2023-01-04 24 瀏覽
好多年無去旅行,除咗鄉下之外,最掛住就係台灣。每次去台灣,日日都會落夜市🍴最鍾意去饒河街夜市😋喺未去到台灣,去台灣餐廳頂替住先🤣好耐之前已經聽過哩間餐廳,成日都會經過,餐廳係中環街市對面,好容易揾👍🏻餐廳唔算大,大約16~20個位,裝修帶點舊日式餐廳嘅感覺,牆上面貼住台灣電影嘅海報。花雕麻油雞湯麵 ($89)餐廳推介嘅主食👍🏻花鵰酒係分開落,落多落少可以自己控制🍶先飲一啖湯先落酒,酒好香,同湯底好夾😋雞卷有4大件,仲有桂圓、紅棗、冬菇、白菜。烤台灣香腸 ($32)平時食台灣香腸,都係就咁煎香。朋友教路,原來台灣會配埋蒜片🤔夾埋一齊食,又真係香好多👍🏻味道多咗蒜味,惹味好多👍🏻鹽酥雞 ($38)炸到脆脆嘅鹽酥雞,食得出係即叫即炸,唔係凍冰冰。麻辣香滷豬耳朵 ($48)爽爽脆脆嘅豬耳,好入味😋因為係麻辣汁,所以比平時嘅小辣再辣一啲,唔食得辣嘅朋友要注意‼️酥炸地瓜條 ($38)每一條地瓜條都好飽滿,炸到外脆內軟,值得一試🍟今次叫咗咁多款食物嘅味道都好好,食物温度夠哂熱♨️份量比想像中大,而且價錢唔貴。係可以回頭嘅餐廳👍🏻大家經過中環的話,推薦大家嚟哩度試下😋
最鍾意去饒河街夜市😋
喺未去到台灣,去台灣餐廳頂替住先🤣

花雕麻油雞湯麵 ($89)
餐廳推介嘅主食👍🏻
花鵰酒係分開落,落多落少可以自己控制🍶
先飲一啖湯先落酒,酒好香,同湯底好夾😋
雞卷有4大件,仲有桂圓、紅棗、冬菇、白菜。

烤台灣香腸 ($32)
平時食台灣香腸,都係就咁煎香。
朋友教路,原來台灣會配埋蒜片🤔
夾埋一齊食,又真係香好多👍🏻味道多咗蒜味,惹味好多👍🏻

鹽酥雞 ($38)
炸到脆脆嘅鹽酥雞,食得出係即叫即炸,唔係凍冰冰。

麻辣香滷豬耳朵 ($48)
爽爽脆脆嘅豬耳,好入味😋

酥炸地瓜條 ($38)
每一條地瓜條都好飽滿,炸到外脆內軟,值得一試🍟