2024-09-11
講起真係有啲唔好意思,同朋友仔 #賀壽 嘅生日飯,#小秘書 居然由八月拖到九月先做到😅 不過有心唔怕遲… 知朋友仔同我都一樣都鍾意 #打邊爐,呢晚就同佢嚟到有 #花膠雞之王 稱號嘅「 契爺鮮入圍煮 」食餐飽😚 餐廳一向以 #花膠濃雞湯 出名,小秘書就由佢哋原址 #旺角上樓舖 食到過埋嚟 #黃埔,可謂係鐵粉😚 佢哋馳名嘅湯底用鮮雞熬製,味道非常濃郁😚 加埋泡好嘅花膠王落湯,每一啖入口都非常滋補❤️ 店內嘅服務員十分好客,主動走來睇吓我哋有咩需要,仲介紹我哋可以試吓新推嘅 #龍穿鳳精選套餐,裡面除咗主角 #花膠龍雞湯,火鍋配料都唔少😚 講到咁正… 就聽佢一次咁多啦🤭🤭龍穿鳳精選套餐2人前 $328(每位)另加一;晚上七點前order飲品,仲會有優惠❤️*小食*🪼涼拌海蜇師傅將特製嘅醬汁撈落一早雪好嘅 #海蜇 裡面,味道帶點微辣,好醒胃😚🐡雞泡魚乾即叫即燒嘅 #雞泡魚乾,咬口煙煙韌韌,十分香口😚👅酒糟鴨舌鴨舌帶點麻辣嘅味道,加埋酒糟嘅香氣,用嚟送酒簡直一流😚可惜呢晚「司機」揸咗車出嚟,唯有以檸檬茶代酒😅又估唔到效果都唔錯喎😚*刺身*蟶子王刺身 - 蟶子肉非常鮮甜,師傅以獨有嘅切工,令肉質更爽口😚
龍穿鳳精選套餐2人前
*小食*
🪼涼拌海蜇
🐡雞泡魚乾
即叫即燒嘅 #雞泡魚乾,咬口煙煙韌韌,十分香口😚
👅酒糟鴨舌
*刺身*
*火鍋配料*
🐟鱘龍魚三寶 - 師傅將 #鱘龍魚 分成3個部位(魚頭、魚腩、魚片)放碟,身為黃油魚嘅代表,佢嘅 #魚油香 一定冇得輸😅肉質鮮嫩,而且夠晒肥美😚
🐷黑豚梅肉片 - 切成薄片嘅梅肉片,肥瘦均勻,放落雞湯裏面煮一陣,好快就食得😚
之後我哋仲加咗 #牛柏葉、#蟹柳、#水魷魚、#炸魚皮、#響鈴 同 #炸黑毛豬午餐肉 做配料,樣樣配料都好新鮮,呢晚一於不飽無歸😚
*蔬菜、麵食、飲品*
成晚食咗咁多好嘢,梗係要搵啲 #蔬菜 幫幫手吸收😚 將啲 #唐生菜 同 #淮山麵 放入 #雞湯鍋 一齊煮,大概三四分鐘就食得😚 而 #麵條 一向都係吸精能手,一次過索晒啲食物精華,配埋 #雞湯 零舍鮮味😚 最後加埋杯 #手打香水檸檬茶 🍋 酸酸咪咪嘅味道,正好為呢餐作一個中和😚
📍 契爺鮮入圍煮 (紅磡) 黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G26號舖