過半晝啦,點知。。。。。突然殺出個 ”程咬金“ 俾呀姐瀉左個大獲嚟,食左隻好大嘅死貓!!! 放工同事們為左呵番我,就話放工同我去食個豐富嘅 LUNCH喇。收工又未諗到食咩,就行下利時先,再行下見到後面有間餐廳好似幾靚咁,睇埋 MENU。。。幾吸引! 都係百零蚊,又唔使加一。好!!!! 就呢度啦!!入到去坐低望下,環境都 OK,幾 GRAND,而侍應已經幫我地加水,俾 MENU我地睇。幾經辛苦有第一樣野嚟喇,就係湯同沙律 (個餐有跟沙律或者湯,我地 3個人就梗係咩都試下啦)之後就有我最喜歡嘅包包!我真係大鄉里出城,人地一放低我就叫人拎牛油(咁麵包一定要有牛油嘛!)點知個女仔同我講:”上面已經有架喇,呢個蒜茸包係師父用自制嘅蒜茸牛油做架,你試下味,如果真係唔夠我再拎俾你吖!“ 臨走開仲加多句叫我小心熱,好!就試下你點自制!!拎起蒜茸包,真係有啱啱焗起嘅感覺,可能我不嬲對 D多士類嘅野無咩好感,略嫌個皮硬,但係蒜茸
食完沙律飲完湯已經開心番 D喇,到主腳出場喇。我地叫左一個牛扒,雖然我係唔食牛,但係值得一提嘅係佢地既配菜,沙律已經知唔係馬虎之作,佢地竟然係用一D 焗雜菜,唯一遺憾係唔記得問下黃色嗰個係咩。之後係我嘅菠菜焗海鮮,呢個都幾足料,有八爪魚仔,青口,魚,蟹肉咁,味道都唔錯,啱哂我呢 D鐘意食白汁同芝士嘅人。另外同事叫左個豬柳都 OK,幾 JUICY,最緊要係唔 UN!!而且我覺得個汁幾特別,整嗰樣野好似叫紅菜頭,清清地,再配埋個炒蘋果,唔會遮哂 D肉味,味道真係唔錯!
最後到餐飲喇,佢地推介一個菊花薑蜜,就試試啦。見到杯野突然覺得好窩心啊,因為叫完已經怕會好甜(因為本身都唔好甜),但原來佢地就係怕有我地呢 D麻煩人,一早已經係分開上,再等人自已較味。味道 OK嘅,不過始終夏天,冬天飲應該會好好多。
我地一路食,一路坐,一路傾,唔經唔覺就3 點幾,但係佢地又一路都無叫我地埋單走喎,直至我地見到幾個人行出去我地先知原來人地要落場架,即刻勁唔好意思!!!!我地叫埋單佢地仲話無所謂,叫我地繼續坐添。埋單三百零蚊,我覺得有咁嘅質數都算 OK,所以我決定左係會再去架,不過下次就要試下個晚餐喇