2016-12-05 858 瀏覽
黎得megabox當然就係去睇下傢俬啦.要行咁多地方, 要先醫下個肚先.最近有叫過老公陪我去食喇沙, 但一直都就唔到時候去港島區某店食.後來老公記得貿易廣場有, 上黎睇下啦點知原來星期六日唔開, 始終這區都係商廈多, 星期六日唔開都明白.後來找找下見到這間喇沙大少, 見評價都不差就試下啦當日到達差不多下午兩點, 都大約有7成已入座.一坐下其實都決定要點甚麼...唔係黎到都唔叫喇沙呀?當然來一碗海鮮喇沙 ($68), 再來一碗肉骨茶 ($66), 再加$18要一客泰式鳳爪包冷熱飲品, 特飲加$6海鮮喇沙 (大蝦, 蜆, 魚蛋, 蟹柳 x2,  豆卜, 雞蛋)湯頭偏紅, 好似好多辣油, 唔理了先嚐一口湯, 唔算辣亦唔係想像中咁油, 夠熱, 椰味不重. 少了一份香味.唔會太鹹.粉係兩溝, 米粉加油麵, 小小店舖竟然咁細心, 選用兩種麵條.不過略嫌油麵太幼, 而且煮得太淋, 口感跟米粉差不多, 吃不出有種粉有多大分別.配料豐富, 每款都有兩粒,兩隻, 蝦肉爽口, 魚蛋形狀跟潮式不同, 但亦都非常爽口而且沒有腥味.蜆肉連殼亦無沙. 我同老公一口接一口的吃完. 這碗喇沙真的合格.泰式鳳爪, 份量比
黎得megabox當然就係去睇下傢俬啦.

要行咁多地方, 要先醫下個肚先.

後來找找下見到這間喇沙大少, 見評價都不差就試下啦

當日到達差不多下午兩點, 都大約有7成已入座.

一坐下其實都決定要點甚麼...唔係黎到都唔叫喇沙呀?

包冷熱飲品, 特飲加$6

唔會太鹹.

蜆肉連殼亦無沙. 我同老公一口接一口的吃完.
這碗喇沙真的合格
泰式鳳爪, 份量比我想像的多, 而且夠凍, 這樣才算冷盤. (NICE)

反而肉骨茶就有點失望了, 湯不太夠熱, 配料的枝竹好似煮了很久.

已經在湯底裡待太久, 有點湯頭的顏色, 我失望的事肉骨茶怎可以沒有油條

整煲就只有豆卜枝竹冬菇這些配料, 油條在那?????

排骨肉煮得夠淋, 湯不是很濃郁的藥材味, 我個人覺得不錯.
喜歡重味的可能覺得不夠

Lunch Set還有甜品附上, 不過我已經太飽了, 就沒有吃了.

整體來說不差, 可以一試啊~
2016-12-03