2014-08-18 3420 瀏覽
相隔兩年再一次寫食評=] 本身受媽媽影響所以非常鍾意泰菜, 而剛好最近朋友都紛紛提出想食泰菜... 之前都有試過屯門既香辣屋, 雖然未到100分好味, 但亦覺得不錯, 所以再次黎食!好!正式介紹食物... 第一樣係我最鍾意既TOM YUM KUNG=) 可能好多人都知道, TOM YUM其實係指個湯既煮法同佢獨特既味道, KUNG就係"蝦"既泰文。有部份泰國餐廳會用魚代替蝦, 咁其實就唔再係冬蔭"功"啦! 每間餐廳既冬蔭功其實都有唔同既味道, 而呢間亦ok符合我既口味...先講辣度, 稱唔上辣, 相信平時少食辣既人都可以接受; 其次係酸度, 佢既酸度非常適當, 可以刺激味覺但又唔會過酸; 香味, 比起其他餐廳, 椰子既味道相對突出, 算係呢間餐廳既特色; 最後係材料, 亦算足料, 有三隻中蝦, 尚可以啦 第二樣就係肉碎生菜包, 都係比較popular既泰莱之一。今次叫既係豬肉, 對比起頭先既冬蔭功, 唔算太辣, 但對於平時唔食辣既人黎講, 可能就未必食到。肉既味道同生菜非常合拍, 簡直係yummy yummy! 但略嫌太乾, 肉汁更多會更好味 青咖喱雞, 平時我都鍾意叫青咖喱, 因
相隔兩年再一次寫食評=]

冬蔭功
肉碎生菜包(豬肉)
青咖喱雞, 平時我都鍾意叫青咖喱, 因為有椰汁香味又唔辣, 適合大眾口味。我個人認為呢度既青咖喱普普通通, 唔太特別, 下次可能會叫其它咖喱試試...
青咖喱雞
每次食印度菜或者泰菜我都一定會叫酥皮, 配咖喱汁食! 今次叫既係蒜蓉味道, 但唔太有蒜蓉味, 同原味差唔多...不過勝在酥皮本身幾香, 再配咖喱其實非常適合, 但似乎比較適合配黃咖喱或紅咖喱
蒜蓉酥皮
總括黎講其實一如以往, 可以再試=) 期待下次會有驚喜!
2014-08-17
冬蔭功
肉碎生菜包(豬肉)