2017-08-28 672 瀏覽
珍妮姐提議走到屯門聚餐,什麼地方都無所謂。雖然落雨,但我地依然堅持要坐出面,空氣好、又開揚 ﹗室內感覺有點侷促又嘈吵,坐得不舒服。食店門口設置個海鮮檔供食客挑選食材,格局真係勁似泰國笆堤雅呢,真令人懷念 ﹗細看下發覺海鮮選擇不太多,眼測不太新鮮呢。有澳洲鮑魚、長腳蟹、魔鬼魚、虎蝦、大頭蝦、大眼雞、烏頭、倉魚、等等,全部都是冰鮮貨,並沒有游水活海鮮供應。參觀完個冰鮮櫃,大家坐低討論一下點什麼菜色好呢。燈光暗淡,影相真的有點難度,全部都看不清楚。還以為香辣屋係泰菜餐廳,原來越南菜都有喎。鮮椰青,室溫椰青正常過正常,清甜多水生津止渴,蠻可口的。泰式無骨雞腳,平凡中的平凡,室溫不夠冰涼,剛剛撈上泰式酸辣汁,微酸微辣完全唔入味,雞腳爽脆還可以。泰式雞肉生菜包,雞胸肉碎又乾又鞋,味淡不香不辣亦不酸,用爽嫩生菜捲住當食沙律啦。泰式糯米釀雞中翼,糯米調得太甜喇,糖味太過強烈,食落好滯。雞翼外層香脆,整體味道單調,雪蔵雞翼近乎無味道,十足十翻熱食物,不喜歡。泰式小食併盤,油膩怠爆燈,較好的只有炸蝦餅,麵包糖金黃鬆脆緊緊包著蝦膠,蝦味有得鮮味欠奉,質地食實欠爽彈。魚餅,油淋淋又腍劈劈,咸咸的散發著檸檬葉清

泰式小食併盤,油膩怠爆燈,較好的只有炸蝦餅,麵包糖金黃鬆脆緊緊包著蝦膠,蝦味有得鮮味欠奉,質地食實欠爽彈。魚餅,油淋淋又腍劈劈,咸咸的散發著檸檬葉清香。素春卷,口有蔬菜及粉絲做餡料,除了春卷皮的味道沒有其他味,沾上甜酸醬都沒什麼大分別,只是甜笠笠的味道。

薄餅,羶軟香噴噴,最喜觀軟薄餅的質感,咸香非凡,簡單而滿足,不過無咖喱沾來吃呢,少了點情趣。馬拉盞炒椰菜苗,微辣強油,爽嫩甜美可口。比想像中好食,因為以前係大埔紅螞蟻食過,粗鞋又帶著草青味,已經嚇怕了。

香芒腰果羊肉,見個菜好特別,專登叫黎試試。羊肉丁鬆軟,毫無羶味,而且甜味強烈,唔講唔知食緊羊肉,麻麻地。蕉葉燒魔鬼魚,慢烤的嗎?只得微溫不熱,油淋淋又有點燶,魚味淡及無鮮味,非常失望,硬著頭皮食完去。

烤大頭蝦,淡水蝦天生味淡,最好加海鹽同燒會較好。依家爽彈得沒有味道,淋點魚露好少少啦。烤大頭蝦,非常長的蝦拑,不要浪費,慢慢食埋去,都係清淡得可憐,沒有味道。
泰式無骨雞腳
烤大頭蝦
烤大頭蝦
2013-01-26
2015-12-14 1238 瀏覽
好耐無黎呢度,印象中佢既泰菜唔算出色,環境氣氛就非常好,坐戶外嘆下啤酒,吹下海風,一樂也!今次主打係燒烤同飲生啤,不過真係食海鮮還是三聖好,但呢度既Mac's beer好抵飲 $48,海鮮則嫌略貴,而且味道實屬一般
!
燒魷魚
燒大蝦
燒羊架
燒大蜆
燒駝鳥肉串
2015-12-12
2015-11-03 975 瀏覽
好耐之前响洪水橋果陣就有幫襯過, 搬咗嚟黃金海岸咁耐, 都未幫襯過, 今次趁老豆生日, 嚟呢嚟慶祝下先, 由於聽聞呢度好多人幫襯, 所以都預早咗兩星期book枱~呢度有得選擇室內同室外, 但由於我地比較怕熱, 同埋又係雨季, 都係選擇室內好d, 雖然室外好似風味好d, 而室外好似煙d, 不過都冇辦法, 唯有下次秋涼時嚟室外試下~除咗menu有的餸菜外, 門口仲有d海鮮同類任你選, 選完煮好會有人拎上枱, 當然價錢係貴少少~  菠蘿炒飯原個菠蘿上的, 唔知會唔會重用呢? 其實用菠蘿上, 除咗賣相好d之外, 仲可以裝少d, 每一間用菠蘿裝飯的, 份量都一定比用碟上的少~味道方面都唔錯, 但海鮮好似唔係好多, 都係蝦同魷魚咁上下, 但佢加咗提子乾, 而呢d提子乾唔係乾到硬果只, 係有d汁果只, 提升咗個飯d口感同味道~  串燒 - 牛比較熟咗d, 所以好有咬口, 當然最重要就係個醬, 好香好夠味, 又唔辣, 啱我~   肉碎生菜包生菜唔夠, 因為肉碎太多, 所以要額外叫多一碟去包, 肉碎都幾肥下, 而且偏辣, 唔係我口味~   馬拉盞通菜看似好重口味, 幾驚佢又鹹又辣, 好彩都剛好~

肉碎生菜包
肉碎生菜包

馬拉盞通菜
看似好重口味, 幾驚佢又鹹又辣, 好彩都剛好~

印度薄餅
 洋蔥 : 第一次叫洋蔥味, 但唔知係咪太多人整唔切, 等得又耐, d洋蔥又未焗熟, 直情好似未焗過咁, 因為d洋蔥仲好辣, 我唯有走洋蔥~
印度薄餅 - 洋蔥
 蒜茸 : 呢個係後加, 因為見個咖哩蟹仲有好多咖哩淨, 反而呢個好好味, 好香蒜茸味~
印度薄餅 - 蒜茸

咖哩炒蟹
個兜就超大, 咖哩都超多, 但蟹都係得一只, 呢個味道唔錯, 最鍾意佢唔辣, 好香椰香味, 個汁夠杰, 用嚟點薄餅最正, 唔會太濕~ 雖然比d汁蓋過哂d蟹味, 但都仲食得出個蟹好鮮味~

泰式鳯爪
冇骨鳯爪好耐冇食, 雖然明知佢好辣, 但都忍唔住要試一只, 果然好辣, 不過辣中帶酸, 都暫時頂得住, 而且好爽口~

乾炒泰式金邊粉
看似辣的, 因為又紅, 又有辣椒碎, 但食落一d都唔辣, 又唔會又油或者太乾, 啱啱好, 不過就好似冇乜餸, 芽菜就多~

燒厚牛扒
呢個就係响門口點的, 佢有sample, 而且話有1kg重, 但燒完之後縮咗少少水, 冇咁巨型, 有少少失望, 而且太生, 雖然係叫medium, 但偏生囉~ 又怕叫佢翻燒會熟得濟, 所以中間偏生的, 留返唔怕的家人食, 我只食最邊邊最熟果舊, 不過真係超林, 又有肉味, 冇點醬食都OK~

椰青
都叫做幾甜, 但老咗d, 搞到食唔到d椰青肉~

青檸梳打
雖然見到只有一小片青檸, 但好夠酸, 唔知係咪仲加咗嘢? 而果小片青檸只係裝飾?

芒果乳酪沙冰
都幾有芒果味, 少少酸酸甜甜, 而且夠哂冰凍

呢度都好多人幫襯, 有段時間你係見到d伙計走來走去, 想有個停低比你叫都難, 所以加單都要等好耐, 不過d餸都叫上得快, 係個薄餅耐少少, 而且呢度唔會趕住做兩輪, 你可以坐下傾下食下, 一大班人吹水食飯係不錯的選擇, 但要記得預早book枱~

2015-05-31
生日
印度薄餅 - 洋蔥
印度薄餅 - 蒜茸
2015-03-06 2559 瀏覽
每次入黎黃金海岸, 都會在此食飯, 原因係呢間在此區價錢, 已經較為化算, 故重遊此食店 今次人多, 可以食多幾款明爐烏頭 - 太酸, 除酸味外, 鮮味麻麻 .串燒 - 雞,牛,豬 - 太差, 肉質用鬆肉粉奄得太勁, d肉質感怪怪. D 沙茶醬不夠香燒豬頸肉 - 超好味, 燒得香噴噴, 肉質爽脆, d汁酸酸辣辣, 好夾柚子沙律 - 好味, 柚子甜甜酸酸, 超開胃炸蝦餅 - 全場最好味, 蝦肉彈牙咖哩羊 - 有d so, 但咖喱汁d香料太重咖哩雞-咖喱汁d香料太重牛尾煲 - 是茄汁味, 不大喜歡, 不夠濃味炒通菜 - 疾脆菠蘿炒飯 - ok 菠蘿太少, 食落似一般炒飯印尼燒餅 - 等好耐先黎, 留番d咖哩汁點黎食, 但因太耐, d汁涷曬, 曬料 ………整體差左

柚子沙律 - 好味, 柚子甜甜酸酸, 超開胃

炸蝦餅 - 全場最好味, 蝦肉彈牙

咖哩羊 - 有d so, 但咖喱汁d香料太重

咖哩雞-咖喱汁d香料太重

牛尾煲 - 是茄汁味, 不大喜歡, 不夠濃味

炒通菜 - 疾脆

菠蘿炒飯 - ok 菠蘿太少, 食落似一般炒飯

………整體差左
2015-02-22
2014-08-18 3420 瀏覽
相隔兩年再一次寫食評=] 本身受媽媽影響所以非常鍾意泰菜, 而剛好最近朋友都紛紛提出想食泰菜... 之前都有試過屯門既香辣屋, 雖然未到100分好味, 但亦覺得不錯, 所以再次黎食!好!正式介紹食物... 第一樣係我最鍾意既TOM YUM KUNG=) 可能好多人都知道, TOM YUM其實係指個湯既煮法同佢獨特既味道, KUNG就係"蝦"既泰文。有部份泰國餐廳會用魚代替蝦, 咁其實就唔再係冬蔭"功"啦! 每間餐廳既冬蔭功其實都有唔同既味道, 而呢間亦ok符合我既口味...先講辣度, 稱唔上辣, 相信平時少食辣既人都可以接受; 其次係酸度, 佢既酸度非常適當, 可以刺激味覺但又唔會過酸; 香味, 比起其他餐廳, 椰子既味道相對突出, 算係呢間餐廳既特色; 最後係材料, 亦算足料, 有三隻中蝦, 尚可以啦 第二樣就係肉碎生菜包, 都係比較popular既泰莱之一。今次叫既係豬肉, 對比起頭先既冬蔭功, 唔算太辣, 但對於平時唔食辣既人黎講, 可能就未必食到。肉既味道同生菜非常合拍, 簡直係yummy yummy! 但略嫌太乾, 肉汁更多會更好味 青咖喱雞, 平時我都鍾意叫青咖喱, 因
相隔兩年再一次寫食評=]

冬蔭功
肉碎生菜包(豬肉)
青咖喱雞, 平時我都鍾意叫青咖喱, 因為有椰汁香味又唔辣, 適合大眾口味。我個人認為呢度既青咖喱普普通通, 唔太特別, 下次可能會叫其它咖喱試試...
青咖喱雞
每次食印度菜或者泰菜我都一定會叫酥皮, 配咖喱汁食! 今次叫既係蒜蓉味道, 但唔太有蒜蓉味, 同原味差唔多...不過勝在酥皮本身幾香, 再配咖喱其實非常適合, 但似乎比較適合配黃咖喱或紅咖喱
蒜蓉酥皮
總括黎講其實一如以往, 可以再試=) 期待下次會有驚喜!
2014-08-17
冬蔭功
肉碎生菜包(豬肉)
2014-07-31 3544 瀏覽
這天到了屯門的黃金海岸玩,自助餐雖吸引,但實在太貴了,所以到了黃金海岸商場的香辣屋吃晚餐。因假日,我們未夠七點到達也只淨餘一張戶外檯,建議假日到來吃飯先訂檯。幸好餐廳也照顧週到,我們坐的戶外位置有風扇吹到的,而且臨近海邊,幾有feel的。香辣屋提供燒烤食物,客人可自選食材叫餐廳燒的。這天我們一行五人點了六道菜。乾炒泰式金邊粉 ($78)味道酸酸甜甜,幾開胃的主食。咕嚕瑪咖喱牛腩 ($96)咖喱夠香,牛腩夠林。吃咖喱當然配個烤餅吧。洋蔥茄椒烤飽 ($35)這個軟軟韌韌,配上咖喱吃很快就吃完,也幾飽肚的。清邁鐵板蠔仔蛋 ($88)這是我今餐最喜歡的菜式。有別於打冷鋪的蠔仔蛋,這不是炸的,而是用煎/炒煮成。蠔仔也有花心思去處理,吃起來感覺蠔仔不是純粹加了胡椒粉,還加了豉油,糖之類的調味料煮成,味道十足,很好吃。泰式拼盤(印尼沙嗲、炸蝦餅、炸春卷、炸魚餅) (小$138)沙嗲醬十分出色,夠濃夠香,配上肉串一流;其餘味道不過不失。焗原個菠蘿炒飯 ($92)味道一般,菠蘿炒飯不夠熱。因用菠蘿焗盤,上菜後發現有點難分飯。總括來說,用上了一人自助餐的價錢,在這裡吃個夠,這次用餐經驗是滿意的。最後,獻上

香辣屋提供燒烤食物,客人可自選食材叫餐廳燒的。
這天我們一行五人點了六道菜。

乾炒泰式金邊粉 ($78)
味道酸酸甜甜,幾開胃的主食。
咕嚕瑪咖喱牛腩 ($96)
咖喱夠香,牛腩夠林。
吃咖喱當然配個烤餅吧。
洋蔥茄椒烤飽 ($35)
這個軟軟韌韌,配上咖喱吃很快就吃完,也幾飽肚的。
清邁鐵板蠔仔蛋 ($88)
沙嗲醬十分出色,夠濃夠香,配上肉串一流;其餘味道不過不失。
焗原個菠蘿炒飯 ($92)

最後,獻上了餐牌。
2014-07-20
2014-07-28 2466 瀏覽
周末黃昏,到黃金海岸一遊,正在海邊漫步之際,傳來陣陣香味,趨步向前,原來是檔燒海鮮,時間剛好,正要開飯,就試試這間好像有點特色的餐廳。門口有露天位,對正海邊,如果不怕熱,我都想坐的,可惜我就是怕熱,等到秋涼的時侯,我一定要坐一次近海邊的Outdoor,現在還是坐冷氣位,而且室內都不算差,有點過時的泰式裝修,使我同行的長輩又精神起來,又可以邊食飯,邊聽“大話當年" 最緊要老人家開心門口有檔海鮮檔,但都只是冰鮮的,價錢還可以接受,我點了兩隻蝦都二百七,魔鬼魚一份大約二百,都選用炭烤,可我覺得以這種賣價,吃炭燒的海鮮,真的不划算,基本上毫無廚藝可言,只要不烤過時就可以,幸好烤出來都不錯,雖然冰鮮,但肉食都爽,烤魔鬼魚好野味,魚都是大骨,大人細路都愛吃,馬拉盞通菜,不過不失,咖哩牛腩,牛腩和暑仔都夠淋,而且入味,個咖哩幾香,配naan一流,呢度既naan好好食,值得推介,好香麥味,睇住即燒即食,食完個cheese naan,再點多個garlic naan,覺得cheese 香d,見到個師傅整naan好純熟,真係好想叫佢教兩招。三大一小埋單八百幾,覺得整體不錯,如果諗住食海鮮食飽的話,這裏應該
最緊要老人家開心
三大一小埋單八百幾,覺得整體不錯,如果諗住食海鮮食飽的話,這裏應該不划算,但其實點其他小菜配搭一下,都蠻抵的,始終這裏是黃金海岸,一個讓人心曠神怡的海岸。
  • Cheese Naan
2014-07-01 2164 瀏覽
哩餐生日飯 2個人食點了幾味菜餐廳門口先揀左龍蝦 問佢點整好食個阿姐話燒最好食 (心諗唔係上湯加伊麵底咩? )不過佢地應該冇咁整,就揀左燒。跟住揀左條筍殼魚 個阿姐都話燒最多人揀燒我話唔係蒸最好咩?隔離有位阿太話梗係燒啦唔係新鮮魚嘛 蒸未必好食,又揀左燒……再揀左幾隻大蜆 又話燒 ……no 啦又燒 問佢仲可以點整 個經理行過話不如星洲咖哩煮蜆 話正 就試下咖哩煮……再點左個 蟹肉魚肚羹 馬拉盞炒雜菜 (門口可以自己揀菜)同烤餅燒筍殼魚好香香茅味 肉好滑 一d都唔鞋好juicy添碳燒龍蝦好香碳燒味 啖啖肉 唔駛點醬汁都好味蟹肉魚肚羹好味 料足 不過就似食碗仔翅烤餅新鮮熱辣 叫嚟點咖哩汁食的 正 星洲咖哩煮蜆大大隻 蜆肉好鮮 一定好過燒 馬拉盞炒雜菜只係耶菜苗老左d啫 2個人$840有找可能幾樣餸2個人都覺得係好食所以都覺得抵食 無搵笨
哩餐生日飯 2個人食點了幾味菜
餐廳門口先揀左龍蝦 問佢點整好食

跟住揀左條筍殼魚 個阿姐都話燒最多人揀燒

再揀左幾隻大蜆 又話燒

再點左個 蟹肉魚肚羹
馬拉盞炒雜菜 (門口可以自己揀菜)
同烤餅

所以都覺得抵食 無搵笨
生日
星洲咖喱煮蜆
2014-05-16 2406 瀏覽
很久沒到過黃金海岸了,上一次都是選擇了<香辣屋>,貪其環境不錯,食物選擇多,最重要是價錢不貴。今次想試試新餐廳,但奈何到處都在裝修,唯有再選擇到這裡了。糯米釀雞翼 (兩隻) $78當然除了釀了糯米外,還有花生及臘腸,炸完的雞翼吃落比較乾身,最奇怪的是雞翼裡都沒有雞肉,只得一塊雞皮包住材料。泰式蝦醬炒飯 $78炒飯除了面頭的肉鬆及蛋絲外,基本上都沒有其他材料了,裡頭還加入了薑絲,感覺奇怪,至少不合我口味,加上份量很少,而且炒得不乾身,食到底都很油。泰國椰青 $30印尼珍多冰 $28全晚最合口味,椰青夠冰凍。如果一大班人聚聚餐,又想食得經濟,這裡算是其中一個選擇,但再光顧就未必了。

今次想試試新餐廳,但奈何到處都在裝修,唯有再選擇到這裡了。
糯米釀雞翼 (兩隻) $78
泰式蝦醬炒飯 $78

泰國椰青 $30
印尼珍多冰 $28

全晚最合口味,椰青夠冰凍。

2014-05-08 1757 瀏覽
燒大頭蝦, 太貴而且太少, 完全係唔抵.菠蘿炒飯, 很淡味道一般, 完全係唔得.燒豬頸肉, 同超市的無分別, 非常一般.泰式併盤, 樣樣都一丁點, 完全係唔抵.白海南雞, 幾滑不過味道很淡, 似雪肉.燒魔鬼魚, 臭臭地不過沾醬幾野味.服務就很差啦, 個個臉黑黑好熱氣個樣.
燒大頭蝦, 太貴而且太少, 完全係唔抵.
菠蘿炒飯, 很淡味道一般, 完全係唔得.
燒豬頸肉, 同超市的無分別, 非常一般.
泰式併盤, 樣樣都一丁點, 完全係唔抵.
白海南雞, 幾滑不過味道很淡, 似雪肉.
燒魔鬼魚, 臭臭地不過沾醬幾野味.
服務就很差啦, 個個臉黑黑好熱氣個樣.

2014-04-03
2014-05-05 1832 瀏覽
今天入住黃金海岸酒店,晚餐到了附近的香辣屋吃。青咖喱雞: 其實我從來都未寫過食評,不過這個青咖喱汁實在很好味,所以希望讚一下,不過雞真的很少,只有幾舊。馬拉盞通菜:幾大碟,味道不錯,而且好多蝦米,好味~油酥餅:配青咖喱真的一流~
今天入住黃金海岸酒店,晚餐到了附近的香辣屋吃。
青咖喱雞:
馬拉盞通菜:
幾大碟,味道不錯,而且好多蝦米,好味~
油酥餅:
配青咖喱真的一流~
2014-05-05
  • 青咖喱雞,油酥餅,通菜
2013-11-04 1935 瀏覽
近來天氣涼左,去到餐廳簡左坐戶外,可能六點幾去食,戶外無咩人,比我地自己簡位,服務態度亦可以。幾個朋友食飯談天,又有海風吹住,人又唔算多,成個感覺幾舒服,食物幾好,咖哩幾易入口,拼盤就炸左少少,不過都ok,仲貪得意係戶外即炒即燒,點了炒菜同魷魚,兩樣都幾好味,再加上椰青同啤酒,埋單每人都唔駛百五,下次應該會再黎!
近來天氣涼左,去到餐廳簡左坐戶外,
可能六點幾去食,戶外無咩人,
比我地自己簡位,服務態度亦可以。
幾個朋友食飯談天,又有海風吹住,
人又唔算多,成個感覺幾舒服,
食物幾好,咖哩幾易入口,
拼盤就炸左少少,不過都ok,
仲貪得意係戶外即炒即燒,點了炒菜同魷魚,
兩樣都幾好味,再加上椰青同啤酒,
埋單每人都唔駛百五,下次應該會再黎!
2013-08-14 1523 瀏覽
那天和男友走黃金海岸想談談情談談心,到八點鐘逛逛黃金有什麼好嘢食,之後就進這裡香辣屋叫四樣食物: 薄餅 , 馬拉盞通菜 , 香辣雞 , 串燒 , 其實整體來說四樣食物都好食 , 唯獨如果薄餅加一些醬汁就更好 ....
薄餅加一些醬汁就更好 ....
串燒
薄餅
香辣雞
2013-07-13
2013-08-07 1177 瀏覽
傍晚時分, 人不算多, 選了露天座位, 涼風飄逸, 挺舒服的 (可惜有蚊子)  蒜茸炒通菜: 份量大, 味道ok,不會過咸青木瓜沙律: 對我來說太辣了, 跟出面的有點兒不同, 份量亦大小食拚盤: 我們點了一個小的,但份量卻像一個大的!               炸蝦餅熱辣辣好香口, 只嫌熱氣了一點, 幸好有泰式甜辣醬中和一下。              炸魚餅內夾了一條香茅, 香茅味突出, 沒有炸蝦餅那麼油膩, 好吃!              雞肉串燒乾身了一點, 但沙爹醬挺惹味              春卷沒有試, 友人吃了兩次, 應該不錯雞肉生菜包: 雞肉切到細碎, 混和了不知名的香料, 挺香的, 夠乾身, 份量亦大現場還有很多生的海鮮, 蔬菜 etc 。可以自選即制, 下次再去都想試試 。
(可惜有蚊子)

蒜茸炒通菜: 份量大, 味道ok,不會過咸

小食拚盤: 我們點了一個小的,但份量卻像一個大的!

雞肉串燒乾身了一點, 但沙爹醬挺惹味
              春卷沒有試, 友人吃了兩次, 應該不錯

像置身於船內的裝修讓人感覺寫意, 我們二人坐卡位好有安全感, 服務幾快捷。點了三樣餸:1.  炭燒豬頸肉 - 炭燒的香味放口中後飄到鼻中, 不是燒得太燶, 而肉質嫩滑, 但可以更彈牙。可惜提供的醬  味道怪怪的, 與豬頸肉格格不入。2. 泰式海鮮炒飯 - 所有配料包括蛋、蝦、青口、魷魚都很香很新鮮,配料的香味也融入了飯裏, 炒得幾均勻。3.  印尼炒貴刁 - 貴刁用了很多蒜溶同油去炒, 很均勻同香口, 但有點油。最差是豬肉塊, 很乾和很硬, 難食!!!

點了三樣餸:

2013-07-28